Det sagde Thorning om EU og udenrigspolitik

DOKUMENTATION: Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt traditionen tro en tale om nationens tilstand ved Folktingets åbning tirsdag 4. oktober 2011. Her kan du læse, hvad hun sagde om EU og udenrigspolitikken.

Det talte ord gælder

Jeg er stolt over, at Danmark tager et ansvar, der rækker langt ud over vores grænser. Regeringen ønsker et Danmark med globalt udsyn. Et Danmark som er åbent over for den verden, vi er så dybt afhængige af.

Vi skal aktivt påvirke omverdenen. Vi skal turde sige vores mening og gøre vores holdninger gældende. Vi skal fremme en fredelig og retfærdig verden i overensstemmelse med vores holdninger og nationale interesser.

Men verden er i hastig forandring. Og vi skal blive endnu bedre til at varetage vores interesser over for de lande og regioner, der i stigende grad sætter den internationale politiske og økonomiske dagsorden.

Det er svære og usikre tider for Europa. Der er brug for handling. EU er her en særlig vigtig ramme for Danmark. Vi skal føre en politik, der styrker Europas rolle i verden. Og Danmarks rolle i Europa.

Om mindre end tre måneder overtager Danmark formandskabet i EU.

Hovedopgaven for det danske formandskab bliver at sikre, at vi i fællesskab får lagt den økonomiske krise bag os. Vi skal styrke grundlaget for ansvarlig vækst og beskæftigelse. Økonomisk vækst skal gå hånd i hånd med sociale hensyn og miljøhensyn.

Det danske formandskab skal sætte en offensiv dagsorden inden for grøn og bæredygtig vækst. Det indre marked skal udbygges. Vi skal være bedre til innovation og forskning. Og der skal være en stærk europæisk stemme i de internationale klimaforhandlinger og ved topmødet i Brasilien om bæredygtig udvikling til næste sommer.

Regeringen vil arbejde for, at EU's budget i perioden fra 2014 til 2020 prioriterer disse områder. Det er her vores fremtid ligger.

Regeringen vil engagere sig i formandskabet med fuld kraft. Vi vil yde vores bidrag til et styrket EU. Et EU, der løser de problemer, som optager borgerne i hverdagen.

Vi vil i det hele taget styrke Danmarks engagement i EU. Jeg er sikker på, at vi får mere ud af at samarbejde med vores naboer om fx grænseoverskridende kriminalitet end at opføre nye kontrolanlæg ved de danske grænser.

Regeringen vil også gøre op med to af de danske forbehold: Forsvarsforbeholdet og retsforbeholdet.

Forsvarsforbeholdet afskærer Danmark fra at deltage i de vigtige bidrag, EU yder til fred og sikkerhed i verdens brændpunkter. Regeringen vil derfor søge forsvarsforbeholdet afskaffet ved en folkeafstemning.

Retsforbeholdet forhindrer, at Danmark kan deltage i EU-samarbejde om kampen mod organiseret kriminalitet, terrorisme, børneporno og menneskehandel. Det handler om at beskytte vores samfund. Og om at beskytte de svageste i vores samfund mod grov udnyttelse. Her skal Danmark tage et ansvar sammen med resten af Europa.

Regeringen vil ved en folkeafstemning søge retsforbeholdet erstattet med en tilvalgsordning. Altså en ordning, der betyder, at Danmark selv kan bestemme, hvilke dele af retssamarbejdet, vi vil deltage i.

Regeringen vil indkalde Folketingets partier til drøftelser. Målet er et bredt flertal for at afskaffe forsvarsforbeholdet og erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Det brede samarbejde skal bryde 10 års Europa-politisk dødvande.

Regeringen ønsker, at EU styrker sin rolle som en global aktør, der arbejder for en mere retfærdig og fredelig verden. Men Danmark er også klar til at yde vores bidrag.

Globaliseringen har bragt millioner ud af fattigdom, men desværre også ladt mange tilbage. Danmark skal vise et særligt ansvar for verdens fattigste. Vi har som nation en moralsk forpligtelse til at hjælpe. Vi har en dansk tradition for at hjælpe. Og vi har også en klar interesse i at fremme bæredygtig udvikling og demokratiske samfund.

Derfor vil regeringen styrke dansk udviklingspolitik. Vi skal blive endnu bedre til at bekæmpe fattigdom. Vi vil styrke udviklingsbistanden, så den over en årrække kommer tilbage på 1 procent af Danmarks indkomst.

Verdens fattigste lande rammes særligt hårdt af klimaforandringer. Vi ønsker at styrke arbejdet for en global klimaaftale, der også tager hensyn til de fattige landes behov.

Jeg tilhører den generation, der var ung i 80'erne, da Berlinmurens fald gav nyt håb for demokrati og frihed. Det var om efteråret. Men det føltes som forår. Nu oplever vi et nyt forår i de arabiske lande, hvor demokratiet spirer. Vi har et medansvar for, at det kommer til at blomstre.

Regeringen vil øge den politiske og økonomiske støtte til de lande i regionen, som vil demokratiets vej. Det gælder også Libyen, hvor Danmark allerede har ydet en helt særlig indsats.

Men varig fred og stabilitet i Mellemøsten kræver en løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina. Vi vil samarbejde med de øvrige EU-lande om anerkendelse og etablering af en selvstændig og levedygtig palæstinensisk stat. Vi vil tilsvarende forsvare Israels ret til at leve i fred og sikkerhed. Og vi vil, gennem EU, presse på for at få genåbnet fredsforhandlingerne.

Danmark skal altid være parat til at yde et bidrag for fred og sikkerhed i verden. Vi kan kun beskytte os selv ved at engagere os i det internationale samarbejde. FN er en central ramme for dette engagement. Det er FN, der skal træde til, hvis en stat ikke kan eller vil beskytte sine borgere.

Danmark skal fortsat levere et markant bidrag til internationale missioner. Men vi skal ikke kun være med i de hårde militære missioner. Vi skal også tage ansvar for den bløde sikkerhed. Her har Danmark rigtig meget at byde på. Derfor vil regeringen afsætte ressourcer til en ny sikkerhedspolitik, der giver os mulighed for at reagere hurtigt og fleksibelt, når der er behov for at bringe stabilitet til skrøbelige samfund.

Og det skal være et klart princip, at danske soldater kun kan udsendes i internationale militære operationer med opbakning fra mindst to tredjedele af Folketinget. Når vi beder danske mænd og kvinder om at gå i kamp, om at sætte deres liv på spil, så har de krav på opbakning fra et samlet Danmark.

Sådan har det også været i Afghanistan. Vi skal have et bredt samarbejde om udenrigspolitikken. Jeg er derfor meget tilfreds med den brede opbakning her i Folketinget bag Helmand-planen 2011-2012. Vi er enige om den nødvendige omstilling fra kamp til træning og kapacitetsopbygning.

Jeg vil også benytte lejligheden til at sige til alle jer, der er udsendt for Danmark - og ikke mindst til vores udsendte i Afghanistan:

I yder en enorm indsats, som jeg er dybt imponeret over. I står for det bedste, Danmark har.

Forrige artikel Det står der om EU i regeringsgrundlaget Næste artikel Fødevarer modvirker tab af D-vitamin