Det står der om EU i regeringsgrundlaget

DOKUMENTATION: Den nye regering har netop præsenteret sit regeringsgrundlag. Her kan du læse, hvad der står om EU.

Et aktivt Danmark i et stærkt Europa er overskriften på EU-delen af det nye regeringsgrundlag. Læs her, hvad regeringen vil på EU-området:

"Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde. Som et lille land med en åben økonomi bliver vi dybt påvirket af udviklingen i resten af Europa og verden. Vores medlemskab af EU giver os den stærkeste platform formedindflydelse på denne udvikling.

Den 1. januar 2012 overtager Danmark formandskabet i EU. Regeringen vil arbejde for, at det danske EU-formandskab sætter en offensiv dagsorden inden for grøn og bæredygtig vækst i lyset af den internationale finanskrise og klimakrise. Det skal samtidig sikre en stærk europæisk stemme i de internationale klimaforhandlinger og ved Rio + 20 topmødet i Brasilien i juni 2012.

Regeringen vil i et tæt og tillidsfuldt samarbejde med de øvrige medlemslande og EU's institutioner arbejde målrettet for at skabe de resultater, som bringer Europa videre. Hovedopgaven er at sikre, at vi i fællesskab får lagt den økonomiske krise bag os og at vi skaber grundlaget for økonomisk, finansiel, social og miljømæssig ansvarlig vækst og beskæftigelse.

Regeringen vil under det danske formandskab arbejde for, at EU's budget for perioden 2014-2020 understøtter denne udvikling. Vi vil samtidig arbejde for, at vækstpotentialet i Europa styrkes gennem et revitaliseret indre marked, der er en stærk hjemmebane for verdens førende højteknologiske virksomheder og frembringer innovative løsninger på de store udfordringer såsom stigende oliepriser, vandmangel og ressourceknaphed.

Regeringen vil øge Danmarks engagement i EU. Forsvarsforbeholdet afskærer Danmark fraat deltage i de vigtige bidrag, EU yder til fred og sikkerhed i verdens brændpunkter. Det begrænser Danmarks muligheder for at føre en aktiv og ansvarlig udenrigspolitik. Regeringen vil derfor søge forsvarsforbeholdet afskaffet ved en folkeafstemning.

Retsforbeholdet forhindrer, at Danmark kan deltage i EU-samarbejdet om kampen mod organiseret kriminalitet, narkohandel, terrorisme, børneporno, hvidvaskning af penge og samarbejdet om håndteringen af migrationsudfordringen, herunder illegal indvandring og beskyttelse af handlede kvinder. Regeringen vil derfor ved en folkeafstemning søge retsforbeholdet erstattet med en tilvalgsordning, der betyder at Danmark selv kan bestemme, hvilke dele af retssamarbejdet, vi vil deltage i.

Regeringen vil indkalde partierne til drøftelser med henblik på at tilvejebringe et bredt flertal for at afskaffe forsvarsforbeholdet og erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Regeringen ønsker, at Danmark engagerer sig aktivt i Europas økonomiske styring og udvikling. Danmarks deltagelse i Konkurrenceevnepagten (Euro-plus pagten) medvirker til, at vi kan arbejde aktivt for, at EU-landene fører en ansvarlig økonomisk politik, der fokuserer på høj beskæftigelse, sunde offentlige finanser og et stabilt finansielt system.

Regeringen har følgende konkrete pejlemærker for sin Europapolitik:

  • Regeringen vil arbejde for en effektiv bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet indenfor Schengen-samarbejdet. Danmark skal i samarbejde med vores nabolande udføre en effektiv toldkontrol baseret på en mobil, fleksibel og efterretningsbaseret indsats i overensstemmelse med de fælles regler, der gælder i EU. Planerne fra maj 2011 om at opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser vil ikke blive gennemført.
  • Europapolitikken skal fortsat understøtte det unikke danske velfærdssamfund og den danske arbejdsmarkedsmodel. Regeringen vil prioritere indsatsen mod social dumping, underbetaling og dårlige arbejdsforhold i EU-landene.
  • Regeringen vil presse på for en 30 % CO2-reduktion i EU i 2020 i forhold til 1990. Vi vil arbejde for, at EU's indre marked i højere grad understøtter efterspørgslen efter bæredygtige produkter og løsninger.
  • Regeringen vil arbejde for at reducere landbrugsstøtten i EU på en måde, der gavner forskning, innovation og markedsadgangen for udviklingslandene, forbedrer miljøet og modvirker klimaforandringer. Regeringen vil desuden arbejde for, at medlemslandenes muligheder for at vælge at bruge en større del af landbrugsstøtten til formål som natur, miljø og økologi styrkes.
  • Regeringen vil arbejde for, at reformen af EU's fiskeripolitik sikrer et konkurrencedygtigt erhverv, men også en langt mere ambitiøs strategi for sikring af verdens fiskebestande, den marine biodiversitet og sikrer, at verdens fiskeressourcer udnyttes bæredygtigt til gavn for de lokalsamfund, der afhænger af fiskeriet.
  • Regeringen vil aktivt arbejde for, at EU's nye udenrigstjeneste bliver en stærk og effektiv aktør, så EU på stadig flere områder kommer til at tale med én stemme. En stærk fælles udenrigstjeneste skal styrke samarbejdet med de strategiske partnerlande. Det gælder ikke mindst USA og BRIK-landene
  • Regeringen vil gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner og vil presse på for en stærkere og klogere international regulering af finanssektoren for at forhindre flere finanskriser. EU bør bruge sin politiske og økonomiske vægt til at presse USA, Japan og andre lande til at indføre internationale standarder for finansverdenen.
  • Regeringen vil arbejde for, at EU på globalt plan fremmer fair og fri international handel, og for at de strandede forhandlinger i WTO føres frem til et resultat, som kommer hele verdensøkonomien - og ikke mindst de fattigste lande - til gode.
  • Regeringen vil målrettet understøtte EU's nabolandes ønske om et tættere samarbejde, herunder inddragelse i EU's programmer og adgang til EU's markeder i takt med fremskridt i landenes reformbestræbelser. Udvidelsesprocessen forsætter inden for de aftalte rammer.
  • Regeringen vil arbejde for, at EU får en fælles politik for illegal indvandring. Regeringen vil styrke samarbejdet med EU's nabolande om at standse illegal indvandring på en både effektiv og værdig måde, og vi vil arbejde for, at alle asylansøgere i Europa får rimelige levevilkår imens de venter på at få deres asylsag afgjort.
  • Regeringen vil arbejde for, at der skabes en bedre sammenhæng mellem EU's politik inden for alle de mange sektorer, som berører udviklingslandene.
  • Regeringen vil aktivt bidrage til og arbejde for, at EU hurtigst muligt under det danske formandskab realiserer løfterne om en samlet og ambitiøs hjælpepakke og markant øget markedsadgang til lande, der forpligter sig til demokratisk udvikling med særligt henblik på at stabilisere udviklingen i Nordafrika og Mellemøsten".
Forrige artikel EU stiller klima-krav til luftfarten Næste artikel Det sagde Thorning om EU og udenrigspolitik Det sagde Thorning om EU og udenrigspolitik