Dagens corona-overblik: Regeringen fremsætter en "meget, meget vidtgående" hastelov, og EU tager afstand fra USA's indrejseforbud

LYNOVERBLIK: De danske aktier styrtdykker, og Folketinget hastebehandler lovforslag, der skal give myndighederne nye beføjelser. Og så tager EU afstand fra USA's indrejseforbud. Bliv opdateret på seneste nyt om coronavirussen her.

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik
Efter statsministerens historiske pressemøde i går aftes er landet langsomt ved at indfinde sig med de nye tilstande. Samme tilpasning sker også på Christiansborg. Nedenfor kan du læse et lynoverblik over de vigtigste corona-relaterede politiske nyheder i Danmark:

  • Folketinget sætter en stopper for samråd, beslutningsforslag og andet dagligdagsarbejde, der ikke omhandler lovgivning i forhold til at begrænse coronasmitten. Det har Udvalget for Forretningsordenen besluttet på et møde her i morges, forklarer Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, til DR Nyheder.
  • Derudover skal Folketinget også overholde myndighedernes anbefalinger om ikke at forsamle mere end 100 mennesker på et sted. Det sker ved brug af et clearingssystem, hvor færre medlemmer stemmer, samtidig med at størrelsesforholdet mellem partierne bliver bevaret. Der kan nu maksimum være 95 medlemmer i Folketingssalen.
  • En af de love, der skal hastebehandles i dag, er et lovforslag om, at myndighederne uden en forudgående retskendelse skal kunne tvinge sig adgang til folks private bolig, hvis der er mistanke om, at beboeren har coronavirus. Lovforslaget giver blandt andet sundhedsministeren ret til at kunne "iværksætte tvangsmæssig behandling af en person", skriver blandt andre Altinget. "Loven er meget, meget vidtgående i forhold til de beføjelser, der gives til sundhedsministeren. Derfor er det vigtigt med en solnedgangsklausul," siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen til DR.
  • Fødevareminister Mogens Jensen (S) har i morges afholdt pressemøde med erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvor der netop blev opfordret til at udvise samfundssind og handle dagligvarer, som man normalt gør. Det sker, efter at flere af landets dagligvarebutikker er blevet overrendt af ivrige, hamstrende kunder.
    ”Der er grund til at slå fast, at man kan gøre nøjagtig, som man plejer at gøre. Der er ingen problemer med vores forsyningssikkerhed til butikkerne. Der er varer på hylderne, og skulle en enkelt hylde være tom, så bliver den fyldt op igen. Men det forudsætter selvfølgelig også, at folk ikke hamstrer,” sagde fødevareminister Mogens Jensen på pressemødet.

Du kan genlæse alle regeringens tiltag fra gårsdagens udmelding i denne overbliksartikel

Økonomi
Det danske aktiemarked faldt voldsomt torsdag morgen. Kun to aktier på Københavns Fondsbørs er ikke faldet, og det har været med til at skære mere end 5 procent af det ledende aktieindeks, C25, skriver Finans.

Dermed balancerer C25-indekset på kanten af den værste dag nogensinde i indeksets historie. Indekset går tilbage til december 2016, og det største fald nogensinde fandt sted den 9. marts i år, hvor de største danske aktier dykkede med 5,49 procent.

Normalt skulle man tro, at realkreditrenterne ville dykke sammen med aktiemarkederne, men det er ikke sket. Tværtimod stiger renten en smule. Det kan du læse mere om i Dagbladet Børsen.

I samme avis kommer overvismand Carl-Johan Dalgaard også med anbefalinger til, hvor regeringen bør gribe ind for at afbøde en økonomisk coronakrise. Han anbefaler, at regeringen bør være endnu mere rundhåndet med skatterabatter til erhvervslivet, mens man omvendt bør holde igen med en generel lempelse af finanspolitikken, hvor man igangsætter offentlige byggerier og infrastrukturprojekter, som man gjorde efter finanskrisen.

"Den type rystelser, coronavirussen giver, får man ikke løst ved at bygge en motorvej," siger han til Børsen.

Globalt
USA's præsident, Donald Trump, erklærede tidligt i morges dansk tid, at man ville lukke adgangen til landet for tilrejsende EU-borgere fra på fredag og 30 dage frem.

Den melding er ikke blevet positivt modtaget i EU, hvor EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-Rådets formand, Charles Michel, i en fælles meddelelse her til formiddag reagerer på USA's indrejseforbud.

"Coronavirus er en global krise, ikke begrænset til noget kontinent, og det kræver samarbejde snarere end ensidig handling. Den Europæiske Union misbilliger det faktum, at den amerikanske beslutning om at indføre et rejseforbud blev truffet ensidigt og uden konsultation. Den Europæiske Union tager kraftige skridt til at begrænse spredningen af virussen," lyder det i pressemeddelelsen.

Se eller gense Donald Trumps erklæring om et indrejseforbud her.

 

Antal smittede
Klokken 10.00 er det nyeste antal smittede i Danmark 615, mens der er to smittede på Færøerne. 1.366 personer er ifølge Sundhedsstyrelsen i karantæne.

Antallet af smittede er steget markant i løbet af de seneste dage, og det vil fortsat stige.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, oplyste på pressemødet i går aftes, at man fremover vil begrænse antallet af tests, således at syge personer, der derudover ikke er i fare, ikke bliver testet, men blot opfordres til at blive hjemme.

 

 

 

 

Forrige artikel Regeringen: Ro på, ingen grund til hamstring Regeringen: Ro på, ingen grund til hamstring Næste artikel Se kortet: Sådan er Europa ramt af corona Se kortet: Sådan er Europa ramt af corona