Dansk Industri efterlyser hurtig afklaring af helligdagsforslag fra regeringen

SVM-regeringen skal gøre det klart, hvordan lønmodtagerne skal betales for afskaffelsen af St. Bededag, lyder det fra DI, der ønsker ro om overenskomstforhandlingerne.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bør hurtigst muligt skære ud i pap, hvordan lønmodtagerne skal kompenseres for afskaffelsen af St. Bededag som helligdag.

Sådan lyder det fra DIs viceadministrerende direktør, Kim Graugaard, netop som overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked sparkes i gang.

”Vi afventer, at regeringen kommer med sit lovforslag,” siger Graugaard, den ene af erhvervsorganisationens to topforhandlere på industriens område.

”Det, der vil skabe mest ro om overenskomstforhandlingerne, er, at man ved, hvad betingelserne er,” siger han.

Dermed lægger DI op til, at det er regeringen – og ikke overenskomstforhandlerne – der skal finde en løsning på, hvad lønmodtagerne skal have til gengæld for en ekstra dags arbejde hvert år. Det blev klart, da DI og lønmodtagernes forhandlingsfællesskab, CO-industri, onsdag formelt tog hul på forhandlingerne ved et pressemøde i Industriens Hus i København.

{{toplink}}

Da den nye SVM-regering præsenterede sit grundlag før jul, kom det som et chok for mange, at regeringen lægger op til at afskaffe en helligdag, højst sandsynlig St. Bededag, med virkning fra 2024.

Det fik straks formanden for HK Privat, Simon Tøgern, til at tale om højere løn, og eksperter advarede om, at afskaffelsen af en helligdag ville skubbe til de krav, som lønmodtagerne stiller ved forhandlingerne.

Det bundede blandt andet i, at statsminister Mette Frederiksen (S) ved præsentationen af regeringsgrundlaget på Marienborg svarede ”ja” til DR, der spurgte, om forslaget betyder, at man skal arbejde en dag mere uden at få mere i løn.

Kompensation til lønmodtagerne

En kort kommentar fra den nye beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen, har imidlertid fået overenskomstforhandlerne på andre tanker.

”Vi vil fremsætte et nyt lovforslag, hvor vi fjerner en helligdag – og i stedet gør den til en arbejdsdag, hvor lønmodtageren får kompensation, hvis man er på arbejde,” lød det til Ritzau før jul.

Ministeren har indtil videre ikke uddybet, hvad hun mener med kompensation.

Alligevel hæfter Kim Graugaard fra DI sig ved ordet. Han forventer, at regeringen i sit lovforslag vil slå fast, at lønmodtagerne skal have løn, som hvis de havde arbejdet på en hvilken som helst anden dag, for at arbejde på St. Bededag.

{{toplink}}

Graugaard forventer derfor ikke, at spørgsmålet om kompensation for afskaffelsen af St. Bededag skal løses ved forhandlingsbordet i Industriens Hus.

”Det mest sandsynlige er, at det kommer til at køre separat. Det skal forstås på den måde, at hvis regeringen meget detaljeret beskriver, hvordan aflønningsforholdene skal være - både på vores medlemsvirksomheder og på alle mulige andre virksomheder, derunder dem der slet ikke er overenskomstdækket - så har regeringen jo færdiggjort sin mission med St. Bededag. Og så kan vi jo så fortsætte med forhandlingerne om alt det andet,” siger Kim Graugaard.

Han understreger, at det for ham ikke er afgørende, om regeringen kommer med et ”fuldstændig gennemarbejdet fremlagt lovforslag”, eller om den meddeler sig på anden vis.

”For os er det vigtige at få en klarhed,” siger Kim Graugaard.

Metal-boss: Tag det af bordet

Mens DI som repræsentant for arbejdsgiversiden går ind for at afskaffe en helligdag, er Dansk Metals formand, Claus Jensen, indædt modstander af forslaget fra regeringen. Derfor deler han ikke ønsket fra DI om en hurtig afklaring.

”Det eneste, jeg opfordrer politikerne til, er at tage det af bordet, for jeg synes, det er et træls forslag,” siger Claus Jensen.

På Facebook kalder han forslaget om at afskaffe helligdagen for "en bombe lige ned i de sværeste overenskomstforhandlinger i mange år".

{{toplink}}

Altinget har spurgt Beskæftigelsesministeriet, hvornår regeringen forventer at fremsætte et konkret lovforslag om afskaffelsen af St. Bededag som helligdag.

Altinget har også spurgt, om ministeren kan uddybe, hvad hun mener med, at ”lønmodtageren får kompensation, hvis man er på arbejde”.

Beskæftigelsesministeriet er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse.

,

Forrige artikel Partier om Foghs rejse til Taiwan: Det skader ikke Danmarks forhold til Kina Partier om Foghs rejse til Taiwan: Det skader ikke Danmarks forhold til Kina Næste artikel Partier sætter regeringen under pres om store bededag Partier sætter regeringen under pres om store bededag