Tæt kommunalt samarbejde om natur og friluftsliv

DEBAT: Det tværkommunale samarbejde om natur og miljø er langt bedre end sit rygte, skriver chefen for Næstveds Vand- og Naturkontor.

Af Hanne Stensen Christensen
Chef for Natur- og Vandkontoret i Næstved, medlem af KTC's faggruppe for natur og overfladevand

På Sjælland er kommunerne i fuld gang med at samarbejde om fremtidens naturprojekter. Myten om, at kommunerne ikke gør nok på naturområdet, bliver effektivt gjort til skamme af de mange fælles projekter, som er i gang.

Omkring Susåen er der etableret et samarbejde mellem Næstved, Sorø, Ringsted og Faxe kommuner. Der er nedsat en embedsmandsgruppe, en styregruppe og en politisk gruppe - de første møder er holdt, og vi er klar, så snart staten melder opgaven om vand- og naturplanerne ud. Der er meget stor opbakning til det fælles samarbejde omkring Susåen, som bygger naturligt ovenpå det praktiske samarbejde, der allerede er omkring Susåen om vandløbsvedligeholdelsen og kanosejladsen. Kommunernes viden om naturen, vandløbet, friluftsaktiviteterne og de helt lokale forhold er nødvendig for at sikre gode projekter. Det er også kun kommunerne, der kan sikre den lokale politiske forankring.

Fælles friluftsprojekter 
På friluftsområdet er der også mange tværkommunale projekter i gang. Kommunerne omkring Præstø Fjord, Faxe, Vordingborg og Næstved arbejder sammen om mulighederne for at etablere en naturpark. Etableringen af en naturpark er endnu ikke besluttet, men et større projekt med Naturrum er allerede under etablering. Naturrum er en række forskellige anlæg til gavn for friluftslivet omkring Præstø Fjord - det er fugletårne, anløbspladser for kajak, shelterpladser og meget mere, som etableres i fællesskab af de deltagende kommuner.

Et tredje eksempel er det tætte samarbejde om Åmosen mellem Sorø, Holbæk og Kalundborg Kommuner - med henblik på at gøre området til naturpark. Her er ansat en fælles sekretariatsleder, som er med til at koordinere indsatsen vedr. kommuneplanen, stier, formidling og forskellige naturgenopretningsprojekter. Lige nu er der ved at blive udarbejdet et fælles kommuneplantillæg om projektet.

Det er bare en lille håndfuld af samarbejdsprojekter i det sydlige og vestlige Sjælland, som viser, at kommunerne både kan og vil arbejde sammen om naturprojekter på tværs af kommunegrænser. Vi er nået langt videre, end det ser ud til i pressen og ser frem til opgaverne med at realisere vandplanerne og de mange spændende projekter, det medfører.

Forrige artikel Miljøproblemer er grænseoverskridende Næste artikel Naturbeskyttelsen er ikke forringet i kommunerne