Dagens overblik: Dongs værdi er eksploderet, og Arne-udspil kommer i morgen

NYHEDSOVERBLIK: Frederiksen og Hummelgaard er klar med udspil om tidlig pension, og Dongs værdi er steget voldsomt siden salget af en del af selskabet til Goldman Sachs. Få det korte overblik over de politiske nyheder. 

Velkommen til det daglige overblik over morgenens vigtigste nyheder i dansk politik.

Denne mandag skyder vi en uge i gang, som formentlig kommer til at handle allermest om Arne og tidlig pension.

I en kronik i Avisen Danmark annoncerer statsminister Mette Frederiksen sammen med finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at udspillet om tidlig pension kommer i morgen tirsdag.

Det vil blive præsenteret på et pressemøde på dagen, hvor S også holder sommergruppemøde.

De fire ministre nævner i kronikken eksempler på grupper, der skal have den nye ret til at gå tidligere på pension end andre. Det gælder dem, "som i en ung alder er startet på landets byggepladser" og dem, der "år efter år har ydet omsorg for de udsatte og ældre".

Topøkonomer: Ikke-nedslidte vil også gå tidligt på pension
Jyllands-Posten varmer op til Arne-udspillet ved at teste en af regeringens påstande om den kommende ret til tidlig pension for visse grupper. Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har nemlig sagt, at den nye ret primært vil blive benyttet af reelt nedslidte og ikke af personer, der fortsat er i stand til at arbejde. 

Men det er "ren ønsketænkning," siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet siger Bo Sandemann Rasmussen, som bakkes op af tidligere overvismand Torben M. Andersen. Økonomerne henviser til empiri, der viser, at også ikke-nedslidte vil gå tidligere på pension, hvis de får muligheden.

Erhvervsliv advarer mod at droppe stigende pension
Debatten om Arne har også fået flere partier til at tale om et opgør med det historiske Velfærdsforlig, som betyder, at pensionsalderen stiger gradvis i takt med, at vi lever længere. Men nu advarer de tre største arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer i Danmark i et fælles opråb mod at gå videre ned ad den sti.

Det skriver Politiken

Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening kalder det faretruende, at debatten nu handler om at slække på den mekanisme, der sikrer en langsigtet holdbarhed i dansk økonomi.

Tidligere minister skal lede kommission
Og nu vi er ved pension, skal vi lige have med, at regeringen nu sætter navn på, hvem der skal lede arbejdet med at se på netop spørgsmålet om den stigende pensionsalder.

Den såkaldte Pensionskommission får tidligere beskæftigelsesminster og tidligere formand for Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Neergaard som formand. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

Dongs værdi er steget eksplosivt
Da den danske stat i 2014 solgte en del af det statslige energiselskab Dong Energy til den kontroversielle amerikanske storbank Goldman Sachs, vakte det mildt sagt debat herhjemme. Spørgsmålet endte med at splitte regeringen, som SF forlod, og partiets daværende formand, Annette Vilhelmsen, måtte trække sig.

Spørgsmålet har også været følsomt i Socialdemokratiet, hvor den nuværende ledelse har lagt kraftigt afstand til daværende statsminister Helle Thorning og daværende finansminister Bjarne Corydons linje symboliseret ved Dong-salget.

Salget ser dog ud til at have været en god forretning for den danske stat, som ejer 50,1 procent af aktierne. Markedsværdien er nemlig steget eksplosivt siden salget, og selskabet, som i dag hedder Ørsted, er nu mere værd end A.P. Møller - Mærsk, Danske Bank og Carlsberg tilsammen.

Det skriver Berlingske, som opruller hele historien i flere kapitler. Find den her

Frygter færre penge til forskning efter corona
Coronakrisens indvirkning på dansk økonomi, der har oplevet det største fald i BNP nogensinde, kan også gå ud over midlerne til forskning. Det frygter flere partiers ordførere på området, skriver Altinget.

Ordførerne opfordrer op til forhandlingerne om næste års finanslov og forskningsreserve uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe til at sørge for, at midlerne til forskning ikke falder.

Det vigtigste fra weekenden
Som de fleste nok har opdaget, meldte regeringen i weekenden ud, at der nu bliver krav om mundbind i al offentlig transport på alle tidspunkter af døgnet. Det fortalte Mette Frederiksen på et pressemøde lørdag sammen med flere ministre og myndighederne.

På mødet kom der også oplysninger om, hvad coronastrategien er fremover, en opsang til etniske minoriteter, som står for relativt mange coronasmittetilfælde, nyt om Nick Hækkerups nye styrelse og hints om det kommende udspil til finanslov.

Du kan se hele pressemødet her eller få de vigtigste oplysninger og citater i artiklen med nedslag her.

Det sker i dag

  • Klokken 09.30: Pressemøde før Radikales sommergruppemøde
  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen om feriepenge
  • Klokken 14: Pressemøde ved SF's sommergruppemøde

Forrige artikel Lars Krarup genopstiller ikke ved næste kommunalvalg Lars Krarup genopstiller ikke ved næste kommunalvalg Næste artikel Tidligere V-minister bliver formand for central pensionskommission Tidligere V-minister bliver formand for central pensionskommission