Ugen i dansk politik: Et år med SVM og EU-topmøde i Bruxelles

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan fredag fejre deres første år sammen som regeringspartnere. Statsministeren skal til topmøde i Bruxelles, hvor EU's fortsatte støtte til Ukraine er i højsædet. Og så uddeler den tilbagevendte ligestillingsminister en pris. Få et overblik over ugen i dansk politik. 

Det er ikke kun kalenderlysene, der bliver tændt rundt om i landet i denne uge. Fredag får ministrene rundt om i regeringskontorerne mulighed for at tænde et enkelt fødselsdagslys til formiddagskaffen.

Det er nemlig et år siden, at Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Venstres daværende formand Jakob Ellemann-Jensen trådte ud af portene på Amalienborg og præsenterede den nye regering. 

Ugen byder også på to rådsmøder i Bruxelles, og så skal udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i hele tre samråd. 

Torsdag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til EU-topmøde i Bruxelles, hvor krigen i Ukraine bliver et centralt emne for de storpolitiske drøftelser. 

Altinget guider dig her gennem den kommende uge i dansk politik. 

Mandag

  • Klokken 08.00 kickstarter Danmarks Statistik ugen, når de udgiver en række nye rapporter, der dykker ned i de seneste tal for betalingsbalancen med udlandet og forbruger- og nettoprisindekset. 
  • Klokken 09.00 er Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet med den tilbagevendte minister Marie Bjerre (V) vært for Ligestillingens Topmøde. Det foregår i Aarhus på museet Køn. Blandt andet skal Ligestillingens Pris uddeles, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er nomineret.  
  • Klokken 19.00 fortsætter den nye minister for byer og landdistrikter, Venstres Morten Dahlin, sin række af borgermøde rundt om i landet. Denne gang går turen til Rødding og et smut forbi byens højskole. Borgermøderne er en del af forberedelserne frem mod et udspil om landdistrikterne. 
  • Mandag markerer også en hektisk dag i EU-regi. I Bruxelles er medlemmerne af Europa-Parlamentet til plenarsamling. I Bruxelles mødes EU's landbrugs- og fiskeriministre til rådsmøde, hvor Jacob Jensen (V) deltager på vegne af regeringen. Også EU-landenes udenrigsministre mødes i Bruxelles, og det betyder, at Lars Løkke (M) skal en tur til Bruxelles. 

Tirsdag

  • Klokken 07.45 bliver det røde bånd klippet til Favrholm station nær Hillerød. Æren tilfalder transportminister Thomas Danielsen (V).
  • Klokken 13.00 stiller statsminister Mette Frederiksen (S) sig på talerstolen i folketingssalen. Der er udvidet spørgetime på den parlamentariske menu.  
  • Tirsdag markerer også afslutningen på COP28 i Dubai. 

{{toplink}}

Onsdag

  • Klokken 15.00 tager udenrigsministeren plads i den varme samrådsstol. Anledningen er et videomøde, som Lars Løkke havde med en russisk komikergruppe i den tro, at det var kommissionsformanden for Den Afrikanske Union. 

Torsdag

  • Klokken 10.30 er det udlændige- og integrationsminister Kaare Dybvad Beks (S) tur til at sætte sig i samrådsstolen. I løbet af torsdagen skal han først i samråd om Udrejsecenter Kærshovedgaard, hvorefter han vender tilbage efter frokost klokken 12.30 til et samråd om meldepligten på netop de danske udrejsecentre. 
  • Klokken 15.15 har Retsudvalget inviteret justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om FE-sagen. Ministeren skal redegøre for en række forhold i kølvandet på sagen. 
  • Torsdag rejser statsministeren til Bruxelles til EU-topmøde. Med sine stats- og regeringschefskolleger i Europa får hun stukket en dagsorden i hånden, der byder på drøftelser om krigen i Ukraine og den fortsatte støtte fra EU til det krigshærgede land. Topmødet slutter fredag. 

Fredag 

  • Klokken 09.30 vender Kaare Dybvad Bek tilbage til samrådsstolen. Han er kaldt i samråd om udsigterne til et dansk eller europæisk modtagecenter i Rwanda. 
  • At der står 15. december i kalenderen betyder også, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan fejre deres første år sammen som regeringspartnere. 

Lørdag og søndag

  • Weekenden bliver stille og rolig for alle os med et øje for dansk politik. 

{{toplink}}

 

 

 

Forrige artikel Julekalender med Samira Nawa: Jeg vil gerne være finansminister Julekalender med Samira Nawa: Jeg vil gerne være finansminister Næste artikel Julekalender med Mads Brügger: Jeg siger nej, når folk vil købe min voksfigur af Barbara Bertelsen Julekalender med Mads Brügger: Jeg siger nej, når folk vil købe min voksfigur af Barbara Bertelsen