Carsten Hansen: Gode resultater for yderkommuner

ÅRET DER GIK: I en tid med økonomisk smalhals kan vi være tilfredse med regeringens resultater i forhold til land- og yderkommunerne, mener ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

Af Carsten Hansen 
Minister for by, bolig og landdistrikter (S) 

I regeringen kan vi godt tillade os at være tilfredse med de resultater, som vi har opnået på det kommunale område, siden vi dannede regering for godt ni måneder siden. Vi har nemlig skabt flere markante resultater i en tid med store økonomiske udfordringer. Det gælder også i forhold til land- og yderkommunerne, som jeg af naturlige årsager er optaget af.

400 mio. kr fra by- til landkommuner
Først og fremmest er jeg rigtig glad for, at det er lykkedes at indgå en aftale med Enhedslisten om at justere udligningsordningen, så der fremover omfordeles ca. 400 mio. kr. fra by- til landkommuner. Som det altid gør sig gældende for den type ordninger, er der kommuner, der glæder sig over aftalen, og kommuner, som er utilfredse. Sådan vil det altid være. Det kan ikke være anderledes. Men det er et faktum, at justeringen af udligningsordningen medvirker til, at en række kommuner i yderområderne kan opretholde et ordentligt serviceniveau over for borgerne.

Derfor undrer det mig også, at Venstre valgte at forlade forhandlingerne sammen med de Konservative, som kun havde et mål for øje: At forhindre, at rige kommuner som Gentofte og Frederiksberg skulle afgive ekstra penge til kommuner, der er svært udfordret i disse år, i og med at indbyggertallet falder, og skatteindtægterne udhules.

De to borgerlige partiers adfærd ved forhandlingsbordet er udtryk for en usolidarisk holdning, som jeg har svært ved at forstå. For det er tvingende nødvendigt at omfordele, hvis vi skal undgå, at Danmark knækker over.

Ambitiøs energiaftale vil få stor betydning
Vi må heller ikke glemme, at regeringen har landet den mest ambitiøse energiaftale nogensinde. Aftalen vil få stor betydning for mange landkommuner, der kan se frem til nye biogasanlæg og flere vindmøller. Og energiaftalen vil ikke bare gøre os mindre afhængige af fossile brændstoffer. Den vil også skabe tusindvis af job i egne af Danmark, som har mistet mange arbejdspladser de senere år.

Trafikaftalen, som tilfører 285 mio. kr. til transport i yderområder, er også vigtig for mange borgere i landkommunerne. Med aftalen får den kollektive trafik i vores landkommuner nu et tiltrængt løft, og det er glædeligt. For det kan være med til at gøre det mere attraktivt at bo og arbejde i yderområderne. Og aftalen vil også gavne byboerne. Store byer som København, Århus, Aalborg og Odense kan nemlig se frem til at få en mere sammenhængende kollektiv trafik med eksempelvis letbaner. Så alt i alt kan jeg som minister for både by og land være rigtig godt tilfreds.

Bedre boliger og nye arbejdspladser
Som boligminister kan jeg heller ikke lade være med at nævne, at det er lykkedes at indgå to boligaftaler om at renovere vores almene boliger. Aftalerne betyder, at der de kommende år vil blive fremrykket investeringer for godt 19 mia. kr. Med de penge kan vi renovere ca. 50.000 boliger og skabe mere end 15.000 job. Aftalen giver altså både bedre boliger og skaber masser af arbejdspladser overalt i landet.

Og når vi nu er ved de almene boliger, så er det værd at huske, at kommunerne fra 1. juli kan bygge nye almene boliger billigere. Som led i aftalen om kommunernes økonomi vil regeringen i hvert fald forsøge at få politisk opbakning til at nedsætte kommunernes grundkapitalindskud til almene boliger fra 14 til 10 pct. Så hvis blandt andre Venstre vil bakke op om forslaget, kan vi sammen sikre et mere varieret udbud af boliger i landets kommuner.

Som eksemplerne viser, har vi altså skabt markante resultater på det kommunale område. Og det vel at mærke i en tid med stort underskud på de offentlige finanser, hvilket nødvendiggør en stram offentlig udgiftspolitik de næste mange år. Men med de indgåede aftaler er vi på rette spor. I tæt samarbejde med kommunerne er vi i fuld gang med at udvikle det danske velfærdssamfund, samtidig med at vi genopretter økonomien.

Forrige artikel Skaarup: Sund fornuft har ikke været nok Skaarup: Sund fornuft har ikke været nok Næste artikel Vestager: Kommunerne har fået større frihed Vestager: Kommunerne har fået større frihed