OECD-evaluering: Danmarks flygtninge- og asylpolitik truer landets ry som menneskerettighedsforkæmper

Støttepartier vil kæmpe for, at asyl- og migrationspolitik ikke skal fylde mere i udviklingsarbejdet, efter at en ny OECD-evaluering af Danmark advarer mod, at det kan skade landets omdømme.

Verden over er Danmark kendt som én af de få artige lande i klassen, når det kommer udviklingsarbejde:

Vi har i fire årtier overholdt FN’s minimumsmål for ulandsbistanden, og vi sætter handling – og danske kroner – bag ordene.

Men det gode renommé risikerer at ryge takket være vores flygtninge- og indvandrerpolitik de senere år. Sådan lyder advarslen i en ny, omfattende OECD-gennemgang af Danmarks udviklingssamarbejde, der er den første siden 2016. 

Det såkaldte peer review konkluderer, at ”dele af indenrigspolitikken i relation til flygtninge og asylansøgere udgør en trussel mod Danmarks internationale ry som menneskerettighedsforkæmper”.

Derfor bør Danmark ”for at beskytte sit ry som en varm fortaler for menneskerettigheder” gøre noget ved ”den potentielt manglende sammenhæng” mellem udviklingssamarbejdet på den ene side og flygtninge-, asyl- og migrationspolitik på den anden.

En sammenkogt ret og et historisk højdepunkt

At der er gået indenrigspolitik i udviklingspolitikken – hvilket forskere tidligere har beskrevet i Altinget – er noget, som både støttepartierne Radikale Venstre og Enhedslisten samt civilsamfundet peger på. 

”Kritikken rammer fuldstændig plet i forhold til dansk udviklingspolitik, for de seneste i hvert fald seks-syv år er mere og mere blevet skubbet ind under udviklingspolitikken. Det drejer sig om modtagelse af flygtninge. Erhvervspolitik. Klimapolitik,” siger Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl.

”Det hele bliver en sammenkogt ret, hvor ingen kan se, hvad der er hvad. Og hvor der er en masse ting i, som slet ikke skal være i den gryde.” 

Hos Globalt Fokus, der repræsenterer 80 civilsamfundsorganisationer inden for det globale udviklings-, miljø- og humanitære område, glæder formand Rasmus Stuhr Jakobsen sig overordnet over, at OECD-evalueringen slår fast, at Danmark "på rigtig mange måder er en fremsynet, progressiv, risikovillig og fleksibel donor, der helt klart har gjort en forskel i forhold til nogle virkeligt centrale spørgsmål i verden".

Men også han mener, at der ”er sket en politisering af bistandsmidlerne, som er markant”.

Ser du, at der er sket en udvikling fra den sidste peer review? 

"Afgjort. Jeg vil gå så langt som til at sige, at vi er på et historisk højdepunkt i forhold til, hvor indenrigspolitisk udmøntningen af bistandsmidlerne er blevet," svarer han.

Paradigmeskifte og asyllejre skygger

Som eksempel på den potentielt skadelige politik nævner rapporten først det såkaldte paradigmeskifte, som blev vedtaget under den forhenværende regering med støtte fra Socialdemokratiet. Her er fokus i dansk udlændingepolitik gået fra integration af flygtninge til midlertidige ophold. 

Dernæst fremhæves den siddende S-regerings ambition om at flytte asylbehandlingen ud af Danmark og oprette modtagecentre uden for Europas grænser.

Det er blevet beskrevet i ”adskillige artikler”, der har ”stillet Danmark i et dårligt lys på de her områder”, står der i OECD-gennemgangen, der fortsætter:

”Den skarpe kritik står i stærk kontrast til Danmarks fremragende ry for at fremme menneskerettigheder.”

Det skudsmål er Radikale Venstres udviklingsordfører, Anne Sophie Callesen, enig i.

”Vi har længe vidst, at paradigmeskiftet skader flygtninges mulighed for at opbygge sig en tilværelse i Danmark. Nu får vi så også skåret ud i pap, at netop dén tilgang står i stærk kontrast til de værdier, vi selv prædiker i udviklingslandene, når det kommer til flygtninges rettigheder,” siger hun.

Kampen tages til finanslovsforhandlingerne

Begge støttepartier peger på, at de under de kommende finanslovsforhandlinger vil forsøge at tøjle regeringens ambitioner. Blandt andet når det kommer til et forslag om at oprettelse af en nærområde- og migrationsfond, der blandt andet skal "fremme et mere retfærdigt og humant asylsystem". 

Det er samme formulering, som Socialdemokratiet siden 2018 har brugt om partiets helt store udlændingepolitiske ambitioner i udspillet ”Retfærdig og realistisk”, der blandt andet går på at oprette modtagelejre for asylansøgere uden for Europas grænser.

Men det er ikke radikal politik at bruge udviklingsmidler på asylpolitik, fastslår udviklingsordfører Anne Sophie Callesen. 

”Vi vil fortsætte med at kæmpe for at ændre regeringens urealistiske planer om modtagecentre for udviklingskroner på dette års finanslov."

"Vi har sagt meget tydeligt til regeringen, at vi gerne er med til at prioritere indsatser i nærområderne, der tackler de grundlæggende årsager til migration – men ikke til at bruge penge på urealistisk og skadelig politik, der udhuler udviklingsbistanden og skader Danmarks omdømme,” siger Anne Sophie Callesen.

Enhedslistens Christian Juhl ”fornemmer en relativt bred opbakning af kritikken om, at migration fylder alt for meget” forud for finanslovsforhandlingerne.

”Det er både fra højre og venstre side, og det håber jeg, vi kan komme igennem med, for det er en væsentlig del af det,” siger udviklingsordføreren.

Følg L 239 Finanslov for finansåret 2022
(Finansministeriet)

21/9
2021
7/10
2021
16/9
2021
15/9
2021
8/9
2021
5/9
2021
1/9
2021
31/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021
30/8
2021

,

Forrige artikel Se pressemøde med Hummelgaard og Tesfaye om regeringens udspil ”Danmark Kan Mere 1” Se pressemøde med Hummelgaard og Tesfaye om regeringens udspil ”Danmark Kan Mere 1” Næste artikel Stort portræt: Er der et liv efter Merkel? Farvel til krisekansleren fra øst Stort portræt: Er der et liv efter Merkel? Farvel til krisekansleren fra øst