Er lokalpolitikernes rolle blevet udhulet?

DEBAT: Hvordan går det med lokalpolitikerne og den politske styring lokalt, spørger Kurt Houlberg, programchef i KORA, og Lene Holm Pedersen, professor ved CBS.

Af Kurt Houlberg og Lene Holm Pedersen
Hhv. programchef i KORA og professor ved CBS

I disse uger lander der et spørgeskema i mailbakken hos alle landets lokalpolitikere som led i et stort forskningsprojekt fra KORA og CBS. Målet er at give ny viden om arbejdet som folkevalgt i de danske kommuner: Hvordan foregår den politiske styring lokalt, og hvilke handlemuligheder har de lokale politikere?

Mange lokalpolitikere klager over manglende indflydelse, og det er blevet sværere at få engagerede borgere til at stille op til kommunalbestyrelserne. I forskningsprojektet sætter KORA og CBS fokus på, om lokalpolitikernes rolle er blevet udhulet af de senere års mange reformer, de mange nye opgaver og den øgede centrale styring. Skal lokalpolitikere i dag have nogle helt andre kompetencer end tidligere - og hvor stort er deres politiske og økonomiske råderum reelt? Ikke mindst er der fokus på, hvordan lokaldemokratiet påvirkes af den økonomiske krise.

Tab af indflydelse
Der er tale om en videreførelse af et forskningsprojekt, som startede i 2009. Det giver gode muligheder for at tage temperaturen på udviklingen i lokaldemokratiet og blive i stand til at sige noget om, hvilken vej udviklingen går på et forskningsmæssigt grundlag.

Fra den sidste undersøgelse ved vi, at der er sket en forskydning af lokalpolitikernes magt: De kommunale embedsmænd har fået mere indflydelse, den statslige styring er blevet stærkere på en række områder, og der er sket en koncentration af magten i kommunalbestyrelsen, så f.eks. byrådsmedlemmer med tunge udvalgsposter har mere indflydelse end tidligere.

Spørgsmålet er, om disse tendenser er fortsat. Hvilke forskydninger sker der, når der er økonomisk smalhals? Ser dagens lokalpolitikere sig overhovedet i stand til at klare morgendagens udfordringer?

Lokalpolitikerne er idealister - men det koster
Kommunalpolitikere er drevet af et grundlæggende ønske om at få politisk indflydelse og gøre deres demokratiske samfundspligt som politikere. Kommunalpolitikerne ser det i høj grad som en borgerpligt at deltage i lokalsamfundet.

Men det er blevet stadig mere tidskrævende at være lokalpolitiker.

Den landsdækkende undersøgelse blandt kommunalpolitikere, som vi gennemførte i foråret 2009, viste, at den typiske lokalpolitiker bruger, hvad der svarer til en halv fuldtidsstilling på det politiske arbejde. Hver uge. Især i store kommuner er politikernes arbejdspres stort. Erhvervet som lokalpolitiker trækker hårdt på familie- og arbejdsliv. For privatansatte og for kvinder er det særligt svært at få enderne til at mødes, og ved de seneste par kommunalvalg har vi set, at især disse grupper forlader kommunalpolitik i relativt stort tal. Den nye undersøgelse vil afdække, om denne tendens fortsætter ved det kommende valg i efteråret.

Forrige artikel CEPOS: Nyt kommunestyre er nødvendigt CEPOS: Nyt kommunestyre er nødvendigt Næste artikel Vi skal have et kraftfuldt lokaldemokrati