Skal adgang give natur eller stemmer?

DEBAT: Forslaget om at give adgang til randzonerne vil presse naturen, mener Per Hilbert, De Danske Skovdyrkerforeninger, som påpeger, at forslaget snarere skal sikre stemmer ved næste valg.

Af Per Hilbert
Sekretariatsleder, De Danske Skovdyrkerforeninger

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) skrev for nylig i Jyllands-Posten: "Naturen er under pres. Derfor har det længe været regeringspartiernes holdning, at danskerne skal have øget adgang til den - og det gennemfører vi nu."

Det kan være svært at se logikken i dette synspunkt. En normal erfaring siger, at større adgang er med til at øge presset. Det er også i den sammenhæng sigende, at den organisation, der har set det som sin opgave at varetage naturens interesser herhjemme, hedder NaturFREDningsforeningen.

Argumentet om fred fremføres også af Landbrug & Fødevarer, som skriver: "Åbner man for ukontrolleret adgang i tide og utide langs vandløb og vandhuller/søer, så presser man de ynglende og rastende fugle og pattedyr væk herfra, og så får vi endnu ringere biodiversitet."

Natur eller stemmer?
Det virker derfor som om, at det ikke så meget er naturen, der har været i regeringens fokus, men derimod adgangsmulighederne for befolkningen i almindelighed. Men det er nok også her, at de fleste stemmer ligger.

 

Forrige artikel Faste naturmål udmønter internationale forpligtelser Næste artikel Naturstyrelsen på afveje med ny opgave til kommunerne