Patienter: Ny PLO-overenskomst er ukonkret omkring adgang til data

REAKTION: Danske Patienter og KL roser den nye overenskomst mellem de praktiserende læger og det offentlige. Danske Patienter frygter dog, at der stadig bliver for lidt adgang til data i almen praksis.

De stadig flere patienter med kroniske sygdomme skal glæde sig over den nye overenskomst mellem regionerne og PLO.

LÆS: Ny overenskomst mellem det offentlige og de praktiserende læger 

Det er vurderingen fra Danske Patienter, der dog i første omgang glæder sig over, at aftalen efter 10 måneders forhandlinger overhovedet kom i hus.

”Derudover synes vi, at aftalen peger i retning af at sikre, at almen praksis bliver en integreret del af det samlede sundhedsvæsen,” siger Danske Patienters formand, Camilla Hersom, i en pressemeddelelse.

Hun peger blandt andet på, at aftalen betyder, at de alment praktiserende læger får en forpligtelse til at holde tråd i sårbare borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet.

Det samme gælder for aftalens ordlyd om, at lægerne på sigt skal stå for de hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Adgangen til patientdata fra almen praksis har været et kæmpe stridspunkt de seneste år. Især den nuværende ledelse i PLO har ikke villet udlevere data i det omfang som myndigheder, forskere og patientforeninger generelt har efterspurgt.

Skuffet omkring data
Og overenskomsten er her blevet for ukonkret, mener Danske Patienter.

”Deling af data er helt afgørende for, at patienter får en god behandling på tværs af sektorgrænser, så det er positivt, at det er med i aftalen – men vi havde gerne set, at der var mere konkrete aftaler på plads,” siger Camilla Hersom. Hun glæder sig over, at der er indlagt en midtvejsevaluering, en såkaldt milepælsplan i aftalen.

Danske Patienter håber også, at aftalen om differentierede honorarer, vil afhjælpe lægemanglen i nogle områder af Danmark.

Hos KL er man overordnet også positive overfor overenskomsten, som ser som en god byggesten til at udvikle sundhedsvæsenet uden for kommunerne.

"En meget stor del af den indsats foregår i kommunerne, men vi er afhængige af et godt og endnu stærkere samarbejde med de praktiserende læger. Derfor er det rigtig godt, at den nye overenskomstaftale sætter mere fokus på sygebesøg, og hvor afgørende det er, at vi har praktiserende læger over hele landet," siger Thomas Adelskov, der er formand for KL’s social- og sundhedsudvalg.

Forrige artikel PostNord lover kommunale brevstemmer til tiden PostNord lover kommunale brevstemmer til tiden Næste artikel Kan DF kapre borgmesterposter med klassisk udlændingepolitik? Kan DF kapre borgmesterposter med klassisk udlændingepolitik?