Faste naturmål udmønter internationale forpligtelser

DEBAT: Danmarks Naturfredningsforening støtter forslaget om faste mål for natur-arealet. Det vil gøre det nemmere at opfylde biodiversitets-løfterne, mener Ann Berit Frostholm fra DN.

Af Ann Berit Frostholm
Projektleder, Danmarks Naturfredningsforening

Når naturen - den biologiske mangfoldighed - er hårdt presset, som tilfældet er i Danmark, er det sund fornuft at sætte mål for, hvor og hvordan naturen kan udvikle sig. Både på kort, mellemlangt og langt sigt.

LÆS: Et fast naturmål skal sikre mere natur

Mål for naturarealet og naturkvaliteten vil være vigtige pejlemærke i naturpolitikken og naturforvaltningen fremadrettet. Metoder til at vurdere naturkvaliteten har vi længe haft via habitatdirektivets kriterier for gunstig bevaringsstatus og i naturkvalitetsplanlægningens naturtilstandsklasser, som kommunerne opfordres til at benytte af staten.

Klare mål for naturen vil samtidig vise danskerne, at den biologiske mangfoldighed repræsenterer en værdi, som vi som samfund forstår og ønsker at værne om.

Mål hjælper til at opfylde løfter
Samtidig vil det være en hjælp til at indfri de internationale forpligtelser under Biodiversitetskonventionen. I 2010 forpligtede Danmark sig blandt andet til at vedtage - og påbegynde implementering af en ny strategi og handlingsplan for biologisk mangfoldighed inden 2015, såvel som at beskytte de områder som er særligt vigtige for den biologiske mangfoldighed og økosystemtjenester både til lands og til vands samt genoprette mindst 15 procent af de forringede økosystemer inden 2020.

Her peger Danmarks Naturfredningsforening på, at der på mellemlangt sigt skal opnås gunstig bevaringsstatus for arter og naturtyper beskyttet efter EU's naturdirektiver, og at den øvrige natur skal opnå god eller høj naturtilstand. På langt sigt bør 33 procent af landarealet og 15 procent af havarealet i Danmark henligge til naturformål.

Så jo, nu hvor nogle af de store naturpolitiske udfordringer behandles i Natur- og Landbrugskommissionen, og Naturplan Danmark er på tegnebrættet, er tiden absolut inde til at diskutere faste mål for naturen i Danmark.

Forrige artikel Falsk overskrift om randzoner Næste artikel Skal adgang give natur eller stemmer?