Ellemann: Regnvandet ud af kloakken

DEBAT: Det er kommunernes opgave at tilpasse kloakkerne til fremtidens monster-regn, men regeringen vil hjælpe kommunerne med en række initiativer, skriver Karen Ellemann.

Af Karen Ellemann (V)
Miljøminister

Regn, regn og atter regn. De sidste par ugers nedbør har i den grad givet os danskere en forsmag på fremtidens klima. Mange steder røg kloakdækslerne i vejret, vejbaner blev oversvømmet og en del danskere måtte tage gummistøvler på, når de skulle en tur i kælderen. Monster-regnen kommer også fremover til at skabe kloakproblemer herhjemme. Det kan ikke undgås. Men vi kan blive bedre til at tilpasse os de nye tider og udfordringer, så vi bliver berørt mindst muligt.

Den opgave ligger hos kommunerne. Og der ligger den godt, for det er de lokale forsyningsselskaber, der gennem spildevandsbetalingen har pengene og mulighederne for at fremtidssikre kloaknettet. Det betyder dog ikke, at vi fra central side læner os tilbage og overlader hele arbejdet til kommunerne. Regeringen har allerede stillet en lang række værktøjer til rådighed. F.eks. ligger der en kun to år gammel klimatilpasningsstrategi til rådighed. Jeg har også netop lanceret to konkrete udspil til, hvordan vi kan komme problemerne yderligere til livs.

Grønne lokalplaner
For det første mener jeg, at kommunernes lokalplaner skal være grønnere. Bestemmelser i kommune- og lokalplaner skal kunne begrundes med andet end en planmæssig begrundelse - f.eks. klimatilpasning. Det vil jeg se på mulighederne for. Det giver rigtig god mening at koble tilpasning af byerne til fremtidens vådere og varme klima med intelligent byplanlægning.

For det andet har jeg forslået, at vi gør det økonomisk attraktivt for boligejerne at undlade udledning af kloakvand i kloakken. Der er mange store gevinster ved at sikre, at regnvand ikke ryger direkte i kloakken. Vejen til at opnå gevinsterne kan være over ændrede betalingsregler for spildevand, hvor alle får en økonomisk tilskyndelse til at anvende regnvand eller at lade det sive ned i jorden. Målet er ikke en ekstra regning til alle landets boligejere. En omlægning af den eksisterende afgift skal naturligvis ske inden for rammerne af skattestoppet.

Stor økonomisk gevinst
Jeg vil gerne uddybe mit andet forslag, for hvad er gevinsterne ved, at vi lader en større del af regnvandet gå i jorden frem for i kloakken? For det første vil det betyde et mindre pres på kloakkerne i byerne, og dermed en mindre risiko for de oversvømmelser, som vi ellers vil se flere og flere af i fremtiden. Beregninger har vist, at der alene i København vil være op imod 10 milliarder kroner at spare for forsyningen, hvis man får borgerne til at koble deres regnvandsafledning fra kloaknettet. Det skyldes primært, at man slipper for en større udbygning af nettet, som forsyningen ellers vurderer vil være nødvendig som følge af klimaforandringerne.

Mindre vand i kloakken mindsker også risikoen for, at man i forbindelse med et skybrud må lade urenset spildevand løbe direkte ud i naturen, fordi rensningsanlæggene ikke har kapacitet til at håndtere så store mængder vand.

Der er således stærke økonomiske og miljømæssige argumenter for, at vi gør det attraktivt for alle at undlade udledning af regnvand i kloakkerne. Men det er ikke nogen nem opgave. Derfor har jeg inviteret branchen til at deltage i et udvalg, som bl.a. skal analysere, hvordan de nuværende betalingsregler for spildevand kan ændres, så de i højere grad gør det attraktivt for grundejerne til at tage et medansvar for fremtidens løsninger.  Jeg forventer at se et udspil fra udvalget inden årets udgang.

Forrige artikel Brug regnvandet Næste artikel Kommunal planlægning skal ikke brugerfinansieres