Dansk Mode & Textil: Skandale viser, at der er brug for et nationalt videnscenter

Et videnscenter vil forhåbentlig være med til at sikre, at vi i fremtiden ikke står med de samme udfordringer, som vi netop nu ser med indsamlingen af tekstilaffald, skriver brancheforeningen Dansk Mode & Textil.

I løbet af de seneste dage er debatten om kommunernes indsamling, håndtering og udnyttelse af tekstilaffald blusset voldsomt op, og en lang række problemer er blevet blotlagt.

Sagen er i sig selv vigtig og dybt relevant, men er samtidig med til at sætte spot på et mere generelt problem.

Et problem, der i de kommende år kan vise sig at få alvorlige konsekvenser, når det handler om at sikre optimalt klima- og miljøudbytte af igangsatte initiativer, men også i forhold til borgernes tillid til myndigheder og politikere.

Tekstiler har traditionelt ikke været på den politiske agenda.

Men i takt med et øget forbrug og mere viden om tekstilernes aftryk er der med EU's tekstilstrategi og de 16 underliggende regulatoriske initiativer kommet et langt større fokus på tøj og tekstiler.

Og det er vigtigt, for branchen skal omstille sig fra lineær til cirkulær, og i den sammenhæng spiller indsamlingen af tekstiler en rolle.

I DM&T hilser vi indsamlingen velkommen, men ligesom med alt for mange andre projekter, initiativer og samarbejder om tekstiler og branchens omstilling, har vi været bekymrede for, om indsatsen ville komme til at stå alene. 

Behov for videnscentrum

Tøj- og tekstilbranchen står midt i en systemforandring, der kræver ny viden og samarbejder på tværs.

Derfor er der behov for en koordineret helhedsindsats, hvor viden, innovation og samarbejde går hånd i hånd.

Vi er nødt til at samle de mange gode indsatser og skabe stærke partnerskaber mellem aktører og sektorer, som ikke tidligere har samarbejdet.

I august lancerede DM&T udspillet til en national handlingsplan for tekstiler, som skal understøtte branchens omstilling. Af de i alt 17 initiativer, vi foreslår, står et Nationalt Center for Fremtidens Tekstiler helt centralt.

{{toplink}}

For der er brug for et centrum for viden, samarbejde og koordinering, hvis tøj- og tekstilbranchen skal lykkes med omstillingen.

Et sådant nationalt center skal både være one-point-of-entry for den danske tøj- og tekstilbranche, når det kommer til viden og innovation, men også være stedet, hvor andre aktører orienterer sig om branchens omstilling.

Centeret skal styrke koordinering og samarbejde mellem virksomheder, videns- og uddannelsesinstitutioner, offentlige instanser og borgere for at kunne underbygge omstillingen af den danske tekstilbranche.

Masser eksempler allerede

Videnscentret skal være garant for, at ny og anvendelig forskningsviden kommer ud til branchens virksomheder og andre relevante aktører, så dette kan omsættes til mere bæredygtige og cirkulære løsninger i alle relevante led af virksomhedernes værdikæder, også når der kobles nye led på værdikæden.

I den aktuelle sag om tekstilaffaldet kunne man have haft stor gavn af et videnscenter, som både ville kunne opbygge og formidle viden og samle relevante aktører.

Det er afgørende, at vi skaber de bedste rammer for, at nye synergier kan opstå, og at vi samarbejder om skalerbare løsninger, som er en forudsætning for succes.

Der er masser af gode eksempler: Et af dem er forskningsprojektet READY på VIA University College, hvor uddannelse, forskning og samarbejde med virksomheder går hånd i hånd.

Her har man fokus på at opbygge viden om de mange forskellige former for genanvendte fibre, der allerede findes og løbende udvikles, og forstå de muligheder, de giver.

Et andet eksempel er det forskningsarbejde, der pågår på det Kongelige Akademi, hvor man undersøger gensalgsmarkedet for tøj, og både ser på de aktuelle barrierer og muligheder for at skalere denne del af branchen.

Et tredje eksempel er det frivillige sektorsamarbejde om tekstiler, hvori der opbygges værdifuld viden og erfaringer for henholdsvis cirkulære forretningsmodeller, design og genanvendelse.

Bør prioriteres politisk

I Danmark har vi stærke vidensinstitutioner, som rummer ufatteligt meget viden, og den viden skal vi have ud at leve på tværs af borgere og branche.

Det vil sikre den nødvendige fremdrift i branchens omstilling, give grobund for langt bedre borgeroplysning og få cementeret de danske styrkepositioner på tekstilområdet.

Og forhåbentlig vil det være med til at sikre, at vi i fremtiden ikke står med de samme udfordringer, som vi netop nu ser med indsamlingen af tekstilaffald.

{{toplink}}

Derfor håber vi i DM&T, at et Nationalt Videnscenter for Fremtidens Tekstiler, sammen med de 16 andre initiativer i udspillet til en national handlingsplan for tekstiler, bliver en del af de kommende finanslovsforhandlinger.

En politisk prioritering af den danske mode- og tekstilbranche vil være afgørende for, hvordan branchen kan forberede sig på den kommende omstilling og systemforandring.

Forrige artikel Dansk Miljøteknologi: Danmarks nulemissionszoner lever ikke op til deres navn Dansk Miljøteknologi: Danmarks nulemissionszoner lever ikke op til deres navn Næste artikel Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger