Alkohol og Samfund: Spareforslag vil svække kvaliteten af rusmiddelbehandling

Regeringen vil fjerne statens tilskud til Center for Rusmiddelforskning, hvilket vil få negative konsekvenser for rusmiddelbehandling. Det vil på sigt mindske nødvendig viden om rusmidler og øge de samlede sundhedsudgifter, skriver Ida Fabricius Bruun.  

Det kommer ikke bag på nogen, at den danske alkoholkultur har en alvorlig slagside.

469.000 danskere har tegn på et moderat eller svært alkoholproblem.

Alkohol er også direkte årsag til, at der sker mere end 30.000 indlæggelser om året – enten på hospital eller i psykiatrien. Hvert år dør 2.500 danskere på grund af alkohol. 

Men på trods af de mange voldsomme konsekvenser ser vi alligevel sjældent den nødvendige politiske prioritering af forebyggelse og behandling for at mindske omfanget af negative konsekvenser. 

Skrivebordsøvelse får konsekvenser

Nu vil regeringen desuden helt ud af det blå fjerne hele statens tilskud til Center for Rusmiddelforskning.

Det får mig til at fare i blækhuset og påpege nødvendigheden af, at centeret naturligvis skal overleve. 

En spareøvelse, hvor Center for Rusmiddelforskning er indblandet, må simpelthen være resultatet af en skrivebordsøvelse i ministeriet.

Hvis regeringen fjerner hele statens tilskud til centeret, vil det være direkte lukningstruet. 

Vi ved godt, at regeringen vil finde samlet 1.000 årsværk i staten, der skal spares væk. Men det er et uigennemtænkt forslag at pege på Center for Rusmiddelforskning.

Derfor håber vi, at det er et spørgsmål om tid, før politikerne hælder forslaget af brættet. 

Forskning styrker rusmiddelbehandling

Center for Rusmiddelforskning er en af de få danske forskningsinstitutioner, som bruger tid og ressourcer på at forbedre indsatserne for nogle af vores mest udsatte medborgere.  

Forskningsinstitutionen leverer væsentlig forskning, undervisning, formidling og metodeudvikling.  

Rusmiddelproblemer har voldsomme konsekvenser for især unge og deres familier, men også voksne og ældre mennesker, udsatte mennesker og alle de pårørende.

{{toplink}}

Her er det vigtigt, at rusmiddelbehandling og forebyggelsesindsatser, som kommuner tilbyder borgerne, bygger på dokumentation, forskning og data.

Så vi sikrer, at behandling og indsatser virker. 

Konkret betyder det, at Center for Rusmiddelforskning blandt andet leverer praksisnære løsninger til kommunerne, som for eksempel hjælper til at monitorere stof- og alkoholbehandling i langt de fleste kommuner i Danmark.

Ligesom centeret skaber overblik over forbruget af opioider i Danmark.

Hvis vi samtidig gerne vil styrke alkoholbehandlingen og forebyggelsen i Danmark, er det ekstremt vigtigt, at vi også fremover kan støtte os til Center for Rusmiddelforskning.

Forslag i finanslovsudspil vil skrotte viden

Centeret leverer viden og indsigter om det, der virker på rusmiddelområdet. 

Centeret har de senere år forsket i og udviklet en model, som betyder, at langt de fleste politikredse i dag samarbejder med landets kommuner om at tilbyde rådgivning til bilister, som bliver sigtet for at køre bil påvirket af alkohol og stoffer.

Almindeligvis kan der i gennemsnit gå 12 år, fra man har erkendt et alkoholproblem, og til man kommer i behandling.

Men takket være dette projekt og ved politiets hjælp kan flere personer med alkoholproblemer blive hjulpet tidligere i alkoholbehandling. Det mindsker naturligvis også spirituskørsel på vejene.

Hvis dette forslag i finanslovsudspillet bliver gennemført, mister vi nødvendig viden, vi risikerer at få dårligere kvalitet i løsning af centrale problemstillinger på rusmiddelområdet. Og vi risikerer, at de samlede sundhedsudgifter på længere sigt vil stige.  

Forrige artikel Psykiatri-chef: Sammenlægning med somatikken risikerer at sende psykiatrien tilbage til start Psykiatri-chef: Sammenlægning med somatikken risikerer at sende psykiatrien tilbage til start