Kirkeminister svarer igen: Biskopper går for langt ved at blande sig i “det parlamentariske flertals ret til at bestemme”

Kirkeminister Louise Schack Elholm er overrasket over biskoppernes reaktion på afskaffelsen af store bededag. Regeringen må gerne blande sig i kirkens indre anliggender, understreger hun.

Landets biskopper blander sig i noget, som ikke har med kirken at gøre.

Og dermed politiserer de regeringens forslag om at afskaffe store bededag.

Det mener kirkeminister Louise Schack Elholm (V), der er "overrasket" over det, hun kalder biskoppernes "politisering".

"Jeg kan godt forstå, at de brokker sig, hvis vi vil ændre i liturgien (gudstjenestens ritual, red.), men det er overraskende, at de blander sig i det parlamentariske flertals ret til at bestemme," siger hun.

Til gengæld mener biskopperne, at regeringen med sit forslag om at afskaffe store bededag "overskrider en grænse, der ikke er blevet overskredet i flere hundrede år".

Så hårdt er fronterne nu trukket op i den politiske og kirkelige debat om afskaffelsen af en helligdag.

Siden regeringen blev dannet i midten af december, har protesterne fra fagforeninger, oppositionspolitikere og ikke mindst folkekirken været højlydte. {{toplink}}

Minister: Regeringen må gerne blande sig

Udover biskopperne har andre kirkelige aktører som Danmarks Kirketjenerforening, Præsteforeningen, Grundtvigsk Forum og mange andre også valgt at afgive et høringssvar til lovforslaget om at afskaffe store bededag.

I disse høringssvar får regeringen kras kritik, men det forstår Louise Schack Elholm ikke.

"Det sjove er, at lovforslaget slet ikke handler om kirkeområdet. Det handler om beskæftigelsesområdet. Så det understreger, hvad jeg sagde før: at man blander sig i noget, som et parlamentarisk flertal har valgt at gøre, der er økonomisk, ikke kirkeligt," siger ministeren.

Biskopperne skriver blandt andet i deres fælles høringssvar, at "det ikke kan udtrykkes kraftigt nok, hvor alvorligt dette er" og henviser til, at regeringen blander sig i kirkens indre anliggender.

Det ser Louise Schack Elholm dog ikke noget problem i. Hun henviser til en højesteretsdom fra 2017, hvor Højesteret sagde god for, at man ved lovændring havde tilladt, at to af samme køn kunne blive gift i kirken.

"I den dom fra 2017 står der, at regeringen godt må blande sig i de kirkelige indre anliggender. Det står ret tydeligt," siger kirkeministeren.

Desuden henviser hun til, at "folkekirken er et meget mere sammensat billede end blot biskopperne".

Alligevel inviterede hun 20. januar biskopperne til møde i Kirkeministeriet. Blandt andet på baggrund af, at biskopperne ikke havde følt sig nok inddraget.

Louise Schack Elholm fortæller dog, at hun allerede 20. december forsøgte at ringe biskopperne op fire gange. Men uden at komme igennem. Først 28. december lykkedes det at få telefonisk kontakt, men kontakten endte med kun at bestå af skriftlige svar.

"Hvis jeg havde kendt reaktionen, ville jeg nok have indkaldt til et officielt møde. Og jeg havde nok ikke udelukkende indkaldt biskopperne, men indkaldt bredere, for jeg synes, at det er uheldigt, at biskopperne udtaler sig så entydigt på kirkens vegne."

"De har haft mulighed for at svare mig igen og have dialog med mig. Men jeg har ikke oplevet et ønske om det," siger Louise Schack Elholm.

Hun oplyser, at hun nu arbejder konkret for at inddrage biskopperne i arbejdet med at udmønte regeringens forslag. {{toplink}}

Forrige artikel Heunicke tager lille skridt i kampen mod PFAS – men røde partier havde forventet langt mere Heunicke tager lille skridt i kampen mod PFAS – men røde partier havde forventet langt mere Næste artikel Lars Aagaard: Jeg er en slags radikal opfindelse Lars Aagaard: Jeg er en slags radikal opfindelse