Danske renseanlæg skal give lys og varme til vores boliger

DEBAT: Vandselskaber kan producere CO2-neutral energi f.eks. til boliger. Skal dette gøres på en optimal måde, kræver det dog, at reguleringen tilskynder dertil, mener Carl-Emil Larsen, Danva.

Af Carl-Emil Larsen
Direktør, Danva

På renseanlæggene er der et stort potentiale for at producere miljøvenlig energi. Som en naturlig del af slambehandlingen produceres der nemlig biogas. Den udnyttes i dag i gasmotorer f.eks. til produktion af el. El afsættes til elforsyningsnettet, og overskudsvarmen fra produktionen af el udnyttes i slambehandlingsprocesserne og til opvarmning af selskabets bygninger. Så hvorfor ikke også udnytte energien til at opvarme boliger med?

I dag er energiproduktionen dog en såkaldt tilknyttet aktivitet, og det medfører en række restriktioner. Det juridiske grundlag - med flere forsyningslove og en bekendtgørelse om tilknyttede aktiviteter - er meget komplekst. Det er i sig selv en barriere for, at vandselskaberne vil bruge ressourcer på at udnytte potentialet i en CO2-neutral energiproduktion. Hertil kommer, at etableringen og drift af varme - og ikke mindst kraftvarmeanlæg - er meget ressourcekrævende, både økonomisk og mandskabsmæssigt. De økonomiske kalkuler for anlæggene er meget fintfølende. En forudsætning for at udnytte slammets kulstofkilde til energiproduktion er derfor, at randbetingelserne for driften er så enkle som mulige. Ellers vil vi se, at selskaberne i stedet "tænder flammen" og flarer biogassen. Det er spild af værdifulde energiressourcer.

Vandselskabet kan ganske vist vælge at fokusere på at producere varme til eget forbrug - og vandselskabet kan derudover evt. fokusere på at sælge biogassen til markedspris, hvilket naturligvis forudsætter, at der er købere i området til biogassen. Dette er udmærket - men det lægger blot ikke op til at udnytte det fulde potentiale hos vandselskaberne, og Danva finder det utilfredsstillende, hvis dette potentiale ikke bliver udnyttet.

Se på loven
Derfor mener vi, at Vandsektorloven skal ændres. Alternativt kan det ske ved at udstede bekendtgørelser efter § 2 stk. 4 i hhv. Varme- og Elforsyningsloven. Uanset hvilken vej man vælger, er det vigtigt, at Miljøministeriet, Klima- og Energiministeriet og Skatteministeriet kigger på problemstillingen sammen, så der ikke kommer lappe-løsninger. En regulering skal i sidste ende også kunne skabe plads til fusioner og dermed større produktion hos de enkelte enheder.

Danva har i den sammenhæng den principielle opfattelse, at energiproduktion, hvad enten det er elektricitet eller varme, er en naturlig del af moderne spildevandsforsyningsvirksomhed, og at en mulig fortjeneste herved tilfalder spildevandsselskabet og hermed selskabets kunder under hensyntagen til hvile-i-sig-selvprincippet.

Læser man regeringsgrundlaget fra 2011, og lytter man til udmeldinger fra miljøminister Ida Auken, glæder vi os over, at regeringen synes at ville føre en langt mere offensiv klimatilpasningspolitik. Derfor mener vi, der er et begrundet håb for, at der vil komme en ny og bedre lovgivning uden bureaukratiske "bøvlebarrierer". Vi har også noteret os, at miljøminister Ida Auken ønsker en optimal udnyttelse af sparsomme midler, og at hun ønsker at løse flere problemer på en gang. Danmark skal være et grønt demonstrationsland, hvor nye teknologier bliver udviklet og afprøvet forud for en global efterspørgsel. Vi kan kun tilslutte os dette, men vil dog gøre opmærksom på, at vi skal ud af starthullerne.

Vandsektoren er klar til at bidrage til at gøre Danmark til et demonstrationsland, som verden ser i retning ad for at finde innovative vandløsninger, men vi mangler en lovgivning, der gør det muligt. At det kan løses, kan vi se i et land som Holland, hvor man allerede i flere år set renseanlæg som nettoenergiproducenter. Vi mener, at lovgivningen hurtigst muligt skal gøre det muligt, at også danske boliger får lys og varme fra energien fra renseanlæg. Det kan kun gå for langsomt!

Forrige artikel Plads til vild natur i Danmark? Næste artikel Hvad med naturen?