Dagens overblik: Nye retningslinjer skal få ministre til at gemme sms'er i 25 år. Nu er det "tvivlsomt", om det kan lade sig gøre

I dagens overblik runder vi ministres muligheder for at gemme sms'er, og så har et folketingsmedlem et bud på, hvordan man mindsker stress i Folketinget.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik. 

Vi skal runde historier om Nato-landenes donationer til Ukraine, mulige EU-topposter til danske MEP'ere og en historie om, hvorvidt ministre og departementschefer overhovedet kan gemme sms'er i lang tid.

Så lad os springe ud i det.

Sms'er bør gemmes i 25 år, men "tvivlsomt" om det kan lade sig gøre

Nye retningslinjer foreskriver, at sms'er fra ministre, særlige rådgivere og departementschefer skal gemmes og lagres i 25 år. 

De nye retningslinjer blev fremlagt af Justitsministeriet tilbage i maj

Men det er ikke helt så nemt at implementere. I et folketingssvar skriver justitsminister Peter Hummelgaard (S) nu:

"Det er på nuværende tidspunkt tvivlsomt, om det overhovedet er muligt at finde eller udvikle en løsning, som vil være kompatibel med flere beskedtjenester (eksempelvis SMS, iMessage, Signal, SMART med videre) på én gang", skriver Peter Hummelgaard. 

Det skriver Politiken. {{toplink}}

Folketingsmedlem vil udvide folketingsåret for at bekæmpe stress

Sygemeldinger, som er forårsaget af stress, hører ikke til sjældenhederne på Slotsholmen.

Og nu kommer Moderaternes Rasmus Lund-Nielsen med et forslag, der skal modvirke stress. 

Folketingsåret skal udvides, så det også inkluderer juli og september. 

Det fortæller han i et interview med Berlingske

"I dag har vi et bestemt antal lovforslag, som primært skal behandles inden for en periode på otte måneder. Hvis vi i stedet havde ti måneder til det samme arbejde, så ville vi kunne sprede arbejdspresset ud," siger Rasmus Lund-Nielsen til avisen. {{toplink}}

Christel Schaldemose og Kira Marie Peter-Hansen indstillet til store EU-poster

Socialdemokratiske Christel Schaldemose, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2006, er blevet indstillet til posten som næstformand i EU-Parlamentet. 

Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

I alt skal 14 næstformænd vælges, og fem skal vælges fra den socialdemokratiske EU-gruppe, S&D. 

Hun skriver på X, at hun er "stolt over min gruppes tillid".

SF's stemmesluger Kira Marie Peter-Hansen kan også se frem til en stor post i hendes EU-gruppe De Grønne. Hun er blevet indstillet til næstforperson i gruppen. {{toplink}}

Nato-lande vil donere 300 milliarder kroner til Ukraine

40 milliarder euro eller næsten 300 milliarder kroner. Det er hvad, Ukraine kan se frem til af donationer fra Nato-landene. 

Det skriver Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

"Vi er blevet enige om et finansielt tilsagn til Ukraine. Det skal gøre Ukraine i stand til at bygge styrker, som er i stand til at vinde over Rusland og afskrække Rusland fra nye angreb," siger generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, ved et pressemøde på Nato-topmødet ifølge Ritzau.

Aftalen er ikke juridisk bindende for kommende regeringer i medlemslandene. {{toplink}} 

Danmark donerer artilleri til Ukraine

Danmark har valgt at købe 18 Bohdana-artilleripjecer fra en ukrainsk våbenproducent. Alle 18 artilleripjecer doneres til Ukraine med det samme.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. 

"Da jeg i foråret var i Ukraine for at besøge en række forsvarsindustri­virksomheder i Kyiv, blev jeg overbevist om mulighederne for at støtte Ukraine gennem anskaffelser direkte via den ukrainske forsvarsindustri. På den måde sikrer vi, at det materiel, som ukrainerne efterspørger ved fronten, kan produceres og leveres tæt på," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er det ukrainske Forsvarsministerium og Ministeriet for Strategisk Industri, der har anbefalet den slags donationer. 

Der afsættes 1,2 milliarder kroner fra Ukraine-fonden til anskaffelser ved den ukrainske forsvarsindustri, fremgår det af pressemeddelelsen. {{toplink}}

Forrige artikel Regeringen rammer nyt lavpunkt i meningsmålingerne: Regeringen rammer nyt lavpunkt i meningsmålingerne: "Vi må ikke gå i panik" Næste artikel Landsdommer har helt usædvanligt ytret sig om statslig overvågning: Jeg har gjort mig dybe overvejelser om det Landsdommer har helt usædvanligt ytret sig om statslig overvågning: Jeg har gjort mig dybe overvejelser om det