Borgmestre efterlyser "logik" og "sund fornuft" i nyt danmarkskort for genåbning

Flere borgmestre vil have ændret grænserne på det danmarkskort, som afgør, hvor meget der må genåbnes. Kommuner med lave smittetal holdes i strammere greb, end områder med et højere smittetryk, lyder kritik.

Der er brug for en mere nuanceret opdeling af landet i forskellige coronazoner, når man på Christiansborg skal blive enige om, hvor man må genåbne mere eller mindre.

Det mener en række borgmestre, som undrer sig over det danmarkskort, eksperter og myndigheder har udarbejdet som en del af deres anbefaling til en mere regionalt tilpasset genåbning.

Særligt er det faldet de fire borgmestre i Sydvestjylland noget for brystet, at de trods lave smittetal i deres område ikke kan få lov til at åbne for efterskoler og folkeskolens afgangsklasser på samme måde, som det anbefales for Nord- og Vestjylland.

Det skyldes, at hele Sydjylland – altså alle kommuner fra Vejle, Billund og Varde og syd på – indgår i den samme coronaregion.

”For os at se går Vestkysten helt ned til grænsen. Og når man har kunnet finde ud af at dele Midtjylland op i et ’øst’ og et ’vest’, så burde man også kunne finde ud af at fortsætte den opdeling helt ned til den tyske grænse,” siger Erik Buhl (V), der er borgmester i Varde Kommune.

Han har sammen med sine borgmesterkollegaer i Esbjerg, Fanø og Tønder skrevet til samtlige partiledere for at få dem til at slå den ekstra streg på landkortet, som vil adskille de østlige og de vestlige kommuner i Sydjylland.

Lolland og Falster klar til mere
Også øst for Storebælt skaber inddelingen af Danmark i forskellige landsdele utilfredshed.

I Guldborgsund Kommune har borgmester John Brædder (Lokal) mere end svært ved at forstå, hvorfor genåbningen på øerne Falster og Lolland skal gøres afhængig af situationen i blandt andet Holbæk og Sorø, hvor smittetrykket er langt højere.

”Det virker slet ikke til, at eksperterne har opdaget, at der er to øer hernede, som har et lavt smittetal og kun grænser op til kommuner med et lavt smittetal. Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke kan få en genåbning, som den man lægger op til på Bornholm eller i Nord- og Vestjylland,” siger John Brædder.

Det er den såkaldte faglige referencegruppe for håndtering af covid-19, der er blevet bedt af sundhedsmyndighederne om at overveje rammerne for en geografisk differentieret genåbning.

Indstillingen fra ekspertgruppen er, at opdele landet i regionale coronazoner baseret på de 11 landsdele, som Danmarks Statistisk opererer med. Her er Blandt andet Fyn en selvstændig landsdel, mens Region Midtjylland er delt op i to og Region Hovedstaden i tre landsdele.

Pendling afgørende
Argumentet for at tegne danmarkskortet på baggrund af landsdelene er, at det er mere nuanceret, end hvis man tog afsæt i de fem regioner. Samtidig sker en stor del af pendling inden for de enkelte landsdele – på nær i hovedstadsområdet.

”Vi er nødt til at have en afgrænsning baseret på postnumre, så vi kan organisere data. Og så skal vi have så meget pendling som muligt inden for de enkelte områder og så lidt som muligt mellem områderne for at undgå spill overs,” siger professor Jes Søgaard, der er medlem af den faglige referencegruppe.

I Guldborgsund har borgmester John Brædder dog svært ved at se, logikken i, at pendling mellem hans kommune og andre kommuner i Region Sjælland skal være afgørende for, om der kan åbnes mere her.

Han peger på, at det er lykkedes at fastholde et meget lavt smittetryk i kommunen selv om mange pendler ud af kommunen.

”Der er jo rigtig mange private arbejdspladser som arbejder på fuld kraft allerede nu, og alligevel har vi jo formået at holde smittetallet nede og har haft det i tre uger. Så vi har vist, at vi med vores lave befolkningstæthed er i stand til at holde os permanent lavt,” siger John Brædder.

Politikerne må huske den sunde fornuft
Han håber derfor ikke, at politikerne på Christiansborg lægger alt for meget vægt på myndighedernes indstillinger, når de skal blive enige om rammerne for de kommende ugers genåbning.

”Eksperternes råd og vejledninger bør krydres af en gang sund fornuft fra politikerne,” siger John Brædder.

Selv om ekspertgruppen og myndighederne tager udgangspunkt i de 11 landsdele, så lyder anbefalingen fra ekspertgruppen i praksis på en endnu mindre fintmasket afgrænsning.

På grund af den store pendlingsstrømme på tværs af hovedstadsområdet anbefaler ekspertgruppen, at man ser de tre landsdele i Region Hovedstaden samt de umiddelbart tilgrænsende kommuner, som Roskilde, Greve og Køge under et.

Gør man det bliver Halsnæs Kommune, som har landets aktuelt laveste smittetryk bundet op på udviklingen i en kommune som Ishøj, der har landets næsthøjeste smittetal. Det er man ikke tilfreds med i Halsnæs.

Hovedstaden hænger sammen
Og da slet ikke, når man kan se, at nordjyske kommuner med et noget højere smittetryk kan få lov til at genåbne mere.

”Hvor er Coronalogikken: Kommuner med incidens på over 50 må mere end kommuner med incidens under 10. Se fx Odsherred, Halsnæs og Gribskov,” skriver Halsnæs Kommunes tidligere borgmester Steen Hasselriss (V) i et tweet.

Både de faglige eksperter og sundhedsmyndighederne lægger dog vægt på en anden opgørelse af smittetrykket, end den man umiddelbart kan finde hos Statens Serum Institut.

Når myndighederne skal vurdere mulighederne for yderligere genåbning i de forskellige landsdele, er det nemlig det ’testkorrigerede’ smittetal, der lægges til grund.

Det skyldes, at man vil tage højde for, hvorvidt et højt smittetal afspejler et højt smittetryk eller primært, at der foretages flere test.

Eksperter har ikke overvejet andre opdelinger
Tager man afsæt i de korrigerede tal, så er der ifølge Statens Serum Institut kun 19 coronasmittede per 100.000 borgere i Vestjylland, hvilket er noget lavere end det almindeligt rapporterede antal smittede.

Udover anbefalinger om at lade genåbningen afhænge af udviklingen i coronasmitten i de enkelte landsdele, så anbefaler både myndigheder og den faglige ekspertgruppe, at enkelte kommuner fortsat kan holdes mere nedlukkede. Og at nye nedlukninger som udgangspunkt vil ske mere lokalt.

Til gengæld har man ikke i ekspertgruppen overvejet andre alternativer til en geografisk opdeling af landet end zoner baseret på enten kommuneniveau, regioner eller de 11 landsdele.

”Vi har ikke set på, om vi kunne lave en ny afgrænsning selv. De ting vi foreslår, skal kunne sættes i brug ret hurtigt, så det ville ikke give mening,” siger professor Jes Søgaard.

Forrige artikel Per Okkels advarer: Ældreområdet kan knække ryggen på sygehusvæsenet Per Okkels advarer: Ældreområdet kan knække ryggen på sygehusvæsenet Næste artikel Nu skal domstolene afgøre, om kommuner underbetaler private plejefirmaer Nu skal domstolene afgøre, om kommuner underbetaler private plejefirmaer