Ingen tidsfrist for spildevandsindsats i det åbne land

DEBAT: Det er næppe realistisk at nå at forbedre spildevandsforholdene på alle de ejendomme i det åbne land, som staten forudsætter i vandplanerne, skriver KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen
Formand for Kommunal Teknisk Chefforenings (KTC) faggruppe Natur og Overfladevand

Miljøminister Karen Ellemann og Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, forventer i indlægget, "Vandplaner i høring i september" på Altinget den 17. juni, at kommunernes indsats med spildevandsrensning i det åbne land ikke udskydes.

Det er der ingen risiko for - der er nemlig ikke en tidsfrist for, hvornår de cirka 90.000 ejendomme i det åbne land skal have gennemført forbedret spildevandsrensning.

Ingen er formodentlig uenige i, at det er en yderst relevant indsats, og i kommunerne arbejdes der da også løbende med at forbedre spildevandsrensningen i det åbne land. Det er bare en ganske stor opgave, som ikke kan løses ved opfordringer og hensigtserklæringer. Tid og myndighedsressourcer er de to parametre, der bestemmer, hvornår vi har givet påbud om forbedret rensning i de udpegede vandløbsoplande i det åbne land.

Status er, at mange kommuner ikke kan nå at udstede individuelle påbud om forbedret spildevandsrensning i det åbne land inden udgangen af 2012. Hensigten er god nok, men den er ikke fastsat i form af en aftale eller lovbestemmelse.

Connie Hedegaard skrev som miljøminister i november 2006 en opfordring til samtlige kommuner om at tilrette de kommunale spildevandsplaner til vandrammedirektivets tidsfrister, således at forbedringerne af enkeltanlæg i det åbne land ikke strækker sig længere end til udgangen af 2012.

I de gamle regionplaner var målsætningen om en spildevandsindsats i det åbne land beskrevet. Denne målsætning er nu i udkast til de statslige indsatsplaner ændret til, at staten forudsætter, at indsatsen er gennemført og målsætningen er opfyldt.

Det er muligt, at staten vil forpligte kommunerne på at nå indsatsen inden 2012 via de statslige retningslinjer i vandplanlægningen - planer som vi stadig venter på. Det var bare bedre, hvis vi i kommunerne havde fået en klar aftale og en tidsfrist for arbejdet, nu er det næppe realistisk at nå at forbedre spildevandsforholdene på alle relevante ejendomme i det åbne land inden udgangen af 2012.

Forrige artikel Penge til ny natur i Østerild Næste artikel Rigelig viden om både hare og skovdue