DI savner initiativer for øget udbud

DEBAT: Der er behov for konkrete initiativer, der bidrager til at øge konkurrencen om de offentlige opgaver, så de skattefinansierede services ikke udføres til overpris, lyder det fra Mette Skaksen, direktør i DI Service.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i DI Service

Regeringen taler meget om offentlig-privat samarbejde. Det er efter sigende også regeringens ambition, at det offentlig-private samarbejde skal øges og forbedres.

Mere og bedre offentlig-privat samarbejde er således nævnt i både regeringsgrundlaget, økonomiaftalerne med hhv. Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner og senest i regeringens konkurrencepolitiske udspil.

En gennemgang af regeringens initiativer på området viser imidlertid, at regeringens hidtidige konkrete initiativer desværre trækker i den forkerte retning.

Konkurrencen begrænses
I økonomiaftalerne med hhv. KL og Danske Regioner blev målsætningen for konkurrenceudsættelsen droppet. Målsætningen for kommunernes konkurrenceudsættelse har ikke nogen værdi i sig selv, men den bidrager til at sætte offentlig-privat samarbejde på dagsordenen.

At målsætningen har haft en positiv effekt på kommunernes konkurrenceudsættelse, understreges af professor Carsten Greve og professor Christina Tvarnø fra CBS, der nu foreslår, at der laves tilsvarende målsætninger for OPP-projekter i kommuner og regioner. Det er vigtigt at understrege, at målsætninger ikke er og heller ikke bør være rigide mål, men guidelines for de enkelte kommuner og regioner.

Økonomiaftalerne indeholdt desuden en række andre initiativer på området. Langt størstedelen af disse initiativer vil dog umiddelbart få en negativ effekt på omfanget af konkurrenceudsættelsen.

Afskaffelsen af konkrete redskaber som udbudsstrategier, lempelse af annonceringspligten, styrket mulighed for kommuner og regioners deltagelse i selskaber, begrænset klageadgang samt ophævelsen af kommunernes pligt til at fremme borgernes frie valg er alt sammen med til at begrænse konkurrencen om offentlige opgaver.

Netop øget konkurrence om de offentlige opgaver var ellers et af de tre temaer i regeringens konkurrencepolitiske udspil. I dette udspil var ændringen af frivalgsordningen, som blev aftalt med KL i økonomiforhandlingerne, det eneste konkrete initiativ. Og det hilser vi i DI Service velkomment.

Behov for konkrete initiativer
Men der er behov for flere konkrete initiativer, som bidrager til at øge konkurrencen om de offentlige opgaver. Der er gode hensigter i konkurrenceudspillet med øget vejledningsindsats og en central fortolkning af udbudsreglerne, men derudover er det småt med konkrete initiativer.

Vores håb er, at de konkrete initiativer kommer med regeringens intelligente offentlige indkøbsstrategi. Der er nemlig behov for at øge konkurrencen om de offentlige opgaver, så vi har en garanti for, at de forskellige skattefinansierede services ikke udføres til overpris.

Forrige artikel Alle har ret til en bolig Alle har ret til en bolig Næste artikel Kommuner bryder bevidst reglerne Kommuner bryder bevidst reglerne