Museumsdirektør: Gør for kulturen, hvad New Labour gjorde i 00'erne

New Labours storstilede museumsprogram 'Renaissance in the Regions' var en helhedsindsats, der gjorde lokale museer til kraftcentre i den regionale kulturudvikling. Det samme kan vi gøre i Danmark, skriver Karen Grøn.

Kultur i provinsen kan ikke basere sig på foreningsliv og frivillige.

Vi har brug for stærke regionale kulturtilbud, hvor borgere kan få oplevelser på højeste niveau indenfor kunst, musik, teater og dans.

Det er ikke kun vigtigt som underholdning og adspredelse. Det har betydning for vores trivsel, uddannelse og sammenhængskraft.

Det kræver for det første, at vi har stærke, regionale kulturinstitutioner. For det andet at der er en grundlæggende økonomi til den kunstneriske kerneydelse.

Og til sidst at der etableres en national strategi på tværs af uddannelses-, social-, arbejdsmarkeds- og sundhedsområdet.

Renæssance i regionerne

Det giver god mening at gøre styrkelse af kulturinstitutioner over hele landet til et centralt politisk indsatsområde.

I nullerne inddrog New Labour i Storbritannien kulturen som en væsentlig løftestang i regeringens store vision: 'education, education, education'.

En af de store indsatser var det storstilede museumsprogram Renaissance in the Regions. Ideen bag indsatsen var at gøre lokale museer til stærke centre for regional kulturudvikling i samarbejde med mindre museer i regionen.

Indsatsen var en gevaldig økonomisk saltvandsindsprøjtning på 300 millioner pund. Pengene gik til en helhedsindsats, som indbefattede både museernes kerneområde samt et kolossalt kompetenceløft, der omfattede ledelses-, formidlings-, teknologi- og forretningsudvikling.

Resultatet blev et kæmpe løft til regional udvikling, markant forøgelse af blandt andet skolers brug af museerne og nye brugergrupper på museerne.

Renaissance in the Regions var en succesfuld indsats, som udviklede metoder og dannede praksisser, som kan mærkes den dag i dag i den engelske museumsverden.

{{toplink}}

Kunst og trivsel

Det kan kun undervurderes, hvor stort potentiale kunst og kultur har for vores samfundsudvikling.

I 2020 udkom WHO med en stor rapport, der samler evidens fra 3000 forskningsartikler vedrørende kunsts positive betydning for menneskers trivsel.

I Århus Kommune har man netop gennem en strategisk kultur- og sundhedsplan uddelt 2,1 millioner fra sundhedsområdet til 40 kulturinitiativer.

I Kolding Kommune har biblioteket, kulturskolen, jobcenteret og Trapholt siden 2018 arbejdet systematisk med at udvikle tilbud til sygemeldte borgere med stress, angst og depression.

Projektet er finansieret af arbejdsmarkedsområdet. Evalueringer viser, at borgeres vurdering af eget helbred flytter sig markant til det bedre efter afsluttet forløb. Således er der initiativer spredt over hele landet.

Men der mangler en koordineret indsats med systematisk vidensopsamling, vidensdeling og kompetenceudvikling. Det kræver en national strategi og handleplan på tværs af politikområder.

En kulturpolitisk helhedsindsats

Skal lokale kulturtilbud være for alle? Naturligvis skal de det. Kunsten skal fortsat skabes ud for sine egne forudsætninger uden tanke om specifikke brugergrupper.

Den gode kunst har som regel mangfoldige erfaringsmuligheder og åbninger.

De fleste kunstnere slipper deres værk, når det er færdigt, og overlader det til beskueren at gøre sig erfaringer med det.

Det er kulturinstitutionernes opgave at sikre, at kunsten når et bredere publikum. Det kræver stor ekspertise og indsigt at skabe flere åbninger ud over den kunsthistoriske tilgang.

Derfor vil en styrkelse af kulturinstitutioner over hele landet med en helhedsindsats i stil med Renaissance in the Regions og en national handlingsplan på tværs af politikområderne være to helt oplagte kulturpolitiske indsatser.

Med dette vil vi kunne udnytte det store potentiale, som kunsten rummer, når den varetages og formidles professionelt gennem stærke, inkluderende og samarbejdende kulturinstitutioner på tværs af Danmark.

{{toplink}}

Forrige artikel Teaterdirektør: Sløjf moms på kulturen, hvis vi skal klare inflationskrisen Teaterdirektør: Sløjf moms på kulturen, hvis vi skal klare inflationskrisen Næste artikel Direktør: Forbud mod tv-reklamer gør politiske ytringer til lyssky forretning Direktør: Forbud mod tv-reklamer gør politiske ytringer til lyssky forretning