SF: Idrætten skaber demokratisk fællesskab

DEBAT: Mange danskere har oplevet følelsen af et demokratisk fællesskab i idrætsforeningerne, og derfor er foreningsidrætten en af SF's topprioriteter ved de igangværende idrætsforhandlinger. Sådan lyder meldingen fra Annette Vilhelmsen, idrætsordfører hos SF.

Af Annette Vilhelmsen (SF)
Idrætsordfører

Jeg hilser velkommen, at Kulturministeriet har taget et grundigt kig på idrættens økonomi og organisering. Men det, at et revisionsfirma er sat op på opgaven, betyder ikke, at værdien af idrætten alene er en opgave for regneark.

Hvordan måler man effekten af den tilfredshed der kommer, når man afleverer en bunke nyvaskede fodboldtrøjer – eller rister pølser til sommerens første hjemmekamp?

Hvordan vurderer man værdien af håndboldklubbens fællesskab omkring udformningen på den nye idrætshal?

Idræt binder samfundet sammen
Jeg vil kraftigt advare mod at se kultur - i dette tilfælde idrætten - ud fra et forbrugerperspektiv - udelukkende med fokus på, hvad der er på hylderne og til hvilken pris. Husk på, kultur er også fællesskaber, hvor den enkelte kan være medskabende, øve indflydelse og opleve - uanset køn, social eller etnisk baggrund.

Fællesskabet i idrætten er i den grad med til at binde vores samfund sammen. Over en million danskere er med i foreningsidrætten. Og her er alle velkommen. Uanset baggrund. Hvis bare du har lyst til at sparke til en bold, er du velkommen i klubben. Så er du en af os - ja, gid det var sådan i resten af samfundet.

Idrætsforeninger er mere end idræt og sund bevægelse. Det er også forpligtende fællesskaber. Gensidigt ansvar. Og demokratisk dannelse. Gennem idræt både dannes man som menneske, dygtiggør sig personligt, tager ansvar og deltager i et demokratisk fællesskab.

Den demokratiske dannelse, mange af os har oplevet i idrætsforeningerne, er en grundsten i det danske demokratiske fællesskab. Ikke kun på beslutningsniveauet, men også på selve den måde vi er sammen om foreningsaktiviteterne.

Jeg synes det er flot, at DGI og DIF har lagt fortidens rivalisering på hylden og er gået sammen om visionen om, at 50 procent af danskerne skal dyrke idræt i en idrætsforening, og 75 procent af danskerne skal være fysisk aktive i al almindelighed, når vi kommer til 2025. Det skal ske med respekt for de to organisationers kulturelle forskelle og styrker.

Idrætten skal fortsat være mangfoldig
En af SF's topprioriteter ved de pågående idrætsforhandlinger er derfor at sikre foreningsidrættens gode forhold, for eksempel idrætten som demokratisk organiseret, mangfoldig folkeoplysning. Idrættens organisering må ikke ender i koncerntænkning med økonomisk effektivitet som vigtigste mål. Der skal hele tiden være fokus på, at idrætten også i sin organisering bevarer sit demokratiske element.

En anden prioritet for os er at sikre forskelligheden i idrætten. At mangfoldigheden ikke ofres på effektivitetens alter. At foreningslivet bliver ved med at have plads til og inkludere alle. Og at man fortsat påtager sig et socialt ansvar. Alle skal have mulighed for at give en hånd med.

En tredje prioritet for os er at sikre alle børn og unge en chance for at være med i idrætsforeningerne. F.eks. gennem skoleidrætten, gennem særlige introduktionsordninger, eller gennem ordninger med gratis kontingent til unge i udsatte familier. Idræt skal være for alle.

Lidt populært sagt: Spørg ikke til, hvad idrætten kan gøre for dig – men hvad du kan tilføre idrætten - uanset om det er som udøver, som træner, som dem, der vasker trøjer, som bestyrelsesmedlem eller som politiker.

Forrige artikel Kulturen og erhvervslivet skal i dialog Kulturen og erhvervslivet skal i dialog Næste artikel TV 2's særstilling kræver særbehandling TV 2's særstilling kræver særbehandling