Flemming Møller Mortensen afviser kritik af migrationsfokus: "Udviklingspolitik skal forandre sig, fordi verden forandrer sig"

Fordrivelseskrisen kræver svar, lyder det fra udviklingsministeren, efter at regeringen er kommet under beskydning fra både OECD, forskere og støttepartier for at blande indenrigspolitiske og udviklingspolitiske interesser sammen.

Millioner af kroner til at få strandede migranter på Balkan til at rejse hjem. En ambition om at rykke asylbehandlingen til modtagecentre uden for Europas grænser. Og senest et forslag om at oprette en nærområde- og migrationsfond for bistandsmidler.

Asyl- og migrationspolitik er for alvor rykket ind på den udviklingspolitiske dagsorden – og selv om det har kastet kritik af sig, er det den rette prioritering i en tid, hvor antallet af fordrevne på verdensplan aldrig er set højere. Det slår minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) fast i et interview med Altinget.

"Udviklingspolitik skal forandre sig, fordi verden forandrer sig," siger han fra sit kontor i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. 

Regeringen er ellers de seneste uger kommet under beskydning fra både forskere og støttepartier for at blande indenrigspolitiske og udviklingspolitiske interesser sammen. Foreløbigt er kritikken kulmineret med en advarsel fra OECD om, at Danmarks gode ry internationalt risikerer at ryge takket være vores flygtninge- og indvandrerpolitik.

Men den kritik afviser udviklingsministeren.

"Det mener jeg virkelig ikke," siger han.

Vil lytte, men ...

Det er i en helt ny gennemgang af dansk udviklingsbistand, at OECD kommer med kritikken.

Flemming Møller Mortensen "holder overordnet set rigtig meget af" gennemgangen, der er den første i fem år.

"Vi vil i den grad lytte til tingene," siger han og fortsætter: "Men jeg vil virkelig føle, at jeg er en rigtig dårlig udviklingsminister, hvis ikke jeg tager bestik af det, der er verdens udfordringer i dag: Det er klimakrisen og fordrivelseskrisen. Og det laver vi en sammentænkning af." 

"Jeg fokuserer på at hjælpe de enkelte mennesker, som har det allersværest. Som har størst behov for hjælp. Det synes jeg i den grad, vi fokuserer på i regeringens holdning til nærområder, skrøbelige stater og migration."

Fordrivelseskrise kræver svar

Regeringen vil "prøve at gribe de grundlæggende årsager til irregulær migration i oprindelseslandene", understreger ministeren.

"Og vi vil hjælpe flere i nærområderne. Men også lave en indsats langs de store migrationsruter, hvor vi ved, at flygtningene kommer til at bevæge sig."

"Det vigtige er at gribe om de grundlæggende årsager til det. Og det er jo at satse på sundhed, vand, fødevaresikkerhed, uddannelse, job, job, job," siger Flemming Møller Mortensen.

Men det indeholder regeringens forslag om at oprette en nærområde- og migrationsfond, som ifølge finanslovsforslaget skal administrere 640 millioner kroner i 2022 og 750 millioner om året fra 2025, ikke noget af.

De ting, du nævner der, er vel ikke det, som eksempelvis nærområde- og migrationsfonden fra finanslovsforslaget handler om?

"Vi vil prøve at lave en sammentænkning af de danske indsatser på det her område. For vi vil gerne forebygge. Fordrivelseskrisen er én af de største kriser, vi har i øjeblikket. Så bliver vi også nødt til at skulle have et svar på den." 

Skal fond betale for et modtagecenter?

En del af midlerne fra fonden skal bruges på en indsats i Nordafrika, hvor der årligt afsættes 50 millioner kroner til og med 2024, som blandt andet skal "styrke Danmarks bilaterale relationer med landene i Nordafrika" og "fremme et mere retfærdigt og humant asylsystem".

Sidstnævnte er samme formulering, som Socialdemokratiet siden 2018 har brugt om partiets helt store udlændingepolitiske ambition om at oprette modtagecentre for asylansøgere langt væk fra Danmark.

Men det skal ikke forstås sådan, at fondsmillionerne skal gå til asyllejrene, for "vi er der ikke endnu", lyder det fra udviklingsministeren. 

"Så havde danskerne og det danske journalistkorps hørt om det, ikke? Men vi fokuserer på det, der er de bagvedliggende årsager til kriserne. Det her er én af de virkelig alvorlige kriser," siger Flemming Møller Mortensen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

"Man kan ikke løsrive tingene fra hinanden"

Hvad er vigtigst for dig som udviklingsminister? At lave fattigdomsbekæmpelse eller at begrænse strømmen af migranter? 

"Man kan ikke løsrive tingene fra hinanden. I mit hjerte og sind som socialdemokrat er hovedpointen i dansk udviklingsbistand, at vi skal reducere fattigdom. Vi skal reducere ulighed i verden. Og hvordan gør vi det bedst? Det gør vi ved at prøve at lave en sammentænkning af alle de initiativer og muligheder, vi har, og ved at prøve at holde fanen højt og bruge mange penge på det. Det gør vi," svarer Flemming Møller Mortensen.

"Og så skal vi tale højt og tydeligt til verden om, at de skal gøre det samme. Verden har ubalancer. Og jo flere ubalancer, verden har, jo mindre sikker er verden. Og jo mindre er sikkerheden i vores del af verden."

Så man kan ikke sige det ene eller det andet?

"Nej. Jeg fokuserer på det enkelte menneske. Og hvis det enkelte menneske er ufrit, fattigt, sygt, så udnytter det menneske ikke sit fulde potentiale."

"Regeringens udspil er målrettet. Hvis ikke vi målretter de ting, føler jeg virkelig ikke, jeg lever op til det, der er forpligtelsen og forventningen til mig som udviklingsminister," svarer udviklingsministeren.

Følg L 239 Finanslov for finansåret 2022
(Finansministeriet)

21/9
2021
7/10
2021
16/9
2021
15/9
2021
8/9
2021
5/9
2021
1/9
2021
31/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021

Forrige artikel Ny amerikansk hjælpepakke på 63 millioner kroner til Grønland Ny amerikansk hjælpepakke på 63 millioner kroner til Grønland Næste artikel Ældre Sagens direktør på ældretopmødet: Ældre Sagens direktør på ældretopmødet: "Jeg frygter en humanitær krise"