Ugen i dansk politik: Samrådsmaraton på Christiansborg og valg i Grønland

Hele 16 samråd er denne uge sat i kalenderen, grønlænderne stemmer til parlamentsvalget og statsminister Mette Frederiksen (S) besøger Rønne, når 75-året for Bornholms befrielse markeres. Altinget giver dig vanen tro et overblik over ugens politiske begivenheder.

Velkommen retur fra en forhåbentlig afslappende påskeferie, hvor batterierne er ladt op til en ny uge i dansk politik. 

Ugeprogrammet byder på valg i Grønland, markeringen af 75-året for befrielsen af Bornholm og masser af samråd på Christiansborg.

Få et overblik over ugens politiske program her. 

Mandag
Vi åbner ugen med at markere 75-året for Bornholms befrielse. Det var nemlig 5. april 1946, at solskinsøen kom tilbage på danske hænder efter at have været besat af Sovjetunionen i 11 måneder i kølvandet på det øvrige Danmarks befrielse ved afslutningen af Anden Verdenskrig. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil på dagen deltage i en markering af befrielsesdagen i Rønne på Bornholm. 

Som optakt til parlamentsvalget i Grønland tirsdag afholder tv-kanalen KNR en partilederrunde, som bliver sendt klokken 19.30 lokal tid og klokken 23.30 dansk tid.

Tirsdag
Grønlænderne går i dag til stemmeurnerne, når valget til det grønlandske parlament, Inatsisartut, løber af stablen. Der er parallelt planlagt både kommunalvalg og valg til meningsrådene. Valglokalerne er åbne fra klokken 09.00-20.00 lokal tid - det vil sige fra klokken 13.00-24.00 dansk tid.

I Danmark byder dagen på det første møde i Folketingssalen efter påskedagene, som bliver afholdt klokken 13.00. Her skal folketingsmedlemmerne blandt andet behandle et borgerforslag om at ophæve loven om nedrivning og salg af almene boliger og afskaffe de såkaldte ghettolister.

Samtidig løber første del af ugens samrådsmaraton af stablen. Hele fem forskellige samråd er nemlig sat i kalenderen. 

  • Klokken 13.15: Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) skal i åbent samråd om den internationale aftale Danmark har med Addis Tax Initiative. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvordan Danmark vil opnå målet om en fordobling af støtten til udviklingslandes ressourcemobilisering.
  • Klokken 14.00: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i åbent samråd om studerendes ytringsfrihed, hvor hun skal redegøre for sin holdning til, om studerende må klæde sig ud baseret på nationaliteter og lave satiriske indslag i forbindelse med introdage, studenterrevyer og andre studenteraktiviteter i regi af universitetet. Ministeren skal forholde sig til en konkret sag fra KU. 
  • Klokken 14.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd om, hvilke konsekvenser nedlukningen af intensivpladser for operationer under coronapandemien har haft for patienterne.
  • Klokken 14.30: Justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i åbent samråd og redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at imødekomme kritikpunkter i en rapport fra Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur.
  • Klokken 16.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i åbent samråd og redegøre for regeringens syn på muslimsk indvandring i forhold til forekomsten af voldtægter, seksuel vold og anden kvindeundertrykkelse i Danmark.

Onsdag
Internationalt byder kalenderen i dag på en nyt fra Amnesty International, der udgiver sin årlige globale rapport om menneskerettigheder. Derudover er det også Verdens Sundhedsdag arrangeret af WHO. 

Herhjemme er der klokken 13.00 et møde i Folketingssalen på Christiansborg, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid. Desuden er der en forespørgsel til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fra Karsten Hønge (SF), Martin Lidegaard (R) og Christian Juhl (EL) om udviklingen på Vestbredden.

Samme tidspunkt er der en offentlig høring i Transportudvalget om den anden og sidste delrapport om ladeinfrastruktur fra Kommissionen for grøn omstilling af personbiler. Her vil tre interesseorganisationer blandt andet kommentere Kommissionens anbefalinger.

