Se kortet: Disse kommuner har flest lavbundsjorde

KORT: En regnefejl betyder, at tallet for lavbundsjorde er blevet opjusteret fra 108.000 hektar til 171.000 hektar. Men hvor i landet er de? Få overblik her. 

Når de såkaldte lavbundsjorde efter planen skal tages ud af landbrugsproduktion, kommer beslutningstagerne formentlig særligt til at kigge mod Jylland.

De lavtliggende jorde befinder sig nemlig især i de jyske kommuner, viser en ny oversigt over antallet af lavbundsjorde fordelt på kommuner, som Altinget har fået aktindsigt i.

Her topper Aalborg Kommune listen med sine 11.510 hektar lavbundsjord, mens Tønder Kommune og Brønderslev Kommune er nummer to og tre med henholdsvis 9.324 hektar og 7.810 hektar.

Nederst på listen finder man ikke overraskende kommunerne længst mod øst, hvor både Københavns Kommune og Gentofte Kommune for eksempel råder over sølle 1 hektar lavbundsjord.

Få hele overblikket på danmarkskortet herunder.

(Artiklen fortsætter efter kortet)

Tvivl om effekt
Politikere, eksperter og interesseorganisationer står alle i kø for at udtage lavbundsjorde af klima-, natur- og miljøhensyn, og i finansloven for 2020 blev der derfor også afsat to milliarder kroner over ti år af til udtag af jorde.

I december sidste år kunne Altinget dog afsløre, at der mangler viden om effekten ved tiltaget. Det skyldes, at der er opstået tvivl om, hvor stor udledningen reelt er fra lavbundsjordene.

Usikkerheden fik i første omgang en række embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeriet til at advare om en ”en betydelig risiko for fejlinvesteringer” og har siden fået Folketinget til at kræve mere viden om tiltaget.

Afsløringen skete umiddelbart efter, at det kom frem, at en regnefejl fra Aarhus Universitet betyder, at man i årevis har undervurderet antallet af lavbundsjorde. Der er nemlig 171.000 hektar af slagsen i Danmark og ikke 108.000 som tidligere antaget.

Læs mere om sagen i faktaboksen til højre.

Forrige artikel Europa-Parlamentet vil have bindende EU-biodiversitetsmål Europa-Parlamentet vil have bindende EU-biodiversitetsmål Næste artikel Mindre luftforurening fører ikke nødvendigvis til mindre forurening Mindre luftforurening fører ikke nødvendigvis til mindre forurening