Ugen i dansk politik: I Dubai lyder startskuddet til COP28

Ugen står i klimaets tegn, når en række prominente aktører lægger vejen forbi Aalborg til indvielsen af et pilotanlæg til CO2-fangst. I Dubai begynder det to uger lange klimatopmøde, og så bliver Alternativet ti år. Få et overblik over ugen i dansk politik her. 

For enden af novembermørkets tunnel kan man så småt skimte julelysene.

I løbet af ugen går vi nemlig ind i december, men det betyder ingenlunde, at julefreden har sænket sig over dansk politik. 

Mandag indvier kronprinsen et nyt pilotanlæg til CO2-fangst i Aalborg, hvor han får selskab af klimaminister Lars Aagaard (M) og EU's klimakommissær Kadri Simson. 

Nationalbanken og Danmarks Statistik præsenterer i løbet af ugen en række udgivelser, der tager temperaturen på henholdsvis den finansielle og økonomiske tilstand i riget. 

Torsdag får COP28 sin officielle begyndelse, hvor en række danske ministre, herunder statsminister Mette Frederiksen (S), deltager i løbet af det to uger lange topmøde. Også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) vil være på plads i golfstaten. 

I dette overblik tænder Altinget lanternen og guider dig sikkert gennem ugen i dansk politik.

Mandag

  • Klokken 09.30 indledes ugen med royalt besøg i Aalborg. Kronprinsen, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og EU's energikommissær, Kadri Simson, lægger nemlig vejen forbi Aalborg Portland, hvor et nyt pilotanlæg til CO2-fangst bliver indviet. De tre herrer er også til stede for at markere åbningen af EU-konferencen CCUS Forum, der foregår i Aalborg og netop handler om CO2-fangst.
  • 27. november markerer også Alternativets første runde fødselsdag. Partiet så dagens lys for ti år siden på et pressemøde på Christiansborg, hvor Uffe Elbæk og Josephine Fock lancerede partiet.

Tirsdag 

  • Klokken 09.00 afholder Psykiatrifonden over to dage efterårets Psykiatridage. I løbet af dagene kan man til arrangementer blive klogere på en række psykiatriske indsatser. 
  • Klokken 09.30 er der pressemøde i Nationalbanken. Emnet er finansiel stabilitet, og årsagen er, at Nationalbanken tirsdag udgiver sin halvårlige analyse af tilstanden i den danske finanssektor.  
  • Klokken 13.00 er der spørgetime i Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lægger vejen forbi til en omgang spørgsmål fra alle leder af kanter af landets lovgivende forsamling. 
  • Klokken 14.30 er indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd af Sundhedsudvalget. Det handler om behandling af ME-patienter, der lider af kronisk træthedssyndrom. 
  • Klokken 15.30 er Socialdemokratiets folketingsveteran Bjarne Lausten vært for en reception, der markerer udgivelsen af "Den sidste rustbanker - bogen om Bjarne Lausten". Bogen er skrevet af den tidligere socialdemokratiske minister og nuværende folketingsmedlem, Rasmus Prehn. 

{{toplink}}

Onsdag

  • Klokken 08.00 retter de øjne, der har en interesse for danske samfundsøkonomiske forhold sig mod Danmarks Statistik. To nye udgivelser lander nemlig, der dykker ned i danskernes formue og gæld samt lønstruktur.  
  • Klokken 11.00 bliver de øjne, der tværtimod interesserer sig for international økonomi, rettet mod Paris. OECD udgiver nemlig deres årlige rapport, World Economic Outlook, der indeholder udsigterne for verdensøkonomien. 
  • Klokken 13.00 er der spørgetid i folketingssalen, hvor en række af regeringens ministre forventes at kigge forbi.
  • Klokken 14.00 åbner Altingets Gård for en konference om fremtidens EU-politikere. Blandt andet lægger professor i statskundskab, Kasper Møller Hansen, vejen forbi for at fortælle om ungdommen som vælgergruppe. En række af de yngre kandidater til europaparlamentsvalget er også at finde på plakaten til konferencen.  
  • Klokken 14.30 skal minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) en tur i samråd. Det handler om klimatopmøder i regi af eksempelvis COP28, der står for døren i Dubai dagen efter. 

Torsdag 

  • Klokken 08.00 udgiver Danmarks Statistisk en rapport om nationalregnskabet for det tredje kvartal af året. 
  • Klokken 12.30 er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) kaldt i samråd om administrative byrder for foreningslivet. De to ministre skal blandt andet redegøre for, hvordan frivillige foreninger ikke overvældes af bureaukrati. 
  • Klokken 17.00 uddeler Amnesty International Danmark sin årlige mediepris. Prisen hylder danske journalister, der i deres arbejde sætter fokus på menneskerettigheder. 
  • Torsdag markerer åbningen af COP28. Klimakonferencen varer to uger og afsluttes 12. december. En række danske ministre forventes at være på plads i Dubai undervejs.  

Fredag 

  • Klokken 10.00 er der møde i folketingssalen. Der er blandt andet første behandling om et lovforslag, der skal se nærmere på håndteringen af covid-19 samt en forespørgsel om tilskud til fedmemedicin. 

Lørdag og søndag 

  • Julehyggen begynder så småt at titte frem i den politiske verden, og derfor byder weekenden ikke på nogen nævneværdige begivenheder i dansk politik. Til gengæld er der dømt første søndag i advent. 

{{toplink}}

Forrige artikel Anna fik hverdagen ødelagt af voldelige unge på bosted: “Kommunen har svigtet os”  Anna fik hverdagen ødelagt af voldelige unge på bosted: “Kommunen har svigtet os” Næste artikel Topministre skubber fagministre ud af regeringens grønne udvalg: Topministre skubber fagministre ud af regeringens grønne udvalg: "Nu er prisen for ikke at handle øget"