Ugen i dansk politik: Afhøringer i minksagen og en 150-års fødselsdag

Folketinget er genåbnet ovenpå fire måneders pause, så der er i denne uge både samråd og forslag om lovændringer så hatten passer – og så fortsætter både Rigsretten og Minkkommissionen med nye afhøringer. Få overblikket over, hvad der sker i dansk politik i denne uge.

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

Et globalt naturtopmøde om biodiversitet skydes i gang mandag. Tirsdag er der samråd om, hvorvidt udflytning af uddannelsespladser vil føre til færre uddannede pædagoger og lærere. Onsdag får Britta Nielsens børn en afgørelse i sagen, hvor de er beskyldt for hæleri. Torsdag begynder afhøringerne i Minkkommissionen igen, og fredag fejrer en bevægelse 150 års fødselsdag.

Og så skulle efterårsfreden gerne sænke sig, når skolerne holder efterårsferie i næste uge.

Men lad os først skyde ugen i gang med et hektisk program fyldt med afhøringer og samråd.

Mandag

Efter et års corona-forsinkelse begynder de politiske forhandlinger i FN om, hvordan vi bremser tilbagegangen i biodiversitet i verden – under det mundrette navn Biodiversitetskonventionens COP15. Konferencen skydes i gang mandag, og miljøminister Lea Wermelin deltager på vegne af Danmark i ministermøderne, som afholdes tirsdag og onsdag.

EU-Rådet for Landbrug og Fiskeri holder møde klokken 10 om både fordelingen af EU's fiskebestande mellem EU og Storbritannien og om den fælles landbrugspolitiks fremtid. Mødet fortsætter til tirsdag.

I fredags drog dronningen Margrethe mod Grønland på den årlige tur, som skulle have foregået i juli og august i år, men blev udsat på grund af corona. Det er Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, som har inviteret dronningen, som bliver indtil tirsdag.

Også statsministeren rejste i fredags ud i verden – hun tog dog mod Indien, hvor hun skal møde premierminister Narendra Modi, præsident Ram Nath Kovind, og udenrigsminister Jaishankar, inden hun rejser hjemad tirsdag. Statsministeren er den første udenlandske regeringsleder, som Indiens premierminister tager imod, siden corona brød ud.

Nu vi er ude i verden, så skal vi også lige forbi Tyskland, hvor de tyske Socialdemokrater (SPD), De Frie Demokrater (FDP) og De Grønne i denne uge forhandler videre om, hvem der skal danne regering efter valget.

Tirsdag

Rigsretssagen mod Inger Støjberg i sagen om den ulovlige adskillelse af asylpar, hvor en part var under 18 år, fortsætter tirsdag klokken 9 med afhøring af afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen og kontorchef Jesper Gori.

Og så er flere ministre indkaldt til i alt fire samråd:

  • Klokken 9 har udenrigsudvalget ministeren for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om danske pensionsselskabers investeringer i forurenende diamantminer i Angola.
  • Klokken 12 er uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i samråd om, at aftalen om "bedre muligheder for uddannelse" betyder færre uddannede pædagoger og lærere samt besparelser på pædagog- og læreruddannelsen.
  • Klokken 14 er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om ventetider til psykologhjælp.
  • Klokken 15 har Udvalget for Forretningsordenen indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) til åbent samråd om, hvilken betydning det har for Instrukskommissionens beretning, at der mangler en række mails fra ledende medarbejdere.

De økonomiske Råd udgiver tirsdag deres vismandsrapport ”Dansk Økonomi, efterår 2021” – og klokken 12.30 bliver der i den forbindelse afholdt pressemøde. Rapporten forventes blandt andet at indeholde en status på den aktuelle økonomiske politik.

Der bliver også afholdt møde i Folketingssalen, hvor der er første behandling af flere lovforslag:

  • Forslag til lov om ændring af lov om rentefrie lån og fremrykket udbetaling af skattekreditter m.v. i forbindelse med covid-19.
  • Forslag til lov om Slots- og Kulturstyrelsens kontrol og tilsyn med covid-19-kompensationsordninger.
  • Forslag til lov om ændring af markedsføring og indførelse af regler om handelspraksis rettet mod børn og unge.
  • Forslag om ændring af lov om almene boliger m.v.

Onsdag

Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter onsdag klokken 9 med afhøring af forhenværende kontorchef Jesper Gori.

