Magtfuld fagboss nedtoner lønforventninger inden turbulente forhandlinger 

Selvom tårnhøj inflation har udhulet danskernes lønninger, er det urealistisk at forvente, at en ny overenskomstaftale kan sikre reallønsstigninger for landets privatansatte i år, mener Dansk Metal-formand Claus Jensen. 

Mens virksomhederne har scoret store overskud i de seneste år, har udviklingen på danskernes lønseddel været anderledes skuffende, samtidigt med at deres købekraft er blevet udhulet af en historisk høj inflation.

Derfor møder fagbevægelsen op til årets overenskomstforhandlinger for landets godt 600.000 privatansatte med en stor ubetalt regning for den tabte lønudvikling til deres modpart på arbejdsgiversiden. 

En regning, som lønmodtagerne dog ikke skal forvente, bliver betalt lige med det første.

Sådan lød budskabet fra Dansk Metals formand Claus Jensen på onsdagens pressemøde i Dansk Industris hovedkvarter på Rådhuspladsen, der markerede det traditionsrige startskud for overenskomstforhandlingerne.

Ifølge Metal-formanden er succeskritieriet en overenskomst-aftale, der henter den tabte reallønsudvikling ind i løbet af "to til tre år".

"Jeg har ingen illusioner om, at vi kan gøre det her på et år. Jeg tror, at det vil være at stikke folk blår i øjnene, hvis jeg siger det. Men vi skal derhen," siger Claus Jensen. 

Er du sikker på, at jeres medlemmer ikke forventer, at det skal ske hurtigere? 

"Min fornemmelse er, at vores medlemmer godt forstår, at vi ikke kan rette op på det tabte med et fingerknips. Det er det indtryk, jeg får, efter de mange møder, jeg har haft med vores tillidsfolk på arbejdspladserne."

Kæmpestort reallønsfald

På onsdagens pressemøde slog Claus Jensen ellers som noget af det første fast, at lønmodtagernes repræsentanter ikke forlader forhandlingsbordet uden alvorlige indrømmelser fra modparten Dansk Industri. 

"Når vi taler med vores medlemmer, så oplever de et kæmpestort reallønsfald. Samtidig ser de, at mange virksomheder har tjent godt med penge de seneste tre år, men holdt igen med lønnen," lød det fra topforhandleren. 

"Vores medlemmer har en forventning om, at vi når et resultat, der signalerer, at det er slut med at være tilbageholdende med lønnen," tilføjede Claus Jensen.

Direkte adspurgt vil Metal-formanden dog ikke sige præcis hvornår, hans medlemmer kan forvente, at deres løn igen indhenter og overstiger udviklingen i inflationen. 

"Det kan jeg ikke love noget som helst om. Jeg kan sige, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at vi hurtigst muligt kommer tilbage på sporet igen," siger Claus Jensen.

"Vi har i mange år sagt, at det er fint med en afdæmpet lønudvikling, så længe inflationen er lav, fordi vi så stadig kan sikre en positiv reallønudvikling. Det giver en god konkurrencekraft, og skaber flere arbejdspladser," siger Claus Jensen

{{toplink}} 

"Med det følger naturligvis, at stigningen i lønnen skal være højere, når inflationen stiger. Ellers giver argumentet jo ingen mening."

Skal dine medlemmer forvente, at deres realløn også går tilbage i 2023? 

"Mine medlemmer skal forvente, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at deres købekraft bliver genoprettet til det, den var engang."

Svær kommunikationsopgave 

Hvis lønmodtagerens forhandlingsfællesskab, CO Industri, når til enighed med Dansk Industri om en overenskomstaftale, skal det samlede resultat debatteres og i sidste ende til urafstemning blandt medlemmerne i samtlige fagforbund, der er omfattet af overenskomstforhandlingerne. 

Medlemmerne i Dansk Metal er ifølge formanden selv afklarede med, at det kan tage år at få lønudviklingen på ret køl. Han anerkender dog, at der venter forhandlerne en svær kommunikationsopgave, hvis resultatet ikke bliver, som lønmodtagere på tværs af de forskellige fagforbund har håbet på.

"Det er altid en svær kommunikationsopgave, fordi vi har tradition for at sammenkæde overenskomsterne her i landet. Så det er jo ikke kun industriens ansatte, der skal stemme om resultatet. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer i forhold til det kommunikative," slutter Claus Jensen.

,

Forrige artikel Partier sætter regeringen under pres om store bededag Partier sætter regeringen under pres om store bededag Næste artikel Her er topforhandlerne, som skal styre Danmark uden om storkonflikt Her er topforhandlerne, som skal styre Danmark uden om storkonflikt