Palæstinensisk topdiplomat: Mette Frederiksen støtter "apartheid" i Israel og "lader palæstinensere dø af corona"

https://vimeo.com/519482231/af126a380a

Statsminister Mette Frederiksens rejse til Israel for at diskutere et muligt vaccinesamarbejde møder voldsom kritik fra Det Palæstinensiske Selvstyres repræsentant i Danmark.

Det er både "ulækkert", "uacceptabelt" og "afskyeligt", at statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag rejser til Israel for at drøfte vaccineplaner med landets premierminister.

Det mener den palæstinensiske topdiplomat i Danmark, professor Manuel Hassassian, der står i spidsen for palæstinensernes diplomatiske mission her i landet.

"Jeg ser beslutningen som en opbakning til apartheid frem for at balancere på midten, hvor Danmark altid har været kendt for at kæmpe for menneskerettigheder og spille en international humanitær rolle," siger han.

Topdiplomaten placerer dermed Danmark midt i Israel-Palæstina-konflikten, der er en af verdens længste konflikter og også bliver kaldt "alle konflikters moder": "Det afspejler, at den danske regering er pro-Israel," siger han.

Er det ikke fair nok at rejse til Israel for at diskutere vacciner til danskerne?

"Du vil gerne give hende lidt anerkendelse. Jeg vil ikke give hende anerkendelse overhovedet. For hun er selvisk. Hun forsøger at overtage vaccinerne til danskerne og lader palæstinenserne dø af corona," siger Manuel Hassassian.

Israel er det land i verden, der har vaccineret flest. Derfor er landet blevet kritiseret for ikke at dele vaccinerne med den palæstinensiske befolkning på cirka fem millioner, der bor i de besatte områder på Vestbredden og i Gazastriben.

"Det er beklageligt, at Israel – som betragter sig selv som en demokratisk bastion i Mellemøsten – viser, at det er en besætter og et apartheidsystem," siger Manuel Hassassian.

 

Ngo'er og støttepartier er kritiske

Statsministerens beslutning om at rejse til Israel er blevet mødt af undren og kritik fra både ngo'er og regeringens støttepartier.

SF's Karsten Hønge har i Berlingske blandt andet opfordret Mette Frederiksen til at "adressere forskelsbehandlingen og opdelingen af det israelske samfund".

Statsministeriet har ikke ønsket at kommentere og henviser i stedet til Udenrigsministeriet. I en mail oplyser Udenrigsministeriet, at "statsministeren besøger Israel sammen med den østrigske kansler for at drøfte tættere samarbejde om udvikling af vacciner og udbygning af produktionskapaciteten".

"Det ændrer intet i forhold til regeringens politik i forhold til hverken Israel eller Palæstina," står der endvidere.

På et pressemøde tirsdag afviste statsministeren at rejse sagen om vaccinemanglen på Vestbredden og i Gaza, når hun mødes med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

"Det, jeg tager til Israel for på torsdag, er for at lave en aftale – forhåbentlig både mellem Israel, Østrig og Danmark – om en fortsat vaccineproduktion. Så har vi andre fora, hvor vi diskuterer andre forhold med Israel," sagde hun.

Men det er en "forkert og forfærdelig" beslutning, mener den palæstinensiske topdiplomat.

"Hvis hun ikke nævner det over for Netanyahu, vil det rejse tvivl om Danmarks integritet," siger Manuel Hassassian.

"Når nu hun rejser til Israel for at aftale at åbne en vaccinefabrik i Tel Aviv, var det mindste, hun kunne gøre, at finde to timer og mødes med præsident Abbas. Havde hun gjort det, ville jeg være meget mindre kritisk over for hende."

Forkert lige meget hvad
Selv hvis Mette Frederiksen ikke køber nogen vacciner, er rejsen stadig forkert, mener han.

"Selvfølgelig er det skidt. Vi taler om symbolikken bag den her rejse. At tage derned og kalde det "et coronamøde". Og at bygge en fabrik og være afhængig af israelsk produktion af vacciner til jeres land," svarer topdiplomaten.

"Det er at indgå i et decideret forhold med en besættelsesmagt, som nægter fem millioner mennesker vacciner."

17. februar – to måneder efter at det første stik blev givet i Israel – ankom de første vacciner til Hamas-styrede Gaza. Og lidt tidligere på måneden begyndte selvstyret på Vestbredden at vaccinere sundhedspersonale. Der har dog været beskyldninger om, at vaccinerne i stedet er gået til politikere og deres venner

Men det afviser Manuel Hassassian.

"Jeg kan kategorisk sige til dig, at det hele grundlæggende er gået til sundhedspersonalet."

 

Billeder: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Arthur Cammelbeeck/Altinget, Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Ritzau Scanpix.
Forrige artikel Statsministeren i spørgetime: Vi bør kunne teste alle i smitteområder - også dem, der ikke vil Statsministeren i spørgetime: Vi bør kunne teste alle i smitteområder - også dem, der ikke vil Næste artikel Coronaprotester trækker tråde til førende sportscoach Coronaprotester trækker tråde til førende sportscoach