På Fredensborg Slot modtager dronningen Danmarks nye ambassadører fra Thailand, Tyskland, Saudi Arabien, Østrig og Luxembourg.

Folketingets Retsudvalg holder et ekspertmøde om offentlige myndigheders indgreb i og omkring borgeres ejendom og virksomhed, på grund af behandlingen af et beslutningsforslag om styrket retssikkerhed. En række eksperter, myndigheder og borgere holder oplæg.

Der bliver også afholdt fire samråd onsdag:

  • Klokken 10 har Kulturudvalget kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i åbent samråd på baggrund af, at de seneste års tildelinger af større sports- og idrætsbegivenheder har ført til øget fokus på begrebet "sportswashing".
  • Klokken 12 har Folketingets Indfødsretsudvalg udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) i samråd, hvor han skal redegøre for, hvorfor han afviser at oversende de sagsakter, som Indfødsretsudvalget har efterspurgt.
  • Klokken 13 har Miljø- og Fødevareudvalget fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd om modellen for såning af efterafgrøder.
  • Klokken 15 har Kirkeudvalget kaldt kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i åbent samråd om nedlæggelsen af Pensionskassen af 1950.

I Århus Kommune mødes byrådet for at andenbehandle budgettet.

Og så bliver der afholdt kommunal- og regionalvalgsdebat med spidskandidater til Københavns Borgerepræsentation og Regionsrådet for Region Hovedstaden. Det er Lif, brancheorganisationen for forskende lægemiddelvirksomheder i Danmark, som står bag debatten, der begynder klokken 16 i København.

I Landsretten bliver der klokken 16 givet en afgørelse i sagen mod den svindeldømte Britta Nielsens børn. Britta Nielsen bedrog Socialstyrelsen for millioner af kroner, mens de to døtre og en søn er anklaget for hæleri.

Torsdag

Minkkommissionen fortsætter afhøringerne fra sidste uge, som skal afdække omstændighederne omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark. Torsdag afhøres Katja Goodhew, Anders Kroman Liin og Mathilde Else Ripka Mammen fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium – samt Camilla Brasch Andersen fra Fødevarestyrelsen.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter torsdag klokken 9 med afhøring af forhenværende kontorchef Jesper Gori og Anna-Sophie Saugmann-Vasi.

Og så skal der findes en afgørelse i skolevalget, som statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev i september. Skolevalget er et undervisningsforløb, som har kørt for 8., 9. og 10. klasse, og nu har de mulighed for at stemme ved dagens valgarrangement på Christiansborg, som bliver tv-transmitteret.

I Aalborg Kommune er der klokken 13 møde i byrådet med anden behandling af budgettet for 2022 til 2025, mens der i København er møde i borgerrepræsentationen klokken 17.30.

Fredag

Grøn transport er i hovedsædet, når Europabevægelsen fredag inviterer til en åben konference. Her deltager blandt andre transportminister Benny Engelbrecht (S), medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) og medlem af Europa-Parlamentet Karen Melchior (RV).

Minkkommissionen fortsætter deres afhøringer ved retten på Frederiksberg. Fra klokken 9 afhøres Charlotte Thuesen Christensen fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Ida Krems fra det daværende Sundheds- og Ældreministerium, samt Ina Josefine Jochimsen og Birthe Schubart fra Fødevarestyrelsen.

Europæiske beskæftigelses- og socialministre mødes klokken 10 for at drøfte det europæiske semesters fremtid. Det sker i en debat om sundhed og sikkerhed i forbindelse med fremtidens arbejde.

Og så fylder Arbejderbevægelsen 150 år. Det markeres af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Arbejdermuseet fra klokken 14, og starter med tale fra FH's formand Lizette Risgaard, hvorefter et samlet optog går mod Arbejdermuseet, hvor der foregår en række aktiviteter.

Weekenden

Kristendemokraterne holder landsmøde lørdag og søndag i Middelfart.

Og så er det tid til – for nogle – en velfortjent efterårsferie.

Forrige artikel Ellemann sagde frihed 47 gange. Men først da han sagde mink, blev han baglandets mand Ellemann sagde frihed 47 gange. Men først da han sagde mink, blev han baglandets mand Næste artikel Nu bliver FN-topmøde om biodiversitet skudt i gang – men først til foråret skal verdens lande lægge arm om naturens fremtid Nu bliver FN-topmøde om biodiversitet skudt i gang – men først til foråret skal verdens lande lægge arm om naturens fremtid