Behov for mere ambitiøs udligningsreform

DEBAT: Regeringens udligningslinje er uambitiøs, skriver Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, der vil have udligningsprocenten sat op.

Af Kristian Thulesen Dahl
Gruppeformand for Dansk Folkeparti

For knap tre uger siden indledte Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager forhandlinger om en ny udligningsreform på baggrund af nye anbefalinger fra det såkaldte finansieringsudvalg. Dansk Folkeparti er som forligsparti med i disse forhandlinger, og vi har fra starten meldt ud, at vi ønsker en ambitiøs udligningsreform - en omfordeling i kommunerne - til gavn for hele landet. Økonomisk udsatte kommuner, specielt i yderområderne, må ikke svigtes. De velstillede kommuner må være solidariske over for de kommuner, som kæmper hårdt med at få de økonomiske ender til at nå sammen.

Den melding har vi fortsat i forhandlingerne! I Dansk Folkeparti ønsker vi konkret, at udligningsprocenten skal op. Gerne til 60, 65 eller 70 procent! Lige nu er niveauet på 58 procent.

Vestager har i forhandlingerne - overordnet set - lagt op til en justering til ca. 400 mio. kr., som godt nok sikrer de udsatte kommuner på landsplan et lidt bedre udgangspunkt end tidligere, men når kommunerne på årsplan har driftsudgifter på hele 240 mia. kr., vil modellen langt fra have en afgørende effekt.

Jeg undrer mig!
Dette undrer mig, for netop Margrethe Vestager og de Radikale har tidligere foreslået en langt mere omfattende og ambitiøs udligningsreform, hvor man bl.a. ønskede at sætte udligningsprocenten betydeligt op. I forbindelse med aftalen om udligning tilbage i 2006 sammen med DF og den tidligere VK-regering, har de Radikale ytret ønske om en udligningsprocent på 70. Regeringskollegaerne fra S og SF havde ligeledes før valget store visioner for udligningsområdet. I forbindelse med et storstilet udspil fra maj 2010 proklamerede partierne bl.a., at det er afgørende, at vi får et mellemkommunalt og statsligt finansieringssystem, som sikrer, at kommunerne er ligestillet. Hvis det ikke sker, vil udkantskommunerne stå i en rigtig dårlig konkurrencesituation, hvilket vil få indflydelse på arbejdspladser, lød det bl.a. fra SF.

Jeg håber inderligt, at regeringspartierne i de kommende - afgørende forhandlinger om udligningsreformen vil løfte ambitionsniveauet, så de vanskeligt stillede kommuner får nogle bedre muligheder for at løse opgaverne på en god måde for borgerne.

Mit budskab til regeringen og Margrethe Vestager er derfor: Find jeres oprindelige visioner for udligningsområdet frem igen, og lad os sammen lande en god fordelingspolitisk og retfærdig aftale!

 

Forrige artikel Skadelig læring, nej tak! Skadelig læring, nej tak! Næste artikel Er der en kommunikationsrådgiver til stede? Er der en kommunikationsrådgiver til stede?