Vestager: E-valg giver nye muligheder

DEBAT: Elektroniske valg giver ulemper, men det giver også muligheder, især for handicappede. Det er derfor, regeringen vil lade kommunerne forsøge sig med e-valg, skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Af Margrethe Vestager
Økonomi- og indenrigsminister, Radikale

Torsdag førstebehandler Folketinget et lovforslag, der giver kommunerne mulighed for at søge om at afholde valg elektronisk. Ideen om at afprøve at afgive sin stemme med stemmemaskiner i stedet for med papir og blyant har vakt stærke følelser og givet anledning til stor debat. Som valgminister er jeg selvfølgelig glad for, at valghandlingen - selve juvelen i vores demokrati - optager så mange.

Derfor vil jeg gerne fortælle, hvorfor vi i regeringen gerne vil afprøve e-valg. Der er ikke tale om, at vi folder en løsning med e-valg ud over hele landet. Men vi giver de kommuner, der har bedt om det, mulighed for at prøve e-valg af på alle eller nogle af deres valgsteder. Det drejer sig foreløbigt om seks kommuner, men flere kan nå at komme til.

Teknologien giver os ofte nye muligheder. I tilfældet med e-valg kan stemmemaskinerne f.eks. betyde, at handicappede vælgere vil kunne stemme selv uden hjælp fra andre, så de på lige fod med andre borgere er sikret, at deres stemme er hemmelig. Stemmemaskinerne vil også betyde, at vælgere ikke kan stemme blankt eller ugyldigt, med mindre de aktivt tilkendegiver, at det er det, de ønsker. Og endelig vil e-valg gøre det langt hurtigere for kommunerne at tælle stemmerne op.

Jeg mener, at det er lovende fordele - især for vælgere med handicap. Der er også ulemper - vi skal afprøve om e-valg kan lade sig gøre, uden udgifterne løber løbsk for kommunerne og selvfølgelig med tilsvarende høj tillid og sikkerhed om valgresultatet, som vi har i dag. Derfor er det en god ide at afprøve e-valg.

Forrige artikel Længere på literen i det offentlige Næste artikel Blinde bakker op om e-valg