Færre tager en ungdomsuddannelse

UDDANNELSE: Regeringen vil have 95 procent af de unge til at tage en ungdomsuddannelse, men igen i år falder andelen, viser nye tal. Regeringens initiativer kan ikke aflæses endnu, siger Bertel Haarder (V).

Regeringens centrale mål på uddannelsesfronten er at skaffe 95 procent af de unge en ungdomsuddannelse. Men nye tal fra Undervisningsministeriet offentliggjort i forbindelse med Globaliseringsrådsmødet onsdag viser, at det går den forkerte vej.

Den såkaldte profilmodel, der viser, hvor mange der forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse, viser i den seneste opgørelse fra 2007, at 79,7 procent forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse mod 80,5 procent i 2006. Ikke siden regeringen trådte til, har andelen været lavere. Således var tallet 80,8 procent i 2002.

Dog viser tallene, at eleverne gennemfører deres uddannelse hurtigere - og unge med anden etnisk baggrund end dansk klarer sig markant bedre.

Også andelen af en ungdomsårgang, der forventes at opnå en videregående uddannelse, er faldet fra knap 46 procent i 2006 til knap 45 procent i 2007

Bertel: Initiativer vil hjælpe
Ifølge undervisningsminister Bertel Haarder skyldes det blandt andet, at opgørelsen ikke afspejler resultaterne af en lang række initiativer, som er blevet iværksat fra 2007.

"Vi kan desværre ikke aflæse resultaterne af bl.a. mentorordninger, uddannelsesgaranti og målrettet vejledning endnu, fordi initiativerne først er påbegyndt efter 2007. Vi har dog indikationer på, at initiativerne begynder at virke. Frafaldet er f.eks. reduceret fra 21 til 16 procent på erhvervsuddannelsernes grundforløb. Derudover viser de seneste tilmeldinger fra 9. og 10. klasseeleverne en stor tilstrømning til ungdomsuddannelserne, herunder SOSU-uddannelser. Det samme gælder for søgningen til velfærdsuddannelserne via kvote II," siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse

Forrige artikel Statsrevisorernes bemærkning Næste artikel Inger Støjberg ansætter spindoktor Inger Støjberg ansætter spindoktor