Flere ugers tæsk til Pape sætter sig i målingerne

Nu betaler K prisen for at være et Pape-parti, siger Altingets politiske redaktør, efter at en ny måling viser en markant tilbagegang til Konservative.

Oven på flere ugers modvind for Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tager vælgernes opbakning til partiet et ordentligt dyk.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Her står Konservative til at få 13,4 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det svarer til 25 pladser i Folketinget. Og det er en fordobling af valgresultatet fra 2019, hvor partiet sikrede sig 12 mandater.

Men det er noget lavere end den historiske opbakning på 16,7 procent, som Konservative fik i august, der gjorde partiet til det med længder største i blå blok. De vælgere, der har forladt Konservative, ser ud til især at være sivet til Liberal Alliance, der ifølge Epinion står til hele ti mandater. {{toplink}}

Mystiske ministermøder og falske historier

Den historisk høje måling kom, kort tid efter at Søren Pape Poulsen offentliggjorde sit statsministerkandidatur. Og den viste bred opbakning til meldingen: Knap hver tredje vælger pegede på Pape som deres foretrukne bud på en ny regeringschef. 

Siden er både partiets politik og ikke mindst formandens private forhold blevet forsidestof. 

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Hvis grafikken ikke loader straks, kan den kaldes frem ved at genindlæse siden


Historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om Papes (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik har fyldt en del i mediebilledet.

Og de mange dårlige historier kan tilsyneladende aflæses i opbakningen til Papes kandidatur. For i løbet af en måned er K-formandens popularitet dalet med syv procentpoint, så det nu kun er én ud af fire vælgere, der foretrækker ham som Danmarks næste statsminister. 

DF ryger under spærregrænsen

Den nyeste måling – der er lavet, før Alternativet og Grøn Alliance har slået sig sammen – er dog ikke kun nedslående læsning for Konservative. Den er i det hele taget dårligt nyt for de blå partiers ønske om at genvinde regeringsmagten. For hvor det tidligere har set ud, som om Mette Frederiksen (S) risikerede at miste statsministerposten, er det nu igen helt tæt mellem blokkene.

Det skyldes blandt andet, at Dansk Folkeparti står til at ryge ud af Folketinget:

Bare 1,9 procent af vælgerne vil sætte deres kryds ud for liste O. Der er dog en statistisk usikkerhed på 0,7 procentpoint. Det betyder, at den reelle opbakning til det kriseramte parti kan være det større eller mindre.

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Moderaterne bliver tungen på vægtskålen

Samtidig går Socialdemokratiet igen frem og nærmer sig valgresultatet fra 2019. Og så går Radikale endnu engang tilbage og er nu nede på 4,6 procent af stemmerne.

Alt i alt står rød blok til at få 84 mandater, mens blå blok står til at få 85 mandater. Dermed ser Moderaterne med seks mandater igen ud til at blive tungen på vægtskålen.

Det var ikke givet i august-målingen. Her stod blå blok nemlig til at kunne mønstre 88 mandater – og behøvede blokken blot opbakning fra minimum to af de i alt fire nordatlantiske mandater.

,

Forrige artikel Ny måling: Danskerne er skeptiske over for at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver Ny måling: Danskerne er skeptiske over for at bruge frivillige til at løse velfærdsopgaver Næste artikel Eksperter: Regeringen øger social ulighed med sit forslag til nyt optagelsessystem Eksperter: Regeringen øger social ulighed med sit forslag til nyt optagelsessystem