Vestager: Budgetlov skaber råderum i kommuner

DEBAT: "Udgiftslofter giver mulighed for økonomisk udvikling og planlægning, som skaber rum for kommunernes egen udvikling og virkeliggørelsen af deres visioner og strategier," skriver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Af Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister

Nye tider kræver nye løsninger. Arbejdsforholdene og de vilkår, vi står over for, har forandret sig, siden krisen ramte Danmark. Derudover oplever vi i Danmark en omstilling, fordi vi bliver færre børn og flere ældre. Det betyder også, at vi skal ændre på det, vi gjorde i går, og i måden vi tænker på. Det gælder også for vores kommunale selvstyre.

Da Folketinget vedtog budgetloven, var der hos nogle måske en vis nervøsitet over, om de faste udgiftslofter ville indskrænke den kommunale frihed. Det, man bliver fri for, er ustabilitet og usikkerhed. Der er faste rammer. Og det er der måske en slags frihed i: frihed til langsigtet planlægning.

For budgetlovens flerårige udgiftslofter gør, at kommunerne får bedre rammer for i budgetlægningen at arbejde med en planlægningshorisont på fire år. Det betyder ikke, at der ikke fortsat er mulighed for ved økonomiforhandlingerne at drøfte eventuelle nye prioriteringer. Men det giver budgetsamarbejdet en ny dimension, og det giver kommunerne nye muligheder for at kunne tænke og planlægge langsigtet og strategisk. Jeg er sikker på, at kommunerne vil gribe og udnytte de nye muligheder.

Mere spillerum
En længere planlægningshorisont med ro om rammerne for udviklingen i de offentlige udgifter giver os i det hele taget mulighed for og spillerum til at påtage os den måske væsentligste udfordring i de kommende år: spørgsmålet om, hvordan vi vil prioritere og udvikle velfærdsydelserne.

Det er et centralt spørgsmål, der udspiller sig i konkrete prioriteringer af, hvordan den enkelte kommune vil tilrettelægge og udvikle dens service i dagtilbud, skole, hjemmehjælp, osv.

For kommunerne har i tilrettelæggelsen af opgaverne og i de lokale prioriteringer et betydeligt spillerum. Det har udviklingen i de seneste år også vist. Det er en hjørnesten i vores kommunale selvstyre, og den skal vi holde fast i. Det er nemlig i kommunerne, at man ved, hvor skoen trykker, og derfor kan tilrettelægge servicen efter det behov, der nu engang er i mødet med borgerne og med medarbejdernes viden og praktiske erfaringer.

Som led i Vækstplan DK har regeringen indgået det, som er kaldt en konstruktiv forståelse med KL. På den måde har vi nu lagt sporene for, hvilket niveau kommunerne skal have for serviceudgifterne i 2014. Kommunerne får dermed plads til at udvikle servicen i forhold til det niveau, der er lagt i kommunerne i 2012. Samtidig kan de planlægge et højt investeringsniveau. I det samlede billede bidrager kommunerne til at sikre både stabilitet, vækst og velstand og dermed vores fælles velfærd.

Bliver i egne kasser
Som led i forståelsen har kommunerne fået lovning på, at det råderum, som frigøres som følge af konkrete effektiviseringstiltag i en økonomiaftale for 2014 bliver i den kommunale økonomi. Det betyder, at gevinster, som kommunerne henter ved at tilrettelægge opgaven anderledes, ved at bruge ny teknologi og ved at frigøre de faglige ressourcer, der er i kommunerne, kan prioriteres til at udvikle den kommunale service. Pengene bliver altså i kommunerne, og det giver en ekstra tilskyndelse til at tænke nyt og anderledes.

Og kommunerne har allerede påtaget sig ansvaret med at få styr på økonomien. Vi har sagt farvel til de kommunale budgetoverskridelser i 2009, hvor det kommunale regnskab blev overskredet med mere end 5 mia. kr. I de seneste år har budgetter været noget, kommunerne har planlagt efter - ja endda ofte med et vist overskud og dermed råderum. Det har kommunerne opnået gennem en stor indsats, der har krævet prioriteringer, effektiviseringer og omstruktureringer.

Det er godt gået, og derfor har jeg også stor tiltro til, at kommunerne er godt rustet til at handle inden for budgetloven og tage ansvar, så rammerne bliver overholdt. Det er det helt fundamentale grundlag for et stærkt kommunalt selvstyre.

Udgiftslofter giver mulighed for økonomisk udvikling og planlægning, og det skaber rum for kommunernes egen udvikling og virkeliggørelsen af deres visioner og strategier. Det er vigtigt, fordi vi ikke kun skal sikre vores kommunale selvstyre. Vi skal udvikle det. Og med en troværdig og ansvarlig økonomisk politik er der tillid til dansk økonomi. Den tillid er kommunerne med til at skabe.

Forrige artikel Nyt panel på Altinget | Kommunal Næste artikel Vardemodel sikrer store besparelser på kørselsområdet Vardemodel sikrer store besparelser på kørselsområdet