Kulturen og erhvervslivet skal i dialog

DEBAT: Det vil være til gavn for både kulturlivet og erhvervslivet, hvis dialogen blev styrket, og man begyndte at samarbejde mere. Kulturmødet på Mors er et godt eksempel på et samarbejde på tværs, skriver Niels Otto Degn, chefkonsulent i Morsø Kommune.

Af Niels Otto Degn
Chefkonsulent i Morsø Kommune

Det er næppe en stor nyhed, at vi lever i en stærkt opsplittet tid med talløse påvirkninger lokalt, nationalt, globalt.

Det er ikke bare fra de nære udlande eller Europa, men fra alle dele af kloden, at vi påvirkes.

Nogle er bange for påvirkningerne og frygter for den danske egenart og sammenhængskraften i vores befolkning. Mit enkle svar er, at hvis vores nationale egenart - eller kultur om man vil - er så svag, er den ikke værd at bevare.

Men er kulturen nu så svag?
Ikke set fra min stol, for jeg oplever et utroligt mangfoldigt kulturliv rundt omkring, og ikke mindst i de mindre steder. Her samles mennesker om alt muligt, med en stærk folkelig undertone og præget af deres lokalsamfund og opvækst. Mest på godt, men da også ind imellem på ondt, når det nære bliver til social kontrol.

Det kan foregå i små samfund, men er ikke direkte sammenhængende med, at området i antal mennesker er småt. Det kan lige så vel foregå på stenbroen. Provinsialisme er ikke afhængig af stedet, men af det der foregår mellem ørerne.

Vigtig med et ligeværdigt samspil
Tilbage til det med påvirkningerne, hvor jeg fokuserede på eksterne påvirkninger. Vi er mindst lige så påvirkede af en øget holdning til, at alt skal måles og vejes, og ikke ret meget afhænger af følelser og fornemmelser. Vi er blevet et evalueringssamfund.

Det er selvfølgelig godt, at man ved, hvad man gør, men det er ikke godt, hvis der ikke er plads til fri tænkning og fantasi.

Her kommer kunsten ind med nye skæve vinkler og spørgsmål, der kan udvikle og befrugte det mere kommercielle. Hvis der kan laves et mere ligeværdigt samspil mellem kunsten og det kommercielle, er det min påstand, at begge områder vil nyde godt af det. Det er nok skidt, hvis den ene del er for stærk. Det har det kommercielle været indtil nu.

Der har været mange tiltag over tid, men den årelange økonomiske krise har ikke gjort det lettere. En grundlæggende forudsætning for at udvikle samspil mellem kultur og erhvervsliv er dialog.

Kulturmødet på Mors
Her er der udviklet et spændende initiativ, nemlig Kulturmødet på Mors, et arrangement for hele landet. Kulturmødet er et folkeligt og demokratisk projekt, hvor formålet er at debattere kulturens rolle samt præsentere professionel og højkvalitetskunst og kultur. Sigtet er, at kunst og kultur i større grad kan indgå i et samspil, hvor de nye vilkår kan bruges aktivt og konstruktivt.

Der lægges stor vægt på, at Kulturmødet skal vise såvel nye initiativer som de mere kendte, og et helt overordnet formål er at gennemføre alle arrangementer med fokus på formidling af kunst og kultur – ikke bare til den allerede interesserede og professionelle gruppe, men i stor udstrækning til unge og ikke-vante kunst- og kulturbrugere.

Der lægges også stor vægt på, at Kulturmødet skal vise nye initiativer udover de mere kendte. Alle med vægt på kvalitet, og udført, så de fleste kan nyde det.

Udvikling kommer gennem mødet, muligheden og mangfoldigheden.

Forrige artikel Filmaftalen skal matche branchens ambitioner Filmaftalen skal matche branchens ambitioner Næste artikel SF: Idrætten skaber demokratisk fællesskab SF: Idrætten skaber demokratisk fællesskab