Og så fortsætter ugens samrådsræs med fem samråd i kalenderen:

  • Klokken 11.30: Udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) skal i åbent samråd om underbetaling af asiatiske kokke som hentes til Danmark.
  • Klokken 12.30: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i åbent samråd om Arbejdstilsynets rolle i en sag om menneskehandel på et fiskeskib i Thyborøn.
  • Klokken 13.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i åbent samråd om forholdene for tangbranchen i Danmark, herunder de sagsbehandlingstider som tangvirksomheder oplever hos Kystdirektoratet.
  • Klokken 14.00: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal i åbent samråd, hvor hun skal redegøre for tilgængelige oplysninger om isolation af demente borgere på plejehjem. Ministeren skal også oplyse om brugen af beroligende medicin og tests.
  • Klokken 15.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd, hvor han skal svare på, om han vil tage initiativ til at gøre hjemmesiden vacciner.dk mere brugervenlig, og om hjemmesiden kan klare presset, når et stort antal danskere snart skal booke tid via hjemmesiden.

Torsdag
Dagen skydes i gang med Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2021 arrangeret af Danmarks Biblioteksforening. Topmødet begynder klokken 10.00 og afholdes i år virtuelt. Blandt deltagerne er kulturminister Joy Mogensen (S) og borgmester og formand for KL's Kultur-, erhverv og planudvalg Leon Sebbelin (R).

Temaet for årets topmøde er “Årets digitale formidlingsprojekt”, og så vil Læsernes bogpris 2021 bliver uddelt.

På samme tidspunkt er der møde i Folketingssalen på Christiansborg, hvor en række lovforslag skal behandles. Heriblandt forslag om velfærdsaftaler på ældreområdet, forslag om hjemrejse for udlændinge uden lovligt ophold og forslag om et loft over ikkevestlig indvandring.

Og så er vi nået til sidste del af ugens samrådsmaraton, hvor syv ministre er indkaldt i en række samråd:

  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i åbent samråd, hvor han skal redegøre for, om regeringen vil revidere Offentlighedsloven, eller om man har tænkt sig at sidde en række udfordringer og anbefalinger fra flere eksperter overhørig.
  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og minister for ligestilling Peter Hummelgaard (S) skal i åbent samråd om LGBTQ+ elevers trivsel i grundskolen. Ministrene skal blandt andet give en status på LGBT+-handlingsplanen.
  • Klokken 10.15: Skatteminister Morten Bødskov (S) skal i åbent samråd, hvor han skal redegøre for, hvorfor Folketinget fik vildledende og misvisende oplysninger om den nye udbyttemodel.
  • Klokken 13.00: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal i åbent samråd om forholdene på de danske opholdssteder og institutioner for anbragte børn.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i åbent samråd om Roskilde Bank-sagen.
  • Klokken 15.00: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd, hvor han skal redegøre for sit syn på kritikken af Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan for speciallæger.

Derudover fortsætter Tibetkommissionen fra klokken 09.30 sine afhøringer. 

Fredag
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og kronprins Frederik er alle gæster og oplægsholdere, når IDA, Concito og State of Green i dag arrangerer en virtuel konference om grøn jobskabelse. Konferencen begynder klokken 09.30.

På samme tidspunkt fortsætter Tibetkommissionen sine afhøringer. I dag med afhøringer af blandt andre tidligere departementsråd og chef for indenrigs- og udenrigsområdet i Statsministeriet Thomas Ahrenkiel og tidligere departementsråd og ambassadør i Statsministeriet Bo Lidegaard.

Klokken 10.00 begynder et møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles, heriblandt et forslag om fuld dansk selvbestemmelse over grænsekontrollen. Derudover er der en forespørgsel til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om manglen på praktiserende læger indkaldt af Liselott Blixt (DF) og Karina Adsbøl (DF).

Forrige artikel Mette Frederiksens Instagram: Det er som Ude og Hjemme på Speed Mette Frederiksens Instagram: Det er som Ude og Hjemme på Speed Næste artikel Efter megen tvivl vil Christian Friis Bach tilbage i Folketinget: Mit parti var i krise Efter megen tvivl vil Christian Friis Bach tilbage i Folketinget: Mit parti var i krise