Radikale får laveste måling siden valget og står til at blive halveret

”Katastrofeblinket må efterhånden slås til hos Radikale,” lyder det fra Altingets politiske redaktør, efter at en ny måling viser, at partiet ville blive halveret, hvis der var valg i dag.

12 dage før Radikales frist for at vælte regeringen udløber, står partiet til at få en gedigen vælgerlussing.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR. 

Her står Radikale Venstre til 4,6 procent af stemmerne, hvilket svarer til otte mandater i Folketinget.

Det er den laveste måling i denne valgperiode.

Dermed fortsætter partiet en længerevarende tilbagegang og ser ud til kun at få halvdelen af de 16 pladser i Folketinget, som partiet vandt i 2019, hvis der vi skulle sætte vores kryds i stemmeboksen i dag. 

Artiklen fortsætter efter grafikken. Hvis grafikken ikke loader straks, kan den kaldes frem ved at genindlæse siden.

Målingen kommer bare to uger inden Folketingets åbning, hvor Radikale har truet med at vælte regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver valg. Dermed risikerer Radikale altså at fremprovokere et valg på et tidspunkt, hvor partiet ligger på det laveste niveau i denne valgperiode. 

Samtidig kommer målingen, efter at partiet for få uger siden understregede, at det under ingen omstændigheder vil støtte en regering, der arbejder for at etablere et asylcenter i Rwanda. 

Det var også den helt store historie, da partiet i weekenden mødtes til landsmøde i Nyborg. Men det har altså tilsyneladende ikke haft den store effekt på vælgernes opbakning. 

Turbulent valgperiode

Med til fortællingen om de nedadgående radikale målinger hører også, at partiet generelt har været igennem en turbulent valgperiode. Da den startede, hed den politiske leder Morten Østergaard. Og partiet havde endnu ikke gennemlevet en MeToo-skandale, der netop kostede Morten Østergaard posten som partiformand. 

Siden har partiet været ramt af, at både Ida Auken, der i dag er socialdemokrat, og Jens Rohde, som har været kristendemokrat i en periode, har forladt folketingsgruppen. 

Det skete i april 2021. Og de to profilers exit udløste faktisk en måling, der set med radikale øjne var nogenlunde lige så nedslående som den nyeste: Her faldt opbakningen nemlig til 5,0 procent. 

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Selvom Radikale går tilbage, har rød blok stort set indhentet blå bloks forspring. Mens rød blok står til 84 mandater, ville blå blok lande på 85, hvis der var valg i dag. Det betyder, at Moderaterne med sine seks mandater lige nu er afgørende for, at en af blokkene skal nå til nødvendige 90 mandater. 

Den centrale forklaring bag rød bloks fremgang finder vi hos Socialdemokratiet, der nærmer sig valgresultatet fra 2019. 

Enhedslisten går også to mandater frem, mens SF går to tilbage. Paritiet står dog fortsat til et resultat, der er meget lig det, partiet fik i 2019.  {{toplink}}

,

Forrige artikel Ny måling: Danskerne er skeptiske over for at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver Ny måling: Danskerne er skeptiske over for at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver Næste artikel Eksperter: Regeringen øger social ulighed med sit forslag til nyt optagelsessystem Eksperter: Regeringen øger social ulighed med sit forslag til nyt optagelsessystem