Vestager: Frikommuner fornyer og giver erfaringer

DEBAT: Målet er, at frikommunerne spiller en aktiv rolle i det fælles arbejde med en ny og bedre styring af den offentlige sektor og nye former for velfærd. Vi vil have fokus på mål og resultater og ikke processer, skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Af Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister

Frikommunerne er laboratorier, som giver mulighed for at sænke mikroskopet ned i den kommunale dna og se, hvad der sker, når vi forenkler og griber en opgave anderledes an.

F.eks. ved at give slip på proceskravene til opfølgningen over for arbejdsløse og overlade det til frikommunerne at fokusere indsatsen der, hvor de oplever, der er størst behov. Vejle Kommune oplever allerede, at kommunens forsøg på beskæftigelsesområdet har givet tid til tættere kontakt og opfølgning. Det bliver spændende at følge, om resultaterne på området - om flere kommer i beskæftigelse - også bliver bedre.

Eller ved i folkeskolen at give mulighed for alternative klassedannelser og placering af timer på de enkelte skoleår. Det åbner for, at man ud fra lokale ønsker og behov kan sammensætte undervisningen mere frit med henblik på at tage bedre hånd om elevernes trivsel og ikke mindst indlæring. Fredensborg Kommune har f.eks. iværksat forsøg, hvor fag kan placeres på andre år, fag kan slås sammen til nye fag, og der kan være skiftende holddelinger på tværs af årgangen og på tværs af klassetrin.

Mulighed for at eksperimentere
Frikommuneforsøgene åbner også for helt nye opgaver som f.eks. forsøg med tilkøbsydelser. F.eks. har Odsherred Kommune fået godkendt et forsøg med bl.a. mulighed for tilkøb af ledsagelse til frisør og læge. Frikommunerne er en oplagt mulighed for at eksperimentere med og få konkrete erfaringer med virkningen af tilkøb. Jeg tror, det kan være med til at løfte og kvalificere diskussionen om fordele og ulemper ved tilkøb.

Et bredt flertal i Folketinget besluttede i sidste uge at stemme ja til det foreløbigt sidste kapitel af frikommunelovforslagene. Grundlaget for frikommuneforsøget er dermed fuldt udrullet den 1. juli. Det betyder, at de ni frikommuner nu kan iværksætte mere end 250 forsøg, der dækker næsten alle kommunale områder.

Frikommunerne har virkelig grebet muligheden for at kunne prøve noget nyt. De har udfordret regler, gængse opfattelser og den normale, trygge vanetænkning. I stedet for at stoppe ved "det kan ikke lade sig gøre", har frikommunen kunnet sige "hvad nu hvis". Det tror jeg også, har givet anledning til nogle hårde, men spændende politiske diskussioner i kommunalbestyrelserne.

Frikommunerne er en succes
Frikommuneforsøget har på den måde allerede været en succes. Formålet er netop at give kommunerne - den lokale politiske ledelse og hverdagens eksperter - mulighed for at pege på regler, som i deres optik ikke giver mening. Det giver muligheder for smartere måder at nå resultaterne på. Det giver også nyt rum for politisk lederskab.

Jeg oplever, at vi i regeringen tog frikommunernes udfordring op. Vi har faktisk imødekommet mere end 2/3 af frikommunernes ansøgninger. Det har vi gjort, fordi vi også gerne vil blive klogere på, hvordan vi kan gøre tingene smartere og bedre. Også med forsøg, som vi i udgangspunktet er skeptiske overfor.

Større frihed
Målet er, at frikommunerne spiller en aktiv rolle i det fælles arbejde med en ny og bedre styring af den offentlige sektor og nye former for velfærd. Vi vil have fokus på mål og resultater og ikke processer. Vi vil fjerne og forenkle regler for at give større frihed i opgaveløsningen. Vi vil vise tillid til hverdagens eksperter som læreren og socialrådgiveren, der ved, hvordan arbejdet udføres bedst.

Og vi har fået meldinger om, at enkelte forsøg allerede har givet positive effekter i en frikommune. Det giver forhåbentligt et fingerpeg om de positive effekter, som vi kan få ud af frikommuneforsøgene.

Men vi skal have et mere solidt fundament, hvis vi skal tage et forsøg ud af laboratoriet og ud i større skala til hele landet. Derfor skal de enkelte forsøg evalueres, så vi får et godt grundlag for drøftelserne. De drøftelser ser jeg frem til.

Indtil da vil jeg løbende kigge i laboratoriet. Det håber jeg, at mange andre også vil.

Forrige artikel Velfærdssamfundet står ved en skillevej Velfærdssamfundet står ved en skillevej Næste artikel Cepos: Overlærerne har talt med folkeskolereformen