I Borgen kan alle høre dig skrige – følg den nye sæson på Altinget

De første sæsoner af Borgen holder stadig – selv om de er optaget i en anden tid. Altinget lancerer podcast om den nye sæson.

Er du bidt af Borgen?

Lad mig bare gå til bekendelse: det er jeg.

Mit foretrukne afsnit er nok anden episode i sæson to, hvor Birgitte Nyborg skal udnævne en ny dansk EU-kommissær. Det er det afsnit, hvor spindoktor Kasper Juul køligt og kynisk konstaterer: "I Bruxelles kan ingen høre dig skrige".

Som du måske fornemmer, er jeg i fuld gang med at gense de tre første sæsoner, inden DR snart blænder op for sæson fire.

Føles som en tidsmaskine

Jeg kan anbefale alle at gøre det samme. Ikke bare fordi Danmarks største seriesucces er god underholdning, eller fordi mange af de politiske dilemmaer er evigtgyldige – men i høj grad også fordi de tidlige sæsoner minder os om, hvor hurtigt verden forandrer sig.

Det er under 12 år siden, at det første afsnit af Borgen blev sendt – men alligevel føles det på nogle måder næsten som at træde ind i en tidsmaskine, når man tænder for første afsnit og møder en nervøs Birgitte Nyborg, der sidder i sminkerummet inden et tv-interview tre dage før valget.

Imens spankulerer hendes spindoktor Kasper Juul rundt ude på gangen og snerrer sin første replik i serien ned i en mobiltelefon: "Vi gider ikke tale EU i en valgkamp. Det er en død sild".

Under interviewet eksploderer udlændingespørgsmålet, og Birgitte Nyborg undsiger for åben skærm lederen af Arbejderpartiet, der ellers har været hendes allierede.

Det kunne alt sammen være i dag.

Sexisme for fuld blæs

Men tidsmaskinen viser sig på andre måder. I Borgen fik Danmark en kvindelig statsminister, et år før det skete i virkeligheden. Nu har vi den anden kvindelige statsminister, og det er ikke mindst i forhold til køn og ligestilling, at første sæson virker som en rejse meget langt tilbage i tiden.

For selv om ligestilling og diskrimination er et tema i serien fra begyndelsen, så kommer replikkerne og dramaturgien alligevel til at virke sært uddateret. Der bliver talt om "kællinger" og klappes numser i et væk, mens ord som "MeToo" og "mansplaining" åbenlyst ikke var gledet ind i sproget. I stedet er der den ene scene efter den anden, hvor mænd forklarer kvinder, hvordan politik fungerer – også selv om kvinden tilfældigvis er statsminister.

LÆS OGSÅ: Velkommen til Bidt af Borgen

Før News og iPhone

At se de første sæsoner af Borgen er også at træde ind i en langsommere verden af i går.

TV 2 News er endnu ikke opfundet, mobiltelefonerne er endnu ikke blevet smarte, og politiske meldinger er endnu ikke noget, der sendes ud med sekunders mellemrum på sociale medier.

Derfor er journalisterne i stor krise, hvis de misser et pressemøde – hvordan skal de så vide, hvad de skal skrive i næste dags avis? Omdrejningspunktet for den politiske debat er aftenens store nyhedsudsendelser på tv, hvor man fortsat kan sætte eller afspore en dagsorden med en udspekuleret eller velvalgt vinkel.

Det er tankevækkende, hvor kort tid det har taget at gennemføre den helt fundamentale forandring hen imod non-stop-dækningen af politik på både News, Twitter og mediernes egne hjemmesider, som fundamentalt har ændret vilkårene for, hvordan den offentlige diskussion foregår.

Og det bliver spændende at se, hvordan netop sociale mediers betydning bliver forløst og forklaret i den kommende sæson.

Virkeligheden overgår Borgen

Fundamentalt handler Borgen om magt og om, hvad den gør ved mennesker. Det er det, der gør serien almengyldig, selv om den foregår i et meget lille, meget lukket og til tider selvsagt karikeret univers af politikere, rådgivere og mediefolk.

Det er i det evige drama, at serien også i den kommende sæson skal finde sin berettigelse, for vi kan med sikkerhed slå fast, at virkeligheden for længst har overhalet fiktionen, når det gælder det ydre drama og grænserne for, hvad der realistisk kan foregå i mønsterlandet Danmark.

Siden sidste sæson af Borgen har en forskruet racist, som blev berømt via videoer med skolebørn på Youtube, været tæt på at komme i Folketinget. En afgået statsminister har udleveret lydoptagelser fra møder i sit eget parti – hvorefter han forlod det for at skabe et nyt (i øvrigt med et navn inspireret af Birgitte Nyborgs parti i Borgen!). Nå ja, og så har vi aktuelt på tredje måned en topembedsmand og forhenværende chef for efterretningstjenesten, der sidder i fængsel, mens en tidligere forsvarsminister også har en sigtelse for lækage i landsforræderi-klassen hængende over hovedet.

Bidt af Borgen

På Altinget er vi bidt af Borgen. Altså virkelighedens Christiansborg. Vi ser det som vores fornemste opgave at se igennem støjen fra 24-timers-dækningen af persondramaer og strategiske manøvrer – for i stedet at holde ordentligt øje med al den politik, der faktisk bliver formuleret, forkastet og vedtaget på Christianborg hver eneste dag.

Jo mere politik forvandler sig til underholdning og bliver betragtet som sådan af medierne, jo mere afgørende er det, at nogen holder øje med, hvad der foregår i kulissen. Politik har på den måde aldrig været vigtigere.

Derfor kommer vi også til at tage den nye sæson af Adam Prices tv-serie yderst alvorligt.

Vi kan allerede nu høre og se, at serien optager mange af vores yngre læsere og lyttere, og derfor har vi besluttet at bruge en del kræfter på at hjælpe dem – og os selv! – med at forstå, hvad der foregår i serien. Hvad er parallellen til virkeligheden? Hvad ville virkelighedens Birgitte Nyborg have gjort? Og hvilke replikker bliver hængende som evergreens i dansk politik?

Vi har fået en stribe fremragende iagttagere af dansk politik til at anmelde hvert enkelt afsnit, og desuden sender vi hver mandag et nyt afsnit af podcasten 'Bidt af Borgen', hvor to af Altingets redaktører sammen med en gæst dykker ned i det nyeste afsnit af tv-serien.

Og mens vi venter på den nye sæson, kan du jo lige læse denne artikel fra Altingets fremragende Bruxelles-redaktion og se, hvordan replikker fra Borgen kan ende med at stå på toppen af artikler i Altinget.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen er ude af trit med sine vælgere i spørgsmålet om syriske flygtninge Regeringen er ude af trit med sine vælgere i spørgsmålet om syriske flygtninge Næste artikel Gør DR's mediearkiv til en folkegave Gør DR's mediearkiv til en folkegave