Regeringen vil snuppe millioner fra storbyer

OMFORDELING: Med et nyt lovforslag lægger regeringen op til at afskaffe den såkaldte sociale særtilskudspulje. Pengene skal fordeles på ny ved efterårets finanslovsforhandlinger.

Det skal være slut med at fordele særlige sociale støttekroner til landets større bykommuner.

Det mener regeringen, der med et nyt lovforslag lægger op til at inddrage den såkaldte sociale særtilskudspulje på omkring 400 millioner kroner.

Puljen blev oprettet med reformen af den kommunale udligningsordning i 2013 og er primært gået til storby-kommuner.

Regeringen vil i stedet prioritere midlerne til ”kommuner i en svær økonomisk situation.”

”Jeg vil helst prioritere penge til de kommuner, som har de vanskeligste økonomiske vilkår. Alle kommuner skal fortsat løse deres opgave med at sætte ind over for sociale problemer, når der er et behov. Det ændrer forslaget ikke på,” siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Ifølge regeringen tager puljen i sin nuværende form ikke tilstrækkelig hensyn til, om modtagerne også er de kommuner, som reelt har mest behov for et økonomisk tilskud for at løfte sin opgave.

Hvordan og i hvilket omfang midlerne konkret skal genfordeles, vil blive lagt fast i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger.

Hos Dansk Folkeparti er man godt tilfreds med udsigten til at få de kommunale millioner sat i spil. Bare pengene går tilbage til kommunerne igen.

DF glæder sig
"Det her er jo et omprioriteringsbidrag, som tager penge fra provinsen og giver dem til de store kommuner. Og nu har vi chancen for at ændre det, og det vil vi gerne. Provenuet skal så tilbage til kommunerne med en mere fair fordeling," siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

De største modtagere fra puljen er i 2016 København (98 mio. kr.), Aarhus (56 mio. kr.), Odense (23 mio. kr.) og Vejle Kommune (19 mio. kr.).

Selv om det primært er socialdemokratisk dominerede storbykommuner, som vil få inddraget deres tilskud, så afviser partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, ikke, at Socialdemokraterne kan støtte forslaget.

"Det kommer jo helt an på, hvordan pengene skal bruges. Hvis man kan finde en endnu bedre måde at fordele dem, så vil vi naturligvis ikke være imod det," siger Benny Engelbrecht.

Det er imidlertid ikke kun de største kommuner, der modtager penge fra puljen. Også kommuner som Holbæk, Lolland, Guldborgsund og Ishøj modtager årlige millionbeløb.

Omvendt er de største bidragsydere til puljen de større byer, hvilket betyder, at en afskaffelse af puljen netto vil føre til et tab på omkring 35 millioner kroner for København, små 30 millioner for Aarhus og 10 millioner kroner for Odense, mens Aalborg går nogenlunde i nul.

Den resterende finansiering kommer fra en længere række af primært nordsjællandske og jyske kommuner, der alle bidrager med mindre millionbeløb.

Det viser en opgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet.

Forrige artikel Hasselriis: Jeg anerkender ikke, at vi ligger langt fra København Hasselriis: Jeg anerkender ikke, at vi ligger langt fra København Næste artikel Kommuner mangler social arbejdskraft Kommuner mangler social arbejdskraft