Miljøproblemer er grænseoverskridende

DEBAT: EU-fonde skal afhjælpe konsekvenserne af de stigende vandstande, mener Anna Rosbach Andersen (DF), som også vil fokusere på den russiske gasledning i Østersøen.

Af Anna Rosbach Andersen
MEP, Dansk Folkeparti

Det glæder mig overordentligt meget, at jeg er blevet medlem af to udvalg, som beskæftiger sig med emner af grænseoverskridende karakter, og som også kan bringe positive aspekter frem i EU-samarbejdet. Det drejer sig om de to udvalg for henholdsvis miljø og transport.

Navnlig i førstnævnte udvalg behandles en stor mængde sager, der - hvad enten vi ønsker det eller ej - i høj grad berører Danmark, og jeg har i den forbindelse naturligvis til hensigt at fremme Dansk Folkepartis indflydelse så meget som overhovedet muligt.

Jeg vil i første omgang gerne nævne to sager, som ligger mig meget på sinde: Gasledningen mellem Rusland og Tyskland gennem blandt andet dansk territorialfarvand samt arbejdet for at tilvejebringe EU-fonde til afhjælpning af konsekvenserne af stigende vandstand.

En bombe under havmiljøet 
Det er velkendt, at gasforsyningen mellem Rusland og Europa har været præget af store problemer, senest da Rusland afbrød forsyningen til Europa, fordi Ukraine ikke havde betalt regningerne for gasleverancer. Der har derfor været et forståeligt ønske om at sikre gasforsyningen uden om de østeuropæiske lande, blandt andet via Tyrkiet og Østersøen.

Men en russisk gasledning under Østersøen udgør en tikkende bombe under et meget sårbart havmiljø, og det er der flere årsager til. For det første ligger der i Østersøens bundsediment store mængder gift, som det store anlægsarbejde risikerer at frigøre. Hertil kommer, at det ikke kan udelukkes, at miner og bomber fra Anden Verdenskrig detonerer som følge af arbejdet. For det andet kan ledningen let blive et middel til at styrke russernes militære og overvågningsmæssige indflydelse i Østersøen.

Det bør undre, at der i Danmark stort set ikke har fundet nogen debat sted, mens både Sverige og Finland har ført både heftige og store debatter om emnet. Tilsyneladende glemmer man i Danmark, at miljøet i Østersøen bestemt også er et anliggende for os - spørg blot fiskerne og turistbranchen på Bornholm. Jeg vil i mit udvalg derfor arbejde for at tilvejebringe så mange oplysninger om projektet som overhovedet muligt - samt råbe de ansvarlige myndigheder op, ikke mindst i Danmark.

Kystsikring - et fælles ansvar 
En anden og ligeså vigtig sag er klimaforandringens påvirkning af vandstanden ved de danske kyster. Det problem er ikke alene Danmarks, men hele Europas, herunder ganske særligt vadehavskysterne ved Tyskland og Holland. Der er dermed tale om et problem, som ikke alene kan løses af nationale regeringer, men som kræver samarbejde mellem flere lande.

EU må i første omgang foretage præcise beregninger over konsekvenserne af den stigende vandstand og herefter via oprettelsen af en særlig pulje fordele midler til kystsikring af de områder, som skønnes af blive særligt ramte. I Danmark bor mange mennesker i kystnære områder. Deres grunde og huse risikerer at blive oversvømmet i tilfælde af hyppigt tilbagevendende stormfloder med stadig højere vandstande.

Vi taler ofte og meget om den globale opvarmning, men hvorfor begrænser debatten sig næsten udelukkende til energisparepærer og hybridbiler - altså den langsigtede forebyggelse? Der er ligeledes behov for at fokusere på de problemer, som banker på døren her og nu, og det er blandt andet stigende vandstand i kombination med stormfloder. Her skal EU bevise, at grænseoverskridende samarbejde er mere end tomme ord og skåltaler - Dansk Folkeparti hjælper gerne på vej.

Forrige artikel Kommunerne er klar til vand- og naturplanlægningen Næste artikel Tæt kommunalt samarbejde om natur og friluftsliv