For tre måneder siden fik statsministeren stående bifald – søndag samlede fagbevægelsen tusindvis til demonstration

Landets største fagforbund opfordrede på ny SVM-regeringen til at droppe planerne om at afskaffe store bededag. Det skete ved en demonstration, der forenede Revolutionære Socialister og Konservative.

Det er ikke mere end tre måneder og fem dage siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) blev mødt med stående klapsalver fra de delegerede, da hun lagde vejen forbi Scandic Falkoner som gæstetaler ved kongressen i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det var dagen før folketingsvalget 1. november 2022, og i god tid før den nye SVM-regering kom ud fra regeringsforhandlingerne med et sidenhen så kontroversielt forslag om at afskaffe store bededag.

Søndag eftermiddag havde fagbevægelsens pibe fået en anden lyd ved en stor demonstration, der markerede det foreløbige højdepunkt i den faglige modstand mod at afskaffe helligdagen.

70 busser var kørt til København med demonstranter fra hele landet, og Christiansborg Slotsplads fremstod fyldt – ifølge arrangørerne deltog 50.000 mennesker. Blandt dem var alt fra den marxistiske forening Revolutionære Socialister til sognepræst Marie Høgh og Det Konservative Folkepartis kirke- og beskæftigelsesordfører, Helle Bonnesen. Det, der bandt de ellers så forskellige politiske kræfter sammen, var parolen ”Bevar store bededag”.

Fra scenen buldrede blandt andre formændene for landets tre største fagforbund: 3F, HK og FOA.

”Jeg skal hilse regeringens top fra 3Fs mere end en kvart million medlemmer og fortælle, at vores problemer er nedslidning, dårligt arbejdsmiljø og stigende pensionsalder. Svaret på de problemer, venner, er ikke, at vi skal dikteres til at arbejde mere, have en fridag mindre og snydes for betalingen oveni. Tag lovforslaget af bordet, og bevar store bededag,” sagde - eller rettere råbte - 3F-formand Henning Overgaard.

”Regeringen kunne jo bare droppe de planlagte skattelettelser på fem milliarder om året. Så er der flere skejser i statskassen, end de påstår at opnå ved at diktere et indgreb i vores overenskomster,” lød det fra Henning Overgaard.

Han blev efterfulgt af FOA-formand Mona Striib.

”Kære regering, I kan nå det endnu. Stop nu op, mens legen endnu er god. Få det helt igennem uduelige lovforslag af bordet. Lad os tale sammen om, hvordan vi i stedet kan løse det,” sagde hun og opfordrede til trepartsforhandlinger som alternativ til lovforslaget.

Derfor er de sure

Fagbevægelsen er utilfreds med regeringens lovforslag af forskellige grunde. For det første siger flere af fagbosserne, at deres medlemmer ikke ønsker at arbejde mere, heller ikke selvom de i hvert fald delvist bliver kompenseret for det.

For det andet er fagforeningsformændene sure over den måde, regeringen har grebet sagen an. Det sker med et lovforslag, hvor det eksplicit fremgår, at loven tilsidesætter dele af det, som arbejdsmarkedets parter har aftalt gennem overenskomster. Den del af loven er også Dansk Arbejdsgiverforening skeptisk overfor.

For det tredje kommer lovforslaget på et tidspunkt, hvor fagforeninger og arbejdsgivere er i fuld gang med forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked. Flere af fagforeningsformændene frygter, at deres medlemmer vil stemme nej til overenskomsterne, fordi de er sure over, at store bededag bliver afskaffet.

Ifølge SVM-regeringen er det nødvendigt at afskaffe store bededag som helligdag for at skaffe finansiering til et løft af forsvaret og flere andre velfærdsområder.

”Det at arbejde en dag ekstra om året kan være med til at levere et afgørende bidrag til finansiering af et løft af forsvaret,” forklarede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) torsdag, da hun talte i Folketinget som led i førstebehandlingen af regeringens lovforslag.

Tessa tog over fra HK-formand

Selvom der ikke er nogen tegn på, at regeringen er på vej til at ændre holdning, håber fagbevægelsen nu på, at ikke mindst demonstrationen sender et så tydeligt signal til regeringen, at den alligevel vil tænke sig om en ekstra gang.

Udover de tusindvis af demonstranter, der deltog søndag, kan FH fremvise 465.000 underskrifter fra den digitale underskriftindsamling, der blev sat i gang 17. januar.

”Det her er ikke bare en sag for fagbevægelsen. Det her er en folkesag. Vi er en folkebevægelse,” sagde HK-formand Anja C. Jensen søndag fra scenen ved Christiansborg Slotsplads.

HK-formanden var den sidste taler, inden rapperen Tessa gik på scenen som den sidste. Tessa, der er fra Vestegnen, fortalte, at hun kommer fra en arbejderfamilie.

”Der er ikke nogen i min familie, der nogensinde har fået noget foræret, og der er heller aldrig nogensinde nogen, der får lov til at tage noget fra os,” sagde hun.

Følg L 13 Lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag som helligdag
(Beskæftigelsesministeriet)

28/2
2023
28/2
2023
24/2
2023
23/2
2023
8/2
2023
6/2
2023
3/2
2023
2/2
2023
24/1
2023

Forrige artikel Regeringen bruger universiteter til at skaffe størstedelen af sit lovede arbejdsudbud Regeringen bruger universiteter til at skaffe størstedelen af sit lovede arbejdsudbud Næste artikel K-borgmester vil lade velfærdsansatte betale husleje med deres pensionsformue K-borgmester vil lade velfærdsansatte betale husleje med deres pensionsformue