Kommunerne er klar til vand- og naturplanlægningen

DEBAT: Vand- og naturplanlægningen er nu forsinket med mere end et år. Kommunerne har for længst organiseret samarbejder, så vi er klar til at løfte opgaverne, skriver KTC.

Af Flemming Lehbert Sørensen,
Formand for Kommunal Teknisk Chefforenings Udvalg for Natur og Overfladevand

Staten skulle ifølge tidsplanen senest den 22. december 2008 være kommet med et oplæg til kommunerne omkring indsatsplanerne for vand- og naturområdet. Og kommunerne har stadig ikke set noget til planerne, skønt det nu forlyder, at rammerne er ved at falde på plads.

Det bliver en stor opgave at gennemføre vandramme- og Natura2000-indsatsen, derfor har vi forberedt os på arbejdet. Der bliver fx behov for at lave sammenhængende kommunale handleplaner og dermed konkrete projekter på tværs af kommunegrænserne. Vi har i oplandet til flere specifikke vandområder organiseret både administrative og politiske tværkommunale samarbejder for at forberede den indsats, som er nødvendig. Det gælder blandt andet omkring Roskilde Fjord, Susåen, Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord, Limfjorden, Præstø fjord og Køge Bugt. I flere kommunesamarbejder drøftes allerede, hvilken indsats der kan iværksættes.

Med blandingen af medarbejdere fra amter og de gamle kommuner har vi i kommunerne stærke faglige miljøer, og vi har overblik over vores arealer. Rigtig mange vand- og naturprojekter er da også blevet gennemført de seneste par år i kommunerne, og når vi på forskellig vis sammenligner med den tidligere amtslige indsats, er der meget, der tyder på, at vand- og naturarbejdet er styrket, efter at kommunerne har fået opgaverne. Det er måske ikke det indtryk, man får i den miljøpolitiske debat, men det skal nu alligevel være min påstand her.

Kommuner kan sikre synergi 
Hvis opgaverne skal løses med størst samfundsmæssigt udbytte, skal der tænkes i helheder. Arbejdet med de kommunale handleplaner, hvor den samlede indsats skal beskrives, giver kommunerne en helt unik mulighed for også at afveje den fremtidige spildevandsplanlægning med den overordnede indsatsplanlægning, som udføres af statens miljøcentre. Kommunerne har yderst relevant og nødvendig viden fra bl.a. det daglige vandløbsarbejde, og vi kan sikre synergi mellem vådområdeprojekter, ådalsprojekter og det arbejde vi i kommunerne har de næste år med vandløbsregulativerne, som står over for revision.

Kommunerne er klar til at tage udfordringen op, en udfordring som vi vil møde med stærke samarbejder, så vi effektivt og sikkert kan løfte opgaven.

Vi venter bare på at staten klart melder ud, hvilke vilkår kommunerne har for arbejdet med vand- og naturprojekter.

Forrige artikel Usaglig kritik fra DMU Næste artikel Miljøproblemer er grænseoverskridende