Bestyrelsesformænd i Danmarks Nationalparker til Heunicke: Millionbesparelser går ud over lovfastsatte opgaver

Hvornår blev nationalparkernes konkrete resultater med at skabe mere beskyttet natur, friluftsliv og lokal udvikling i landdistrikterne til overflødige opgaver? Det spørger bestyrelsesformændene fra Danmarks fem nationalparker om i et åbent brev til miljøminister Magnus Heunicke (S).

Kære Magnus Heunicke

"Regeringen og Folketinget bakker op om Danmarks Nationalparker!"

Så klart var budskabet, da vi i november 2023 havde fornøjelsen at have møde med dig og flere direktører fra Miljøministeriet. Vi noterede os den brede anerkendelse af, at nationalparkerne skaber konkrete resultater, både for at bevare og udvikle vores fælles natur, og for at understøtte befolkningens interesse for den.

"Kæmpeklap på skulderen’" lød det fra dig ved den lejlighed. Nu mindre end et år efter er skulderklappet blevet en mavepuster.

Ingen kolde hænder at spare væk

I finanslovsudspillet for 2025 bliver vi mødt med krav om en kontantbesparelse på yderligere to millioner kroner for hver nationalpark af vores årlige bevilling – oven i en besparelse på én millioner kroner fra 2023 til 2024. Det er 33 procent af vores årlige bevilling.

Opgavebortfald kalder finansminister Nicolai Wammen det i finanslovsudspillet:

"Vi er gået ind punkt for punkt og har sagt, at her er der nogle arbejdsopgaver, vi ikke længere beder om bliver udført", forklarede din ministerkollega på pressemødet ved præsentation af finanslovforslaget.

{{toplink}}

Men det kan slet ikke lade sig gøre at gennemføre så store besparelser, uden at det går ud over nationalparkernes lovgivne kerneopgaver. 

Vi har slet ikke administrative udgifter i den størrelsesorden, som besparelserne lyder. Og vi har slet ingen "kolde hænder" i vores nationalparker.

Vi har arbejdshænder med natur under neglene. Hænder og hoveder, der inden for nationalparklovens rammer skaber mere biodiversitet og beskyttet natur gennem tinglyste, frivillige aftaler med private lodsejere.

Som skaber bedre adgang til nogle af landets mest unikke naturområder – og større forståelse for, hvorfor vi skal passe på dem. Som formidler kultur- og landskabshistorie. Som støtter forskning og undervisning i naturen og skaber bæredygtig udvikling i landdistrikterne med deltagelse af kommuner, virksomheder og foreninger.

Er det de opgaver, der nu skal bortfalde? I en tid, hvor naturen mere end nogensinde kræver en fælles indsats? 

Skylder en forklaring

Vores fem nationalparker er forligsbelagte. Og vi ser ingen mulighed for at skære opgaver bort svarende til en besparelse på i alt ti millioner kroner uden at berøre vores lovfastsatte opgaver og dermed komme på kant med både Nationalparklov og forligskredsen bag den.

Det ønsker vi selvsagt ikke.

Så kære Miljøminister, kan du fortælle os, hvilke opgaver, du ikke længere ønsker, vi skal løse? Hvad er det, der er blevet overflødigt i vores arbejde med at skabe natur, formidling og lokal sammenhæng?

Det skylder du at forklare vores bestyrelser, vores medarbejdere, vores mange partnere og engagerede foreninger, vores hundredevis af frivillige, og nationalparkernes millioner af årlige gæster.

Forrige artikel Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger