Ugen i dansk politik: Mette Frederiksen skal afhøres i Minkkommissionen

Statsminister Mette Frederiksen afhøres i Minkkommissionen, regeringen siger nej til mindsteløn i EU - og fremtiden for fødselsområdet skal i høring. Få det fulde overblik over ugen i dansk politik.

Ugen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) skal afhøres i Minkkommissionen, er kommet. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal også afhøres, socialminister Astrid Krag (S) skal stemme om mindsteløn i EU, og så er der en række af samråd på programmet.

Altinget giver dig overblikket her.

MANDAG

  • Beskæftigelsesministrene i EU holder møde om en fælleseuropæisk mindsteløn. Regeringen er udtalt imod forslaget, og fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) har fået mandat af Folketingets Europaudvalg til at stemme forslaget ned. Det bliver socialminister Astrid Krag, der stemmer imod på ministerens vegne - formodentligt som den eneste.

TIRSDAG

  • Sundhedsministrene i EU mødes tirsdag for at diskutere udviklingen i coronapandemien med særligt fokus på håndteringen af Omikron-varianten.
  • Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup (S) er indkaldt til samråd i Landstingssalen om slettede SMS’er i minksagen. Peter Skaarup (DF) vil have ministrene til at redegøre for Statsministeriet og Justitsministeriets retningslinjer for opbevaring, adgang og backup af slettede e-mails og SMS’er, forløbet vedrørende de slettede SMS’er af interesse for Minkkommissionen, samt medarbejderne i de to ministeriers mulighed for at slette beskeder - så de ikke kan genskabes. Det starter 09.30.
  • Erhvervsminister Simon Kollerup og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er også indkaldt til samråd. Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) vil gerne vide, hvor meget regeringens seneste to teknologiudspil indeholder af tiltag fra SF’s forslag til lov om digital børnebeskyttelse, samt hvad regeringen vil gøre for, at børn og unge kan færdes sikkert på internettet. Samrådet starter 09.30.
  • Formandskabet for De Økonomiske Råd offentliggør årets miljøøkonomiske rapport. En vismandsrapport, der indeholder rådets kommentarer på både beskatning af privatbilisme og beskæftigelseseffekter af drivhusgasbeskatning. Der afholdes pressemøde klokken 12.30.
  • Kristian Thulesen Dahl (DF) har indkaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til dagens sidste samråd. DF-formanden vil have svar på, hvorfor regeringen har ændret på familiesammenføringsreglerne uden DF. Han mener, at det går imod det løfte som Mette Frederiksen aflagde i Altinget tilbage i 2019 om kun at lempe udlændingepolitikken - hvis der var bred enighed i Folketinget om det. Det afholdes 15.00.

ONSDAG

  • Der er samråd i Fødevareudvalget. Hvorfor deltog landbrugsminister Rasmus Prehn (S) ikke på et pressemøde om landbrugsudspillet i september? Pressemødet blev afholdt ”i kølvandet på landbrugsudspillet fra Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance”, da ministeren mente, at der var opstået faglige misforståelser om regeringens eget udspil i processen. Oppositionen lægger tryk på, at de mener, deres udspil var bedre for klimaet end regeringens, og de vil gerne vide, hvorfor ministeren brugte embedsmændenes tid på pressemødet til politisk motiveret arbejde, uden at ministeren selv var til stede. Det sker mellem 13.30 og 14.30.
  • Der er også åben høring om fremtidens fødselsområde. Folketingets sundhedsudvalg har indkaldt sundhedssektoren for at få belyst, hvordan fødende og forældre får den bedst mulige hjælp og støtte, samt hvordan der sikres personale nok på området. Du kan tilmelde dig her.

TORSDAG

  • Mette Frederiksen skal afhøres i Minkkommissionen. Efter sidste fredags afhøring af statsministerens særlige rådgiver Martin Justesen er det nu statsministerens selv, der skal i vidneskranken. Følg sagen her.
  • Regeringens lovforlag, om refusion til arbejdsgivere ved medarbejders fravær på arbejdspladsen grundet corona, hastebehandles over to omgange i folketingssalen. Selvstændige erhvervsdrivende er også inkluderet i forslaget.

FREDAG

  • Afhøringerne i Minkkommissionen fortsætter. Erhvervsminister Simon Kollerup, administrationsdirektør i Erhvervsministeriet, Torben Skovgaard Andersen, og Ask Lyno-Hansen, ledende ministersekretær i Miljø- og Fødevareministeriet, skal alle afhøres. Den sidste dag i Minkkommissionens kalender er 16. december.
  • Peter Hummelgaard (S) vender tilbage fra barsel på posten som beskæftigelsesminister.
  • Ugens sidste samråd er med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) omhandlende situationen i Vestsahara, hvor Marokko siden 1975 har besat halvdelen af området. Samrådet starter kl. 11.00

Forrige artikel 6. låge i Altingets fotojulekalender: Da Altinget fik besøg af demonstranter 6. låge i Altingets fotojulekalender: Da Altinget fik besøg af demonstranter Næste artikel To år efter undskyldning: Markant flere beder Børns Vilkår om hjælp til erstatningssager for omsorgssvigt To år efter undskyldning: Markant flere beder Børns Vilkår om hjælp til erstatningssager for omsorgssvigt