Trods sløje målinger satser Konservative på endnu et godt kommunalvalg: "Der er en god stemning omkring partiet"

Koldings borgmester sætter gerne tal på Konservatives ambitioner til kommunalvalget om godt et år. Men det vil partiets næstformand ikke. Han føler sig dog ret sikker på, at partiet vil "overperforme". 

Konservatives meningsmålinger ligger langt under Søren Pape Poulsens storhedstid.  

Men det rokker ikke ved ambitionen for kommunalvalget til november næste år.  

Når resultatet bliver gjort op, skal Konservative have 14 borgmesterkæder. Ligesom der gjorde efter sidste valg, hvor partiet fik det bedste kommunalvalg i 36 år.  

Det mener partiets borgmester i Kolding.  

"Ambitionen er, at vi skal fastholde antallet af borgmestre," lyder det fra Knud Erik Langhoff.  

Han deltog lørdag i Konservatives landsråd i Herning Kongrescenter, hvor Altinget også var til stede. Her blev forberedelserne til kommunalvalget skudt i gang ved en workshop for partiets medlemmer lørdag eftermiddag. 

Konservative fik 5,5 procent af stemmerne ved sidste folketingsvalg 2022. Men til kommunalvalget 2021 lå partiet til at få det tredobbelte i de landspolitiske meningsmålinger.  

Trods de politiske strømninger på landsplan mener Koldings borgmester, at partiet har "nøjagtig samme sandsynlighed" for at klare sig lige så godt igen.  

"Jeg ser et mere grumset kommunalvalg, hvor jeg ser nogle andre konstellationer i de kommende byråd, fordi der kommer flere nye partier ind. De to andre store lokalpolitiske partier, Venstre og Socialdemokratiet, står også dårligt i målingerne," siger han. 

Mindre klar i spyttet er Høje-Taastrups borgmester og næstformand i partiet, Michael Ziegler. Han holdt oplæg til og stod for at facilitere workshoppen.  

"Vi vil ikke sætte tal på. Det ved jeg ikke, om vi kommer til. Men vi har en knivskarp ambition om at klare os godt."

"Selvom vi ikke ligger højt i de nationale målinger, overperformer vi traditionelt. Men om vi ender på samme niveau som sidst, det er ikke sikkert," fortsætter han. 

Den konservative partileder Mona Juul deler vurderingen.

"Det var et historisk valg i 2021, og det kan man ikke forvente, at vi gør igen. Man er nødt til at være realistisk, men vi går til den," siger hun til Ritzau.

Christiansborg må ikke dumme sig 

Selvom målingerne står stille, bobler partiet fortsat af begejstring efter Europa-Parlamentsvalget i juni.  

Det fik partileder Mona Juul til at råbe "Jaaa, manner!" fra talerstolen, da hun i sin landsrådstale gennemgik valgresultatet.

Konservative blev det fjerdestørste parti og det største i den borgerlige opposition ved EU-valget.  

Det er den bølge partiet vil ride videre på, når der er valg til byrådene i november 2025.  

"Der er en god stemning omkring partiet. Det betyder meget, når man skal ud på gågaden og snakke med folk. Jeg har prøvet at være på gaden, hvor stemningen er mat. Det gør en kæmpe forskel," siger Michael Ziegler.  

{{toplink}}

Nu bliver det bare afgørende, at folketingsgruppen ikke laver rod i den, mener Knud Erik Langhoff fra Kolding.

"Hvis de kommer med nogle forkerte politiske udmeldinger, ødelægger det rigtig meget for det kommunalpolitiske bagland," siger han og fortsætter:

"Derfor bliver det rigtig vigtigt, at de tænker sig godt om, inden de melder noget fra Christiansborg."

Opskriften er i stedet, at partiet skal holde sig til det nye partiprogram, som medlemmerne vedtog til landsrådet søndag. 

"Det skal vi holde os til, så vi alle går med fælles fodslag ind i valgkampen," siger borgmesteren fra Kolding. 

Ingen landspolitisk mærkesag 

Men der bliver ikke én overordnet politisk mærkesag, som de konservative byrødder skal markere sig på.  

Sådan lyder det fra K-næstformand Michael Ziegler.  

"Det skal vi ikke diktere centralt. I virkeligheden er der 98 strategier," siger han.  

Dog står de alle på skuldrene af konservative grundværdier, som skal oversættes til lokalpolitik. Det er meldingen fra begge borgmestre.  

"Vi er et grønt borgerligt parti med en ansvarlig økonomisk politik, og så står vi for ordentlighed," siger Knud Erik Langhoff.  

Han vil selv gå til valg på at få mere vedvarende energi i form af solceller og vindmøller i Kolding Kommune. 

{{toplink}}

Byrødderne er også altid velkomne til at række ud til partitoppen, hvis de har brug for råd under konstitueringerne, når stemmerne er talt op, lyder det fra Michael Ziegler.  

Sidst klarede partiet sig godt og fik borgmesterposter i en række nye kommuner. Til stor overraskelse snuppede Knud Erik Langhoff eksempelvis borgmesterposten for næsen af Venstres tidligere folketingsmedlem og minister Eva Kjer Hansen, som havde fået flest stemmer.  

Men partiet mistede Frederiksberg Kommune efter 112 år på konservative hænder. Den skal partiet vinde tilbage, understreger Koldings borgmester. 

"Det var en katastrofe, da vi mistede Frederiksberg, som havde været konservativ i en menneskealder."

"Vi skal holde fast i de kommuner, der har tradition for at være konservative," afslutter han.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Sjællandske borgmestre frygter demokratisk skævhed i ny kæmperegion Sjællandske borgmestre frygter demokratisk skævhed i ny kæmperegion