Alle har ret til en bolig

DEBAT: Hvis antallet af udsættelser skal reduceres, må der ses på de dybereliggende årsager såsom fattigdomsydelser og dyre boliger. Det skriver Lars Dohn, kommunalordfører for Enhedslisten.

Af Lars Dohn
Med af Folketinget og kommunalordfører for Enhedslisten

Antallet af lejere, der blev sat ud af deres bolig på grund af huslejerestance, steg kraftigt under VK-regeringen. Ikke underligt med den fattigdomsskabende politik, der blev ført i den regerings tid.

Med regeringsskiftet skete der noget afgørende nyt på dette felt. Afskaffelsen af fattigdomsydelserne i samspil med nogle lejelovsændringer har gjort, at kurven nu er knækket, og ved seneste opgørelse var antallet af udsættelser faldet med 17 procent.

Fald i lejeudsættelser
Under forhandlingerne om udligningsreformen indgik regeringen og Enhedslisten den såkaldte Robin Hood-aftale. Heri indgik, at Enhedslisten og regeringen i forbindelse med finansloven for 2013 skulle lave lovgivning til imødegåelse af udsættelser.

Dette har nu resulteret i, at kommunerne får adgang til at betale lejeres husleje i en kortere periode. Det kan være som lån eller som støtte. Til gengæld må lejeren, hvis kommunen forlanger det, indgå i en administrationsaftale med fokus på den fremtidige huslejebetaling.

Desuden skal boligorganisationerne, når der er tale om restancer fra anviste lejere, med det samme meddele kommunen, at der er problemer i farvandet. Desuden skal kommunen afholde en vejledningssamtale med lejeren.

De to tiltag vil uden tvivl medføre et yderligere fald i antallet af udsættelser. Socialforskningsinstituttet kommer inden længe med en ny rapport om udsættelser. Når den foreligger, har regeringen og Enhedslisten aftalt, at der skal ske en opfølgning på rapporten.

Fattigdomsydelser og højlejeboliger
Skal vi have nedbragt det store antal udsættelser, må der ses på de dybereliggende årsager til udsættelserne. Her ved vi, at de resterende fattigdomsydelser som for eksempel ungeydelsen er medvirkende til at skabe huslejerestancer.

En anden årsag er manglen på betalelige boliger, hvor boligmarkedet er præget af, at de lejeboliger, der er til rådighed, ofte er højlejeboliger, hvor lejen alene gør, at disse boliger ikke er til rådighed for folk med lave indtægter.

Forrige artikel DH: Lægmænd er uundværlige i klagesager DH: Lægmænd er uundværlige i klagesager Næste artikel DI savner initiativer for øget udbud DI savner initiativer for øget udbud