Friluftsrådet: En naturnationalpark i København kræver en samlet strategi for natur og friluftsliv

Det kan åbne for nye naturoplevelser og et rigere friluftsliv, hvis miljøminister Magnus Heunicke udpeger Kalvebod Fælled til naturnationalpark. Men reel brugerinddragelse er afgørende for succes, skriver Martin Machado og Jaris Bigler.

Som paraplyorganisation for friluftslivet vil vi gerne være med til at finde løsninger, der giver mere friluftsliv og flere oplevelser i en rig natur.

Langt de fleste friluftsaktiviteter og interesser kan nemlig sagtens sameksistere med beskyttelse af naturen, da de ofte er udsprunget af et ønske om at fremme dyrenes og naturens vilkår.

Derfor er Københavns Kommunes forslag om en naturnationalpark på Kalvebod Fælled en spændende idé, hvor vi som hovedstad kan være med til at bidrage til mere biodiversitet. Vi har nemlig behov for flere indsatser, der fremmer en mere rig og mangfoldig natur i og omkring København.

En rig og spændende natur skaber flere muligheder for oplevelser, og derfor er det på mange måder en forudsætning for rigtig mange friluftsaktiviteter.

Brug for en overordnet plan

Kalvebod Fælled er allerede en del af Naturpark Amager med et sammenhængende offentligt ejet naturområde på 35 kvadratkilometer, der er ramme for vidt forskellige natur- og friluftsaktiviteter og mere end en million gæster årligt.

Samtidig er store dele af Kalvebod Fælled allerede indhegnet, men uden helsårsgræsning bortset fra dåvildtet. Og netop store græssende dyr er et trækplaster, som kan være med til at få flere ud i naturen. Et strålende eksempel er bisonerne på Bornholm, som er en af øens helt store turistattraktioner.

Vi ser derfor gode muligheder i en naturnationalpark som driver for den fortsatte udvikling af naturen og friluftslivet i Naturpark Amager.

Flere fonde har gennem årene støttet udviklingen af Naturpark Amager med store millionbeløb, der netop skal fremme friluftslivet under hensyn til naturen. Hvis vi skal komme med et helt overordnet ønske, så er det, at der bliver lavet en samlet strategi for naturen og friluftslivet i området, hvis Kalvebod Fælled bliver udpeget som naturnationalpark.

Området administreres nemlig både af staten og af flere kommuner med forskellige planer for forvaltning.

Kig dybt i værktøjskassen

Den lokale opbakning har stor betydning for, hvorvidt en naturnationalpark på Kalvebod Fælled bliver en succes eller ej, og derfor er det vigtigt, at der bliver skabt en god lokal dialog med reel brugerinddragelse.

Vores appel er klar: Grib processen rigtig an, hvis udpegningen bliver en realitet. Brugere og lokale foreninger, såvel som fagfolk inden for natur og forvaltning, skal inviteres med, så vi i fællesskab kan finde løsninger, der både er til gavn for naturen og friluftslivet.

Nogle brugere er bekymrede for at færdes i indhegnede områder med græssende dyr, mens andre frygter, at deres adgang til naturen bliver forringet. Alle bekymringer skal tages alvorligt, også selvom et stort flertal af befolkningen bakker op om naturnationalparkerne.

Vi opfordrer derfor til fleksible løsninger, hvor der bliver taget højde for det eksisterende friluftsliv, og hvor der bliver etableret kompenserende tiltag, hvis mulighederne for friluftsliv begrænses.

{{toplink}}

Behov for bredt samarbejde

Børnefamilier skal fortsat kunne tage på udflugt, foreninger skal kunne dyrke deres interesser og lokale borgere skal kunne lufte hunden, tage på svampejagt eller ride en tur. Vi skal skabe gode muligheder for friluftsliv i en rig natur. Derfor er den lokale dialog så vigtig.

Som paraplyorganisation for 88 organisationer, der alle har interesse i natur og friluftsliv, er vi vant til at navigere i et felt, hvor modsætninger mødes, og hvor der skal findes løsninger mellem forskellige brugergrupper. Og vi vil gerne være med til at samarbejde, hvis vi får en naturnationalpark på Amager.

Derfor er det vores helt overordnede ønske, at en eventuel naturnationalpark kan samle Naturstyrelsen, Naturpark Amager og kommunerne i området, så vi får en samlet plan for naturen og friluftslivet.

{{toplink}}

Forrige artikel Enhedslisten: Når Hæstorp laver en aftale over midten, er det københavnerne, der betaler prisen Enhedslisten: Når Hæstorp laver en aftale over midten, er det københavnerne, der betaler prisen Næste artikel Afdelingsformand: Det er urimeligt at renovere almene boliger for langt mere, end de er værd Afdelingsformand: Det er urimeligt at renovere almene boliger for langt mere, end de er værd