Kulturlivet kan styrke den lokale udvikling

DEBAT: Kultur- og fritidsaktiviteter kan være med til at bryde den kraftige urbanisering og skabe attraktive lokalsamfund. Sådan lyder budskabet fra Anna Mee Allerslev (R), formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg.

Af Anna Mee Allerslev (R)
Formand for KL’s Børne- og Kulturudvalg

På Kommunalpolitisk Topmøde for nylig satte KL fokus på, hvordan vi sikrer et Danmark, hvor der er fokus på vækst, udvikling og arbejdspladser samtidig med, at vi bevarer en fornuftig balance mellem land og by.

Baggrunden er, at vi i disse år oplever en kraftig urbanisering. Det er en international tendens, som giver en række udfordringer for alle Danmarks 98 kommuner – både for vækstkommuner som min egen og for de kommuner, der oplever et faldende befolkningstal.

Der er ikke tale om en udvikling, man i den enkelte kommune er magtesløs over for. Dermed ikke sagt, at det for alle kommuner er lige let at tackle udfordringerne. Men det er faktisk muligt for kommunerne at påvirke den lokale udvikling og skabe attraktive lokalsamfund, hvor folk gerne vil bo. Og én af de ting, der helt sikkert betyder noget for, hvor folk vælger at bo, er udbuddet af kultur- og fritidstilbud.

Vigtigt med et varieret kulturliv
Selvfølgelig spiller  forhold som uddannelse og jobmuligheder kraftigt ind på den lokale udvikling. Men jeg vil fastholde, at det også har stor betydning, at der i de enkelte lokalsamfund er et kultur- og fritidsliv, som er både varieret og af høj kvalitet.

Kultur- og fritidstilbuddene i kommunerne er da heldigvis også i rivende udvikling. Bibliotekerne er et godt eksempel. Her sker der i disse år en forandring, hvor borgerne mange steder har fået udvidede åbningstider på ubemandede biblioteker og har fået adgang til Danskernes Digitale Bibliotek.

Den fysiske indretning ændres, samtidig med at biblioteket fastholdes som et attraktivt kulturtilbud med foredrag, kulturelle arrangementer, viden- og informationssøgning, dannelse og socialt samvær.

På tilsvarende vis kan vi blive endnu bedre til at tænke i intelligente kvadratmeter, også på andre områder. Man kunne sagtens forestille sig, at mange fritids-, kultur- og forsamlingshuse åbnes endnu mere, og i højere grad bliver det uformelle lokale samlingspunkt i lokalsamfundet.

Bæredygtige lokalsamfund
Eksemplerne på kommuner, der tænker og handler i disse baner, er talrige. Odsherred Kommune er et eksempel på en land- og sommerhuskommune, der satser på kulturen med kreative kombiløsninger som for eksempel biografen i Vig, der også rummer et bibliotek, og et egnsteater og museum på Anneberg.

Et andet eksempel er Syddjurs Kommune – blandt andet med Fregatten Jylland og et bredt kunstnermiljø på havnen i Ebeltoft med blandt andet en del glaspusterier og Glasmuseet og biografen ved Filmhøjskolen i Ebeltoft.

Ovenstående er ret gode billeder på, at kultur- og fritidslivet i Danmark lever, og hele tiden udvikler sig. For mig er det også gode eksempler på, at et lokalt kultur- og fritidsbrand kan bidrage til lokal identitet og samhørighed - og på den måde samtidig have unik, positiv betydning for udviklingen af bæredygtige lokalsamfund.

Forrige artikel Nyt debatpanel vil diskutere kultur i kommunerne Nyt debatpanel vil diskutere kultur i kommunerne Næste artikel EL: EU skader det danske kulturliv EL: EU skader det danske kulturliv